Από ατόπημα σε ατόπημα, έως και προκλήσεις, προχωρούν τα Ην. Έθνη, παραβιάζοντας ακόμη και αυτό το διεθνές δίκαιο και δη τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματικοί της ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρέθηκαν στο παρατηρητήριο άσκησης έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησε το ψευδοκράτος ως τέτοιο με τη συμμετοχή του τουρκικού κατοχικού στρατού.
άρθρο του Γιάννου Χαραλαμπίδη για την simerini.sigmalive.com
Αυτές που «κάρφωσαν» τους Βρετανούς και Σλοβάκους αξιωματικούς της Ειρηνευτικής Δύναμης ήταν οι ίδιες οι κατοχικές «αρχές» με σχετικό βίντεο, που έδωσαν στη δημοσιότητα, προκειμένου να δείξουν ότι υπάρχουν ως οντότητα και γίνονται αποδεκτοί ακόμη και από αυτά τα Ην. Έθνη στη λογική της αποδοχής (acknowledgment), που συνιστά το προηγούμενο στάδιο της αναγνώρισης.
Ποια ψηφίσματα και γιατί, όπως και το κεκτημένο, παραβιάζουν οι ΟΗΕδες
Τα παιχνίδια του Στιούαρτ και η ανοχή της Κυβέρνησης
Αμμόχωστος και Κιόνελι
Η άσκηση έρευνας και διάσωσης του ψευδοκράτους διενεργήθηκε στον θαλάσσιο χώρο του κόλπου της Αμμοχώστου και στην ξηρά πάνω από το Κιόνελι, στον Άγιο Ιλαρίωνα. Τα σενάρια της άσκησης δεν είχαν μόνο πολιτικό χαρακτήρα, αλλά και στρατιωτικό. Σε αυτά δεν συμμετείχαν μόνο οι κατοχικές δυνάμεις που εδρεύουν στην Κύπρο, αλλά και δυνάμεις από την Τουρκία με σκάφη επιφανείας και ελικόπτερα. Το Αζερμπαϊτζάν, το Μπανγκλαντές και η Μαυριτανία συμμετείχαν με καθεστώς παρατηρητή.
Σκοποί της άσκησης
Η άσκηση αποσκοπούσε: 1. Στην ανάδειξη των κατοχικών «αρχών» ως οντότητας, δηλαδή κράτους, με διοίκηση (πολιτική άμυνα και ακτοφυλακή) και ένοπλες δυνάμεις και δομές, που μπορεί να ασκεί κυριαρχία επί θαλάσσιας και εναέριας περιοχής, καθώς και στην ξηρά με τη στήριξη της Τουρκίας και στην παρουσία αξιωματικών του ΟΗΕ στην Κύπρο.
- Στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην παρουσία των αξιωματικών του ΟΗΕ.
- Στην ανάδειξη της συμμαχίας με την Άγκυρα και την ισχύ που αυτή διαθέτει για να παρέχει αποτελεσματική προστασία και εγγύηση στο ψευδοκράτος, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αγνοεί όταν υπάρχει ζήτημα έρευνας και διάσωσης εντός της περιοχής, όπου θεωρεί ότι μπορεί να ασκεί «κυριαρχία». Αφενός δηλαδή θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα και το ίδιο ως υπάρχον που μπορεί να ασκεί αποτελεσματικά τις εξουσίες του ως «κράτος».
Οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου
Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν γινόταν διαμαρτυρία από την Εθνική Φρουρά, εάν ενέπιπτε στην αντίληψή της παρόμοιο περιστατικό, καθώς και από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ακόμη και αν ισχυριστεί κάποιος ότι οι αξιωματικοί της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν το παρατηρητήριο για να γράψουν αναφορά, είναι άξιον απορίας τις θα αναφέρουν σε αυτήν και αν θα περιληφθεί στην έκθεση της κ. Ολγκίν, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και να τεθεί ενώπιον του Σ. Ασφαλείας ως ενέργεια αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα. Γιατί; Διότι:
- Παραβιάζονται τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ρητώς αναφέρουν ότι το ψευδοκράτος και οι θεσμοί δεν αναγνωρίζονται, διότι είναι προϊόν της βίας και της χρήσης των όπλων. Δηλαδή, παραβιάζεται το άρθρο 2, παράγραφος 4 του Χάρτη των Ην. Εθνών. 2. Σύμφωνα με την Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή και την απόφαση για την Τιτίνα Λοϊζίδου, όπως αυτές εκδόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΕΔΑΔ), για όσες παρανομίες γίνονται στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας την ευθύνη φέρει η Τουρκία, διότι οι όποιες «αρχές» βρίσκονται εκεί, δηλαδή στον βορρά, τελούν κάτω από την εξουσία των ενόπλων δυνάμεων της Άγκυρας. Εκεί δηλαδή δεν υπάρχει «κράτος», αλλά όπως ονομάζεται «puppet state», ελληνιστί «κράτος μαριονέτα».
