Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Κύπρου με το ΝΑΤΟ-Το ενδεχόμενο να εξοπλιστεί με αμερικανικής κατασκευής οπλικά συστήματα

Για τα μείζονος σημασίας ζητήματα που απασχολούν την Άμυνα και την Ασφάλεια της Κύπρου μίλησε στη «Σημερινή» της Κύπρου ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Πετρίδης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στις σχέσεις Κύπρου και ΝΑΤΟ, αλλά και στο μέλλον των ρωσικών οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς, όπως και για το ενδεχόμενο η Κύπρος να εξοπλιστεί μελλοντικά με αμερικανικής κατασκευής οπλικά συστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι γεωπολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη θέτουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ξανά στο επίκεντρο εξαιτίας της γεωγραφικής σημαντικότητάς της. Πώς προσανατολίζεται το Υπουργείο Άμυνας μέσα στα νέα δεδομένα, ούτως ώστε ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναβαθμιστεί;

Ενισχύουμε την εξωστρέφεια μας στην αμυντική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την προώθηση περιφερειακών συνεργασιών, ώστε να διαδραματίσουμε ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η εξωστρέφεια στην αμυντική μας πολιτική αποτελεί αδιαμφισβήτητή εξέλιξη και πραγματικότητα. Αποτελεί απότοκο του αναβαθμισμένου επιπέδου φιλοδοξίας μας για να καταστεί η χώρα μας αξιόπιστος εταίρος με ενεργητικότερο ρόλο σε θέματα αμυντικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προώθηση περιφερειακών συνεργασιών είτε με γειτονικά κράτη είτε με κράτη της ΕΕ και εκτός που έχουν παρουσία στην Αν. Μεσόγειο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Οι ευρείας κλίμακας περιφερειακές ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις, ανταλλαγές προσωπικού, διμερείς, τριμερείς και τετραμερείς ασκήσεις συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαλειτουργικότητας, πνεύματος συνεργασίας και εμπέδωσης συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας. Να αναφέρω ενδεικτικά τις στρατηγικού επιπέδου συνεργασίες μας με Ισραήλ και Αίγυπτο, τη συνεργασία με Ιορδανία και Λίβανο, την εγκαθίδρυση συνεργασίας με κράτη του Κόλπου όπως τα ΗΑΕ, τη διεύρυνση του δικτύου συμφωνιών μας με πληθώρα κράτη-μέλη της ΕΕ, την εμβάθυνση των σχέσεων με παραδοσιακούς μας εταίρους όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Σερβία κ.ά. Φυσικά η ραγδαία αναπτυσσόμενη αμυντική συνεργασία μας με τις ΗΠΑ είναι μέρος μόνο της νέας αυτής πραγματικότητας. Λειτουργούμε σε συμπληρωματική βάση με την εξωτερική πολιτική του κράτους και προς αυτόν τον σκοπό έχουμε και τριμερείς σχηματισμούς Υπουργών Άμυνας μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας με Αίγυπτο, Ισραήλ και Ιορδανία.

Το μέλλον του οπλοστασίου της Εθνικής Φρουράς

Η ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται να επηρεάσει και την Εθνική Φρουρά, ως προς την υλικοτεχνική υποστήριξη, την αναβάθμιση αλλά και την τροφοδοσία των πυρομαχικών για τον ρωσικό εξοπλισμό της Κύπρου. Ποιες ενέργειες σχεδιάζει το Υπουργείο, προκειμένου να συνεχίσει να συντηρεί το οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ρωσικής προέλευσης υλικό βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο ότι αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση από το 2014, όταν συμφωνήθηκαν οι πρώτες κυρώσεις για τη Ρωσία σε σχέση με την Κριμαία. Η υλικοτεχνική υποστήριξη έχει ασφαλώς επηρεαστεί, όμως η κατάσταση μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμη. Μελετούμε εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που η κατάσταση δεν διαφοροποιηθεί μελλοντικά, ώστε να μην επηρεαστεί η μαχητική ισχύς και επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΦ. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε ότι και η ίδια η ΕΕ θα υιοθετήσει σύντομα νέες πολιτικές, που θα προωθούν τις κοινές προμήθειες υλικού μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για μείωση του κόστους και ανάπτυξης συνεργιών. Κατά την πρόσφατη άτυπη σύνοδο των ΥΠΑΜ της ΕΕ στην Πράγα, υποστήριξα ότι πρέπει να δοθούν περαιτέρω κίνητρα από την Ευρ. Επιτροπή, όπως η κατάργηση του ΦΠΑ για εξοπλισμούς και η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η διαφαινόμενη πώληση των ρωσικών ελικοπτέρων Mi-35P στη Σερβία και ο προσανατολισμός της Εθνικής Φρουράς σε άλλες αγορές, πέραν της ρωσικής, μπορεί να φέρει την πώληση και άλλων ρωσικών συστημάτων στο Βελιγράδι;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν σκέψεις για πώληση ρωσικού αμυντικού υλικού σε τρίτες χώρες. Ενέργειες για εξεύρεση δυνητικών αγοραστών αμυντικού υλικού αναλαμβάνονται εφόσον κριθεί από το ΓΕΕΦ ότι το συγκεκριμένο υλικό είναι προς απόσυρση. Σε κάθε περίπτωση θα έχετε διαπιστώσει ότι κινούμαστε προς άλλες αγορές κυρίως δυτικών χωρών, όπως έγινε πρόσφατα με την υπογραφή της σύμβασης για τα νέα επιθετικά ελικόπτερα από την Airbus για αντικατάσταση των Mi-35P και του νέου ατομικού εξοπλισμού μάχης για το σύνολο της ΕΦ από το Ισραήλ..

