Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Εθνοφύλακες από την Ρόδο σε άσκηση στην Κύπρο - Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα στην πράξη

Αθήνα και Λευκωσία βλέποντας ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν πρόκειται να αλλάξει ατσαλώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους και σε επίπεδο Εθνοφυλακής. Σε αυτό το πλαίσιο Εθνοφύλακες από την Ρόδο βρέθηκαν στην Κύπρο, συμμετέχοντας στην άσκηση «Νικητής-Δήμητρα 2023»

Η σχετική ανακοίνωση μάλιστα του Γενικού Επιτελείου Εθνική Φρουράς αναφέρει πως την Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ 2023», η 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού σχεδίασε και εκτέλεσε άσκηση επιπέδου Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού ΤΑΜΣ «ΑΓΙΟΣ ΚΕΝΔΕΑΣ». Η άσκηση ήταν διπλής ενεργείας και εξέτασε το σενάριο επιθετικής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού αποτελούμενο από άρματα μάχης και μηχανοκίνητα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Την ενέργεια υποστήριξαν οι οργανικές Μονάδες Πυροβολικού και όλμων της Ταξιαρχίας. Επιπλέον, στο πλαίσιο της άσκησης, αναπτύχθηκαν τα κλιμάκια Διοικητικής Μέριμνας της Ταξιαρχίας, τα οποία παρείχαν την προβλεπόμενη τεχνοεφοδιαστική υποστήριξη.

Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης, τμήματα Εθνοφυλάκων της Ταξιαρχίας καθώς και Εθνοφύλακες του ΤΕΘ Ρόδου στο πλαίσιο της «Ειδικής Συνεργασίας – Σύσφιξης Σχέσεων» μεταξύ Μονάδων Εθνοφυλακής Ελλάδας και Κύπρου, η οποία ξεκίνησε το 2018. Οι ροδίτες Εθνοφύλακες, πέραν της συμμετοχής τους στην ΤΑΜΣ «ΑΓΙΟΣ ΚΕΝΔΕΑΣ» έλαβαν μέρος και σε αριθμό εκπαιδευτικών και επιχειρησιακών σεναρίων που εκτέλεσε η Ταξιαρχία στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ 2023».

Με την ολοκλήρωση της άσκησης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, συνεχάρη το προσωπικό της Ταξιαρχίας για την επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης, καθώς επίσης για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και επιχειρησιακής εκπαίδευσης, τον επαγγελματισμό και το υψηλό ηθικό που επέδειξε. Επιπλέον, ο Αρχηγός, ευχαρίστησε τους Εθνοφύλακες της Ταξιαρχίας και του ΤΕΘ Ρόδου για την ανταπόκριση και τη συμμετοχή τους και τους συνεχάρη για το ψηλό επίπεδο ετοιμότητας, ηθικού και ανιδιοτελούς ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν για τη βελτίωση της εκπαίδευσης τους.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως η Εθνοφυλακή αποτελεί οργανωμένη στρατιωτική δύναμη και απαντάται ως θεσμός και σε άλλες χώρες με το όνομα Εθνοφρουρά. Στην Ελλάδα εμφανίζεται από συστάσεως του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, με σκοπό την κάλυψη της ανάγκης οργανώσεως του πληθυσμού για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων ασφαλείας που παρουσιάζονταν εκείνη την ιστορική περίοδο.

Ως θεσμός καθιερώνεται με νομοθετική ρύθμιση το έτος 1843, αλλά το 1879 καταργείται με την ψήφιση του Νόμου «Περί Στρατολογίας».

Το 1944, συγκροτείται Διοίκηση Εθνοφυλακής, επιπέδου Μεραρχίας αποτελούμενη από 40 Μονάδες. Το 1949, αναβιώνει ο θεσμός της Εθνοφυλακής και οργανώνονται τα Τάγματα Εθνοφυλακής Άμυνας (ΤΕΑ). Το 1950, συγκροτείται Διεύθυνση Εθνοφυλακής υπό το ΓΕΣ.

Το 1982 ψηφίστηκε ο νόμος 1295/82 για την εθνοφυλακή.

Το 1988 με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), διαλύθηκε η Διεύθυνση Εθνοφυλακής στην περίοδο της ειρήνης και ο χειρισμός των θεμάτων Εθνοφυλακής ανατέθηκε στη Διεύθυνση Πεζικού του ΓΕΣ.

Το ΓΕΣ συγκρότησε το 2017 Διεύθυνση Εθνοφυλακή (ΔΕΘ/Α5) στο Επιτελείο του.

Την 09 Φεβ 23 ψηφίστηκε ο νόμος 5018/2023 για την Εθνοφυλακή με σκοπό τον εξορθολογισμό στρατολογικών διατάξεων και την αναβάθμιση του θεσμού προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερος και να συμβάλλει στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Με τον υπόψη νόμο καταργήθηκε ο 1295/82.

Σύμφωνα με το ν.5018/2023:

α. Η Εθνοφυλακή, ως οργανική ένοπλη δύναμη του Στρατού Ξηράς, συγκροτείται στην περίοδο ειρήνης για την ενίσχυση και υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους σε περιόδους ειρήνης, επιστράτευσης (γενικής ή μερικής) και πολέμου.

β. Όσοι κατατάσσονται για να υπηρετήσουν στην Εθνοφυλακή, ονομάζονται Εθνοφύλακες.

γ. Οι Εθνοφύλακες θεωρούνται στρατιωτικοί σε ενέργεια και υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς, μόνο κατά τον χρόνο που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Ως διατεταγμένη υπηρεσία θεωρείται η εκτέλεση στρατιωτικής αποστολής ή υπηρεσίας ή εκπαίδευσης μόνο κατά το χρονικό διάστημα που διαρκεί η αποστολή ή η υπηρεσία ή η εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου μετακίνησης από την οικία τους προς τον τόπο εκτέλεσης της στρατιωτικής αποστολής ή της υπηρεσίας ή της εκπαίδευσης και αντίστροφα.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