Είναι γι' αυτούς και για άλλους λόγους που το Σ. Ασφαλείας καλεί στα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματά του τη διεθνή κοινότητα και τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Είναι γι' αυτό, άλλωστε, που, με βάση το Πρωτόκολλο 10, εντάχθηκε ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ, με αναστολή της εφαρμογής του κεκτημένου στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της νήσου. Γιατί;
Διότι: Α) Εκεί, λόγω της κατοχής, δεν μπορεί να ασκεί αποτελεσματική εξουσία. Χωρίς οι κατοχικές «αρχές» να αναδεικνύονται ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου εφόσον δεν συνιστούν κράτος παρά μόνο μαριονέτα της Τουρκίας.
Β) Η εφαρμογή του κεκτημένου στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου μπορεί να γίνει με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συμμετέχει το ενιαίο μεν, υπό κατοχή δε, κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χωρίς τη δική της σύμφωνη γνώμη, διότι σε αυτήν ανήκει η κυριαρχία, ουδέν μπορεί να γίνει.
Οιονεί χωριστή συμφωνία
Αυτά δεν τα γνωρίζουν οι αξιωματικοί της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που ήταν στο παρατηρητήριο των κατοχικών δυνάμεων και πρόσφεραν λαβές στο ψευδοκράτος να εμφανίζεται στην παρουσία τους ως χωριστή οντότητα. Εάν τα γνωρίζουν και θεωρούν ότι ενεργούσαν στο πλαίσιο των όρων εντολής τους, θα τολμήσουν να τα γράψουν στις αναφορές τους, για να τα διαβάσουν οι ανώτεροί τους από τον Κόλιν Στιούαρτ ώς τα μόνιμα μέλη του Σ. Ασφαλείας;
Εάν όχι, γιατί βρίσκονταν εκεί οι αξιωματικοί του ΟΗΕ; Από περιέργεια ή μήπως η παρουσία τους ήταν στο πλαίσιο μιας οιονεί χωριστής συμφωνίας Στιούαρτ, δηλαδή ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και κατοχικών «αρχών», πέρα από εκείνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που στηρίζεται στη διεθνής της αναγνώριση ως κράτους των Ην. Εθνών και της ΕΕ;
Λογική Χόλμπρουκ...
Βεβαίως, όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της πολιτικής για την εν δυνάμει λύση που έφερε ο μ. Ρίτσαρντ Χόλμπουρκ το 1997. Στηρίζεται: Α) Στη λογική ότι ο βορράς θα είναι εσαεί τουρκικός και ο νότος ελληνικός. 2) Στη λογική -και πρακτική εφαρμογή- διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία των δυο ισότιμων συνιστώντων κρατών με πολιτική ισότητα, επί της οποίας πατά η Τουρκία για να αξιώνει δυο κράτη με ισότιμη κυριαρχία. Με τουρκική, όπως λέγει ο Τατάρ, υποχώρηση τη συνομοσπονδία δυο κυρίαρχων κρατών αντί των δυο χωριστών κρατών.
Επί τη βάσει αυτής της πολιτικής και πολιτειακής φόρμουλας θα πρέπει είτε εντός είτε εκτός ΜΟΕ να γίνονται βήματα αποδοχής του ενός από τον άλλο με τη σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ, για να δημιουργείται η διχοτομική συνείδηση της ομοσπονδίας ή της συνομοσπονδίας, που εμφανίζεται ως επανένωση. Έτσι, μέσα από τα δυο ισότιμα συνιστώντα κράτη με πολιτική ισότητα, εμπεδώθηκε στους Τουρκοκυπρίους και τους εποίκους η χωριστή οντότητα στην πρακτική δομή του χωριστού κράτους, που θα συνεταιριστεί με τις ελεύθερες περιοχές.
