Ηχηρό μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις πραγματοποιήθηκε από την κυπριακή ΑΟΖ, με την επιτυχή διεξαγωγή πολυεθνικής στρατιωτικής άσκησης από κρίσιμα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η ΜΕΕΔ, το ΤΕΝΕΦ της νεότευκτης ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ και το 747 ΕΤΜΧ.
Σενάρια αντιμετώπισης τρομοκρατικής ενέργειας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, νηοψίας σε ύποπτα πλοία, απεγκλωβισμού και αεροδιακομιδής τραυματιών, μαζικής διάσωσης συνεπεία εγκατάλειψης της πλατφόρμας, καθώς και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης περιλάμβανε η πολυεθνική άσκηση "NEMESIS 2022", η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη εντός 9 θαλασσοτεμαχίων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την συμμετοχή 8 χωρών.
Την Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2022 οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στη Διεθνή Αεροναυτική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ-22» με τη Φρεγάτα ΥΔΡΑ, ένα Αεροσκάφος C-130, με προσωπικό της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ που υπηρετεί στην Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (ΜΕΕΔ) και στο 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ), καθώς και με το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (ΕΤΜΧ), η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.
H Άσκηση σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά και άλλους κρατικούς φορείς και συμμετείχαν σε αυτήν με μέσα και προσωπικό η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, όπως και η Αίγυπτος με το Ισραήλ με τα ΚΣΕΔ Χάιφας και του Καΐρου αντίστοιχα.
Σκοπός της «ΝΕΜΕΣΙΣ-22» ήταν η ανάπτυξη και η περαιτέρω βελτίωση της πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και η εξάσκηση και εκπαίδευση των δυνάμεών τους στην αποτελεσματική εκτέλεση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Γραφείο Τύπου ΓΕΕΘΑ.
Μέρος των σεναρίων που αφορούν την πολυεθνική Άσκηση «Nέμεσις 2022» παρακολούθησε χθες από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης. Όπως ανέφερε αμέσως μετά ο κ. Πετρίδης, για πρώτη φορά δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου συμπεριελήφθησαν 9 από τα 13 τεμάχια της ΑΟΖ της Κύπρου σε διάφορες ασκήσεις.
«Με αυτή την άσκηση δείχνουμε τη διακρατικότητα, αλλά και την πολυεθνική συνεργασία μεταξύ των χωρών και την ετοιμότητά μας για έκτακτες ανάγκες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης», τόνισε στις δηλώσεις του ο κος Πετρίδης, ο οποίος συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και τις 20 και πλέον κρατικές υπηρεσίες και ιδιωτικούς οργανισμούς που συμμετείχαν στην απαιτητική και ταυτόχρονα άκρως επιτυχημένη άσκηση.
Προηγουμένως, κατά τον χαιρετισμό του, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας υπογράμμισε την σημασία της συνεργασίας των εμπλεκομένων μερών στην Ασφάλεια και τη Σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ χαιρέτισε την συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, η οποία όπως είπε θα δώσει νέα δυναμική στο ζήτημα των φυσικών πόρων της περιοχής. Έδωσε, δε, τη διαβεβαίωση, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα τηρήσει τις ευθύνες που απορρέουν από τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της.
Στην άσκηση, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό διεξήχθη στα θαλάσσια τεμάχια της ΑΟΖ της Κύπρου, συμμετείχαν με φρεγάτες και ελικόπτερα, οκτώ χώρες και πιο συγκεκριμένα η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ιταλία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρών στο ΚΣΕΔ Λάρνακας το πρωί της Πέμπτης (3/11) ήταν και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Α. Δημόκριτος Ζερβάκης, καθώς και οι πρέσβεις των συμμετεχουσών χωρών.
Συρροή διεθνών δυνάμεων στα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ
Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 7 μέσα από τις ξένες χώρες, 12 μέσα και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, 3 ιδιωτικές εταιρείες και 2 ευρωπαϊκοί οργανισμοί.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν «μία Φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος τύπου C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα γαλλικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας «ATLANTIQUE», ένα ελικόπτερο από την 84 SQUADRON του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα ιταλικό αεροσκάφος τύπου «Ρ-72», ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ένα αμερικανικό αεροσκάφος τύπου «P-8».
Επιπλέον, από την Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχαν «πέντε πολεμικά πλοία της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ, δύο ελικόπτερα της 460 ΜΕΔ, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) της 470 της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς, ένα ελικόπτερο της ΜΑΕΠ, ένα αεροσκάφος από το Τμήμα Δασών και δύο περιπολικά σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας».
Επιπρόσθετα συμμετείχαν στην άσκηση «το δεξαμενόπλοιο «ALEXANDRIA» της εταιρείας PETRONAV, που χρηματοδοτείται από την ΕMSA, καθώς και ένα σκάφος της ιδιωτικής εταιρείας EDT Offshore, ενώ η εταιρεία PETROLINA κάλυψε μέρος των καυσίμων των αεροναυτικών μέσων που συμμετείχαν στην άσκηση».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι «από πλευράς Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, συμμετείχαν ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης της Αστυνομίας, η Αερομεταφερόμενη Ομάδα Αλεξιπτωτιστών της 31ης ΜΕΕΔ της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού, η ειδική ομάδα του 865 Τάγματος Εναερίου Εφοδιασμού, Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΜΥΚ της Διοίκησης Ναυτικού και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου (ΣΕΒΑΚ)».
Επίσης στην άσκηση συμμετείχαν «η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εξειδικευμένοι νοσηλευτές της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, οι 2 Ειδικές Ομάδες Διάσωσης του Αεροδρομίου Λάρνακας και Πάφου, καθώς και Ομάδα Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης του ΤΑΘΕ».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «κατά την άσκηση χρησιμοποιήθηκαν οι εγκαταστάσεις της Αεροπορικής Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» και της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» της Εθνικής Φρουράς.