Η Τουρκία στρέφει τα βέλη της στην Κύπρο καθώς όλα δείχνουν πως το στρατιωτικό ισοζύγιο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχει ανατραπεί, τουλάχιστον σε ποιοτικό επίπεδο, σε τέτοιο βαθμό που σε συνδυασμό με τις τεράστιες οικονομικές ανάγκες που έχει η γειτονική χωρα για την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών την αναγκάζουν τουλάχιστον προς το παρόν να ρίξει τους τόνους στο Αιγαίο.
Επειδή ωστόσο το αναθεωρητικό δόγμα της Τουρκίας δεν αλλάζει και ούτε υπάρχει πρόβλεψη στο ορατό μέλλον ότι θα αλλάξει, η Άγκυρα φροντίζει να συντηρεί τις στοχεύσεις της με κάθε ευκαιρία.
Στο πλαίσιο αυτό προχωρά σε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στα κατεχόμενα της Κύπρου στις 20 και 21 Ιουνίου, στην περιοχή της Λεύκας.
Η Λευκωσία ωστόσο δεν κάθεται με δεμένα χέρια και με επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσε για τις αεροπορικές και ναυτικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της και των χωρικών υδάτων της.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας έχουν διαπράξει συνολικά 713 αεροπορικές και 30 ναυτικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023, αναφέρει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα με ημερομηνία 6 Ιουνίου 2023. Επανέλαβε επίσης αίτημα της Λευκωσίας, ζητώντας από το Γενικό Γραμματέα να προχωρήσει στο διορισμό ενός απεσταλμένου που θα διευκολύνει την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
Η επιστολή συνοδευόταν από 12 ξεχωριστά παραρτήματα στα οποία καταγράφονταν οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου, οι παραβάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων της Κύπρου και η παράνομη χρήση κλειστών λιμανιών και αεροδρομίων στην Κύπρο από τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας.
Σημειώνεται περαιτέρω ότι 269 από τις 713 παραβιάσεις του εναέριου χώρου αφορούσαν στη χρήση τουρκικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ η Τουρκία εξέδωσε οκτώ παράνομες ειδοποιήσεις προς αεροπόρους (ΝΟΤΑΜ), δήθεν για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων της Κύπρου.
Παράλληλα στο πλαίσιο άσκηση «Νικητής-Δήμητρα» η 1η και 2η Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού της Εθνικής Φρουράς διενήργησαν επιθετική ενέργεια. Συγκεκριμένα την Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2023», η 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού σχεδίασε και εκτέλεσε άσκηση επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων ΤΑΜΣ «ΚΗΦΕΑΣ». Η άσκηση ήταν διπλής ενεργείας και εξέτασε το σενάριο επιθετικής ενέργειας.
Για την υλοποίηση του σεναρίου, αναπτύχθηκε Τακτικό Συγκρότημα Λόχου Μάχης επί της προκεχωρημένης γραμμής άμυνας, υποστηριζόμενο από τα οργανικά του μέσα υποστήριξης. Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε Τακτικό Συγκρότημα Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων, υποστηριζόμενο από τις οργανικές Μονάδες Πυροβολικού και όλμων της Ταξιαρχίας. Επιπλέον, στο πλαίσιο της άσκησης, αναπτύχθηκαν τα κλιμάκια Διοικητικής Μέριμνας της Ταξιαρχίας, τα οποία παρείχαν την προβλεπόμενη τεχνοεφοδιαστική υποστήριξη.
Την άσκηση παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο οποίος συνεχάρη το προσωπικό της Ταξιαρχίας για την επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης, καθώς επίσης για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και επιχειρησιακής εκπαίδευσης, τον επαγγελματισμό και το υψηλό ηθικό που επέδειξε. Επισήμανε ακόμη ότι, η πραγματοποίηση τέτοιων ασκήσεων αναδεικνύουν τις δυνατότητες του προσωπικού και την ικανότητα του να αντιδρά σε μη αναμενόμενες καταστάσεις.