Δεν γνωρίζουν τα Ην. Έθνη;
Το περιγραφέν ατόπημα των ειρηνευτών δεν είναι το μόνο. Είχε, άλλωστε, συμβεί και το 2019 και το 2022, χωρίς να τους μαζέψει η κυπριακή Κυβέρνηση. Το τελευταίο διάστημα τηρούν προκλητική συμπεριφορά και εντός της «νεκρής ζώνης», όπου ασκούν δικαιοδοσία κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την οποία αξιώνουν να παραλάβει παράνομους μετανάστες, ενώ η ορθή διαδικασία είναι άλλη. Ποια; Να σταλούν πίσω στην πρώτη χώρα εισόδου, που είναι και ασφαλής προορισμός, δηλαδή στην Τουρκία. Άλλωστε, υπάρχει επί τούτου σχετική συμφωνία επανεισδοχής της Άγκυρας με την ΕΕ, την οποία, όμως, η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει. Τα Ην. Έθνη, δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει; Γνωρίζουν. Αλλά πώς ενεργούν;
Προσπαθούν να εμφανίσουν τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι δεν σέβονται τους παράτυπους μετανάστες, όταν γνωρίζουν πως πρόκειται για νέα τουρκική πολιτική ανάλογη με εκείνην του εποικισμού στο βορρά, προκειμένου να προκληθεί κοινωνική και πολιτική αστάθεια στις ελεύθερες περιοχής, που κατά γενικήν ομολογίαν δεν αντέχουν άλλους παράνομους ξένους ή αιτητές ασύλου κ.λπ.
Πρόβλημα με ονοματεπώνυμο
Το πρόβλημα με τους ειρηνευτές στην Κύπρο έχει ονοματεπώνυμο. Διπλό, μάλιστα. Το ένα ονομάζεται Κόλιν Στιούαρτ και το άλλο Βρετανός επιτελάρχης της Δύναμης. Όσο, δε, για την κ. Ολγκίν, που εν μέσω θέρους θα επιστρέψει για να περατώσει την έκθεσή της, το ερώτημα δεν είναι εάν θα αναφέρει τις παρασπονδίες τής ΟΥΝΦΙΚΥΠ ή τις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου από τον Αττίλα, αλλά κατά πόσον η Κυβέρνηση θα της ζητήσει να το πράξει. Για να το ζητήσει όμως θα πρέπει η ίδια να έχει ήδη προβεί σε διαβήματα, και δη τεκμηριωμένα, σε όλα τα επίπεδα. Προέβη; Μακάρι να το έπραξε. Ας ενημερώσει τον λαό να γνωρίζει πού στεκόμαστε…
Άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης Κύπρου στο παρατηρητήριο του ψευδοκράτους, κατά τη διάρκεια άσκησης για έρευνα και διάσωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 του μήνα. Την παρουσία τους «κάρφωσαν» οι κατοχικές «αρχές», που ανήρτησαν σχετικές φωτογραφίες. Η άσκηση είχε ως στόχο την ανάδειξη των κατοχικών «αρχών» ως χωριστού «κράτους». Κανένας στρατιωτικός ακόλουθος, κανένας διπλωμάτης δεν παρέστη, παρά μόνο Βρετανοί και Σλοβάκοι ειρηνευτές, που παραβιάζουν τη στολή που φορούν και το διεθνές δίκαιο. Διότι, επί τη βάσει των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτε το ψευδοκράτος ούτε οι θεσμοί του αναγνωρίζονται. Αυτά είναι τα χαΐρια των ειρηνευτών στην Κύπρο. Να κάνουν πλάτες στο ψευδοκράτος. Ο πολιτικός του προϊστάμενος κύριος Στιούαρτ έχει ξεπεράσει πλέον όλες τις κόκκινες γραμμές ανοχής και αντοχής μας.
Ασκήσεις έρευνας και διάσωσης του ψευδοκράτους με τη συμμετοχή των μέσων της κατοχικής Τουρκίας. Θα ανέμενε κάποιος από τον κ. Στιούαρτ και την κυρία Ολγκίν να τα καταγράψουν στις εκθέσεις τους προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Εάν δεν τα καταγράψουν εξ αρχής, θα τους τα υποδείξει η Λευκωσία; Ή θα φοβηθεί μήπως χαλάσει το «καλό κλίμα» των ψευδαισθήσεων;
Οι χάρτες αυτοί αποτυπώνουν τους θαλάσσιους εναέριους και χερσαίους χώρους όπου διεξήχθη η άσκηση έρευνας και διάσωσης των κατοχικών «αρχών», που απώτερο στόχο είχε να εμφανίσει το ψευδοκράτος ως «νόμιμο κράτος», το οποίο δύναται να ασκεί κυριαρχία. Ποια κυριαρχία; Αυτήν που με τη βία και τη χρήση των όπλων στερεί από την Κυπριακή Δημοκρατία κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ; Και όλα αυτά υπό το βλέμμα των ΟΗΕδων, τους οποίους κατ’ ελάχιστον χρησιμοποιεί το ψευδοκράτος για να επιτύχει αποδοχή. Δηλαδή aknowlegment. Βήμα χωριστής οντότητας.