Οπλικά συστήματα

AGM-114 Hellfire: Ο πύραυλος αέρος – εδάφους που θα υπερασπίσει τον Έβρο και το Αιγαίο (βίντεο)


Όλες οι σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις βασίζονται ολοένα και περισσότερο σε πυραύλους για την διεξαγωγή των επιθέσεων τους από στεριά, αέρα και θάλασσα, με σκοπό την εξουδετέρωση των εχθρικών στόχων. Η Ελλάδα στο οπλοστάσιο της έχει βάλει, εδώ και καιρό, έναν από τους κορυφαίους τακτικούς πυραύλους των ΗΠΑ, των AGM-114 Hellfire (Φωτιά της κολάσεως), ο οποίος αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ελικοπτέρων μας και όχι μόνο, αφού ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί και από τη στεριά αλλά και τη θάλασσα.

Τα αρχικά AGM είναι από τις αγγλικές λέξεις Air-Ground Missile (Πύραυλος Αέρος-Εδάφους) και το 114 αντιπροσωπεύει τον αριθμό του μοντέλου. Το όνομα του ωστόσο δεν ήταν Hellfire (Φωτιά της κολάσεως) από την αρχή. Ολόκληρο το επίσημο όνομα του ήταν «Heliborne, Laser, Fire and Forget Missile» (Για ελικόπτερα, καθοδηγούμενο με λέιζερ, πύραυλος που ρίχνεις και τον ξεχνάς) αλλά για συντομία όλοι το αποκαλούσαν Hellfire και εν τέλει, έμεινε γνωστό με αυτό το όνομα.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1974 από την εταιρία Lockheed Martin έπειτα από διαγωνισμό του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ για έναν αντιαρματικό πύραυλο που θα μπορεί να εξοπλίσει ελικόπτερα. Ο πύραυλος έφτασε σε επιχειρησιακό επίπεδο το 1982 με τη κυκλοφορία του AGM-114A. Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά πολύ αργότερα, το Δεκέμβριο του 1989 στην αμερικανική εισβολή στο Παναμά.

Τις αρχές της δεκαετίες του 1990 ο πύραυλος αυτός έφτασε σε άλλο επίπεδο όταν η δεύτερη γενιά του κυκλοφόρησε, δηλαδή ο Hellfire II. Αυτός ο πύραυλος έχει δυνατότητα μεταφοράς διαφορετικών συστημάτων και έτσι αρκετές παραλλαγές του κυκλοφόρησαν τα επόμενα χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2011 το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη σταδιακή απόσυρση των Hellfire II αλλά λόγω της τεράστιας βαρύτητας τους στο πεδίο της μάχης, η ανακοίνωση σύντομα ακυρώθηκε.

Σήμερα, οι περισσότερες συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, βασίζονται πολύ στους πυραύλους της οικογενείας AGM-114 τόσο για αντιαρματική χρήση όσο και για πλήξη στόχων υψηλής αξίας, ή όπως είναι γνωστοί στη διεθνή ορολογία, HVT (High Value Target). Άλλωστε, τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της Αλ-Κάιντα μέχρι σήμερα έχουν εξουδετερωθεί με τέτοιους πυραύλους από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι πύραυλοι της οικογενείας Hellfire έχουν αποδείξει και συνεχίζουν να αποδεικνύουν καθημερινά την αξία τους. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για μετάβαση στο κλείσιμο του άρθρου μας από ένα πραγματικό παράδειγμα. Στο επόμενο βίντεο βλέπετε μία εξουδετέρωση στόχου υψηλής αξίας (HVT) με πύραυλο Hellfire. Ήταν ένα ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα καθώς δείχνει την αποτελεσματικότητα του όπλου σε όλους τους τομείς (ισχύς, ταχύτητα, ακρίβεια).

Η Ελλάδα χρησιμοποιεί πυραύλους Hellfire αλλά, δυστυχώς, το ίδιο κάνει και η Τουρκία.
https://www.youtube.com/embed/Qhh2xQYwJlk

Πηγή: onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