Την Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023, η 1η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού σχεδίασε και εκτέλεσε στην περιοχή Καλού Χωριού, άσκηση επιπέδου Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού ΤΑΜΣ «ΔΙΑΣ». Η άσκηση ήταν διπλής ενεργείας και εξέτασε το σενάριο επιθετικών ενεργειών για απόκρουση του εχθρού στον τομέα Τακτικού Συγκροτήματος Μάχης, αναχαίτισης του προ της γραμμής αναχαίτισης και καταστροφής του.
Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε Τακτικό Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού αποτελούμενο από άρματα μάχης και μηχανοκίνητα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και την υποστήριξαν οι οργανικές Μονάδες Πυροβολικού και όλμων της Ταξιαρχίας. Επιπλέον, στο πλαίσιο της άσκησης, αναπτύχθηκαν τα κλιμάκια Διοικητικής Μέριμνας της Ταξιαρχίας, τα οποία παρείχαν την προβλεπόμενη τεχνοεφοδιαστική υποστήριξη.
Με το πέρας της άσκησης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, απευθυνόμενος στο προσωπικό, τους συνεχάρη για την οργάνωση και επιτυχή εκτέλεση της άσκησης, το υψηλό ηθικό, καθώς επίσης και το επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματισμού τους.
Την Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023, εκτελέστηκε συναφές σενάριο με αντιστροφή ρόλων μεταξύ των ασκούμενων τμημάτων, με την ονομασία ΤΑΜΣ «ΠΡΑΞΑΝΔΡΟΣ», για εξάσκηση και εξοικείωση του ασκούμενου προσωπικού σε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια σε περίοδο επιχειρήσεων.
Για την υλοποίηση του σεναρίου, αναπτύχθηκε Τακτικό Συγκρότημα Ίλης Μέσων Αρμάτων επί της προκεχωρημένης γραμμής άμυνας, υποστηριζόμενο από τα οργανικά του μέσα υποστήριξης. Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε δύναμη αποτελούμενη από Τακτικό Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού. Την ενέργεια υποστήριξαν οι οργανικές Μονάδες Πυροβολικού και όλμων της Ταξιαρχίας.
Από 12 έως 16 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο διεξαγωγής της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2023», η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) σχεδίασε και εκτέλεσε διάφορα επιχειρησιακά σενάρια τα οποία προσομοιάζουν με πραγματικές συνθήκες στο ναυτικό περιβάλλον και πηγάζουν από την αποστολή των Ναυτικών Διοικήσεων και Μονάδων.
Τα σενάρια που εξετάστηκαν αφορούσαν, την αντιμετώπιση συμβατικών και ασύμμετρων απειλών, καθώς και την υλοποίηση του συστήματος Διοικητικής Μέριμνας, με σκοπό την προαγωγή της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας της ΔΝ και των Μονάδων της, καθώς και την αξιολόγηση του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου Ναυτικών Επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, κατά την άσκηση, πραγματοποιήθηκαν πυρά επιφανείας από τα Πολεμικά Πλοία, Τακτικές Κινήσεις και Προχωρητικοί Ελιγμοί, γυμνάσια επιστασίας βλαβών, συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής καθώς και επιτήρησης - απαγόρευσης θαλάσσιου χώρου. Εξετάστηκαν επίσης, οι διαδικασίες που εφαρμόζονται από την ΜΥΚ κατά τη διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και Αεροναυτική Συνεργασία με Ε/Π AW-139 της Διοίκησης Αεροπορίας.
Φάση της άσκησης, παρακολούθησε ο Υπουργός Άμυνας, κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, κα. Μαρίνα Χατζημανώλη, ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ, ο οποίος παρακολούθησε και άλλες φάσεις της άσκησης, καθώς και η Ιεραρχία του ΓΕΕΦ, οι οποίοι συνεχάρησαν το προσωπικό της ΔΝ για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και επιχειρησιακής εκπαίδευσης, καθώς και το υψηλό ηθικό και τον επαγγελματισμό που επέδειξε.