Οπλικά συστήματα

Karrar: Το νέο Ιρανικό άρμα μάχης

Οι Ιρανικές Ένοπλες Δυνάμεις παρουσίασαν σε επίσημη τελετή, ένα νέο άρμα μάχης με την ονομασία "Karrar".

 

To νέο Ιρακινό άρμα μάχης είναι εφοδιασμένο με νέα (;) εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (ERA) στο εμπρόσθιο μέρος του σκάφους, στα πλευρά του σκάφους και στον πύργο. Το πίσω μέρος του πύργου και του σκάφους προστατεύεται από θωράκιση γρίλιας (slat armour), ενώ υπάρχουν και πλευρικά καλύμματα ερπυστριών που φαίνονται να είναι κατασκευασμένα από λάστιχο. Στον πύργο υπάρχει επίσης τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού (RWS) με διαμέτρημα 12,7mm ή 14,7mm. To άρμα φέρει λειόκαννο πυροβόλο των 125 χιλιοστών με ένα πολυγωνικό χιτώνιο - κάλυμμα στην βάση της κάννης του πυροβόλου.

 

Οι πρώτες παρατηρήσεις που μπορούν να γίνουν είναι οι παρακάτω:

 

  • Η πολύ μεγάλη εξωτερική ομοιότητα του "Karrar" με το ρωσικό T-90MS και οι δηλώσεις Ιρανών επισήμων ότι το  Karrar θα έχει την ίδια φονικότητα με το T90MS, δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι αυτό θα ισχύει και στην πράξη. Ας μην ξεχνάμε ότι, το T-90MS, όντας η πιο εξελιγμένη έκδοση του Τ-90, φέρει νέο κινητήρα V-92S2F 1130 HP, νέα έκδοση πυροβόλου του υφιστάμενου 2A6M 125mm, την 2A46M-5, εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (ERA) τελευταίας γενιάς Relikt, σε αντικατάσταση της προηγούμενης γενιάς Kontakt-5 των Τ-90, νέο υπερ-σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός Kalina, σύστημα αντιμέτρων για αντιαρματικούς πυραύλους κατεύθυνσης υπερύθρων/λέιζερ με ψεκασμό αεροσόλ καθώς και εσωτερικές θερμικές ασπίδες για μείωση της θερμικής υπογραφής του άρματος στα αντίπαλα συστήματα θερμικής απεικόνισης. Θεωρείται δηλαδή εξαιρετικά απίθανο έως αδύνατο, η Ρωσική πλευρά να έδωσε την άδεια εξαγωγής τόσο προηγμένης τεχνολογίας στο Ιράν.

 

  • Με βάση δημοσιεύματα ότι το 2016 η Ρωσία και το Ιράν ήταν πολύ κοντά στην συμφωνία παραγωγής του Τ-90 στο Ιράν, θεωρείται ότι είναι ισχυρή η πιθανότητα το "Karrar" να είναι μια ιρανική έκδοση του Τ-90, με αρκετά συστήματα εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής. Όμως παραμένει το ερώτημα, πώς είναι δυνατό μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, το Ιράν να έκανε ένα πλήθος απαιτητικών μετατροπών, δοκιμών πεδίου, ελέγχου ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας για να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και έτοιμο για μαζική παραγωγή κλώνο του Τ-90;

 

  • Το Ιράν -  εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - δε διαθέτει ακόμα την βιομηχανική και τεχνολογική υποδομή για να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή τόσο εξελιγμένων και απαιτητικών προγραμμάτων, που μόνο Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα, Ν.Κορέα και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν. Ίσως το Ιρανικό πρόγραμμα δεν είναι κάτι περισσότερο από μια προσπάθεια κατασκευής ενός αντιγράφου του Τ-90 (με στοιχεία από το Τ-90MS), χρησιμοποιώντας κάποια έκδοση του T-72S που βρίσκεται σε υπηρεσία με τον Ιρανικό Στρατό. 

 

  • Η παρουσία του RWS στο "Karrar" και μάλιστα σε διαμέτρημα μεγαλύτερο από το αντίστοιχο RWS του Τ-90MS (7.62mm) όσο και η θωράκιση τύπου γρίλιας στον πύργο και το πίσω μέρος του σκάφους δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι οι Ιρανοί έχουν εμπεδώσει πλήρως τα μαθήματα των φονικών αστικών συγκρούσεων σε Συρία, Ιράκ και Υεμένη.

 

 

defencenews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