Ο Λίβυος πρωθυπουργός Abdulhamid Dbeibah ως γνωστόν, συμφώνησε για αγορά τουρκικών UCAV AKINCI με την Άγκυρα προχθές, αλλάζοντας πλέον όλα τα δεδομένα, ειδικά για την Ελλάδα σε αυτήν την πλευρά της Μεσογείου.
Τα “λιβυκά” επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα AKINCI που είναι σημειωτέον στρατηγικά όπλα λόγω των δυνατοτήτων τους, θα τα χειρίζονται Τούρκοι πιλότοι για πολύ μεγάλο διάστημα, δεχόμενοι εντολές από Τούρκους αξιωματικούς στην βάση της Μισράτα στη Λιβύη.
Αυτό αυτόματα μας δείχνει ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αποτελούν καίρια απειλή κυρίως για την Κρήτη, αλλά ειδικά για κάθε ελληνική προσπάθεια επέκτασης της ΑΟΖ στα 12 μίλια, στοχοποιώντας και τις εταιρείες που θα επιχειρήσουν έρευνες νοτίως της Κρήτης, για λογαριασμό δήθεν της λιβυκής κυβέρνησης, ενώ στην πραγματικότητα πίσω από όλα θα είναι η Άγκυρα.
Ποιο είναι το τουρκικό σχέδιο κατά της Ελλάδος
Στόχος του καθεστώτος Ερντογάν είναι η δημιουργία κλίματος ψυχολογικής πιέσεως στην ελληνική πλευρά, ενώ σε συνδυασμό με τον ελλιμενισμό τουρκικών πολεμικών πλοίων και πιθανότατα τουρκικών F-16 στην βάση της Αλ Βατίγια στην Λιβύη, μια περιοχής A2AD (άρνησης πρόσβασης) στο θαλάσσιο κομμάτι μεταξύ των λιβυκών ακτών και της ελληνικής ΑΟΖ.
Υπενθυμίζουμε ότι σχετικά πρόσφατα,τουρκικό AKINCI, το οποίο δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες μάχης, κατά συριακών μονάδων και συστημάτων αεράμυνας του καθεστώτος του Άσαντ, με εικονική προσβολή στόχου ( σύμφωνα με νέες πληροφορίες).
Αξιοσημείωτο είναι ότι η τουρκική επίθεση πραγματοποιήθηκε με εικονική χρήση πυραύλων και όχι μικρών βομβών, κάτι που παλαιότερα θεωρούνταν χαρακτηριστικό για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Σε κάθε περίπτωση οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, θέλουν να αποδείξουν την ικανότητα τους σχετικά με τα μη επανδρωμένα οπλισμένα εναέρια οχήματα, αφού είναι γνωστή η αεροπορική υπεροχή της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο, και το έλλειμμα των Τούρκων σε έμπειρους πιλότους.
Πολύχρονος τουρκικός σχεδιασμός για την δημιουργία μιας τεράστιας τουρκικής βάσεις στην Λιβύη και κατά της Αιγύπτου
Προσθέτουμε επίσης, ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει συστήματα αεράμυνας MIM-23B Hawk στη Στρατιωτική Αεροπορική Βάση Vatiye, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (UMH) από τις 4 Ιουλίου 2020.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν να αναβαθμίζεται πυρετωδώς και η ναυτική βάση στην Μισράτα, για λογαριασμό του τουρκικού ΠΝ, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να μεταφέρει μονάδες επιφανείας και υποβρύχια στα νότια της Ελλάδος και δίπλα στην Αίγυπτο.
Το Akıncı Attack Unmanned Aerial Vehicle, είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα με τα πιο προηγμένα χαρακτηριστικά στην Τουρκία, που αναπτύχθηκε στις εγκαταστάσεις παραγωγής και έρευνας και ανάπτυξης συστημάτων S/UAV της BAYKAR.
Χρόνος λειτουργίας: 24 ώρες
Μέγιστο υψόμετρο: 40.000 πόδια
Λειτουργικό Ύψος: 30.000 πόδια
Ταχύτητα: 130 – 195 Κόμβοι
Ωφέλιμο φορτίο: 1.350 kg (900 kg Εξωτερικό – 450 kg Εσωτερικό)
Βάρος απογείωσης: 5.500 kg
Άνοιγμα φτερών: 20 m
Ύψος: 4,1 m
Μήκος: 12,2 m
Κινητήρας: 2×450 Hp Turboprop (επιλογή 750 Hp + 240 Hp) Δίκτυο δεδομένων: LOS\SATCOM
Ραντάρ: National AESA (Air/SAR) Electronic Warfare: Electronic Support Pod
Όπλα: MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Precision Guidance Kit (HGK), Winged Guidance Kit (KGK)-MK-82, Teber-82, πύραυλος Gökdoğan, πύραυλος Bozdoğan, SOM-A,
Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μόνιμες βάσεις στην Λιβύη για να παρενοχλεί Ελλάδα και Αίγυπτο, στις όποιες προσπάθειες κάνουν είτε με τον αγωγό East Med, είτε με άλλες εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Η μόνη ενδεδειγμένη λύση για την Ελλάδα, είναι η ενδυνάμωση περαιτέρω της Κρήτης, τόσο σε αριθμό μαχητικών αεροσκαφών όσο και σε πολεμικά σκάφη, και πεζοναύτες.
Το παιχνίδι της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τεράστιο και οι Τούρκοι τα θέλουν όλα δικά τους, και αυτό θα φέρει πιθανότατα νέες εξελίξεις στην περιοχή με πιθανότατη παρέμβαση της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ στο λιβυκό έδαφος.