Ανασκόπηση της μειωμένης θητείας έξι χρόνια μετά

Έξι χρόνια μετά τη μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά, από τους 24 μήνες στους 14, υπάρχει κάποιο μέτρο σύγκρισης για να θεωρηθεί ως επωφελής η 14μηνη θητεία;

Η μείωση της θητείας από τους 24 μήνες στους 14 ήταν επωφελής πρώτα απ’ όλα για ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία και ειδικότερα για τους νέους μας που μπορούν πλέον να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την Πατρίδα σε μόνο ένα έτος και ν’ αρχίσουν τις σπουδές τους ή να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Το όφελος που προέκυψε άμεσα για την Εθνική Φρουρά είναι η αισθητή μείωση που παρατηρείται όσον αφορά το φαινόμενο της φυγοστρατίας. Παράλληλα με τη μείωση της θητείας ξεκίνησε και ο θεσμός των Συμβασιούχων Οπλιτών, γεγονός που, πέραν της εργοδότησης ενός σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας, έδωσε περαιτέρω προοπτικές στην Εθνική Φρουρά, καθώς πλέον λειτουργεί στα πρότυπα σύγχρονων ημιεπαγγελματικών στρατών. Η αντικατάσταση των οπλιτών θητείας από τους επαγγελματίες Συμβασιούχους οπλίτες, οι οποίοι την παρούσα στιγμή έχουν εμπειρία από 1 μέχρι 6 έτη, συμβάλλει στην αύξηση της ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς από τον καιρό της Ειρήνης αυξάνοντας κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες.

Υπάρχουν φωνές για την έλλειψη προσωπικού στην Εθνική Φρουρά. Μπορεί το κράτος να προχώρησε στην πρόσληψη ΣΥΟΠ, ωστόσο οι αριθμοί καταμαρτυρούν ότι είναι μειωμένοι. Πώς απαντά το Υπουργείο σε αυτούς τους ισχυρισμούς;

Όταν αποφασίστηκε η μείωση θητείας, με αποτέλεσμα να υπηρετεί μόνο μια ΕΣΣΟ, η κάλυψη του κενού που προέκυψε, αντιμετωπίστηκε με την αντίστοιχη πρόσληψη των Συμβασιούχων Οπλιτών. Η αρχική θεσμοθέτηση θέσεων για την πρόσληψή τους έγινε μετά από ενδελεχή μελέτη και λήφθηκαν υπόψη οι αριθμοί των οπλιτών των ΕΣΣΟ των τελευταίων ετών. Με την πρόσληψη των ΣΥΟΠ το κενό από την απολυόμενη ΕΣΣΟ καλύφθηκε και επιπλέον σταδιακά η συσσωρευμένη εμπειρία των ΣΥΟΠ έρχεται να ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς. Όποια κενά προκύπτουν από Συμβασιούχους οπλίτες, οι οποίοι αποφασίζουν να μην ανανεώσουν το συμβόλαιό τους, συμπληρώνονται από νέες προσλήψεις, ώστε ο συνολικός αριθμός των Οπλιτών (κληρωτοί μαζί με ΣΥΟΠ) να διατηρούνται σε σταθερό αριθμό.

Εξαιτίας της αυξημένης ροής παράνομων μεταναστών από τη γραμμή αντιπαράταξης, πιστεύετε ότι είναι καιρός να επανδρωθούν ξανά τα φυλάκια της πρώτης γραμμής;

Η κύρια αποστολή της Εθνικής Φρουράς είναι η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο έλεγχος κατά μήκος της Προκεχωρημένης Γραμμής Άμυνας (ΠΓΑ). Τα φυλάκια που επανδρώνονται κρίνονται ως αρκούντως ικανοποιητικά για την εκτέλεση της πιο πάνω αποστολής.

Σε ό,τι αφορά την επιτήρηση της Προκεχωρημένης Γραμμής Άμυνας (ΠΓΑ) για εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων (λαθροθηρία, λαθρεμπόριο, παράνομη είσοδος), αυτή ουδέποτε αποτελούσε αποστολή της Εθνικής Φρουράς, αλλά πάντοτε συνεργαζόμαστε και ανταλλάσσουμε πληροφορίες με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Το σύστημα που εφαρμόζει η Εθνική Φρουρά για επιτήρηση, το οποίο αποτελεί έναν συνδυασμό της φυσικής παρουσίας μαζί με τεχνολογικά συστήματα, είναι προσαρμοσμένο στην απειλή που η Εθνική Φρουρά αντιμετωπίζει. Όπως ανακοινώσαμε, το τέλος του 2021 έχουμε υπογράψει διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ, που θα αρχίσει σύντομα να υλοποιείται, για την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης που θα πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες της ΚΔ. Προχωρούμε μπροστά για την αντιμετώπιση κάθε νέου δεδομένου και αξιοποιούμε την τεχνολογία και τα νέα δεδομένα.

Πέραν όμως των όσων έχω αναφέρει, θα ήθελα να επισημάνω τη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για το θέμα, καθώς η Εθνική Φρουρά συνδράμει στο μέτρο του δυνατού τις προσπάθειες της Αστυνομίας πάντα στο πλαίσιο της προσήλωσης του Υπουργείου για προστασία των ζωτικών συμφερόντων του κράτους.

Ανοικτοί δίαυλοι και συντονισμός με το ΝΑΤΟ

Είναι γεγονός ότι η απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρατών μελών της ΕΕ που είναι μέλη στη συμμαχία σε 23 από τα 27, επανέφερε κυρίως στα ΜΜΕ το θέμα ένταξης της ΚΔ στο ΝΑΤΟ.

Η ΚΔ ως κράτος μέλος της ΕΕ υποστηρίζει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ σε όλους τους τομείς, όπως καθορίζονται στις δύο κοινές διακηρύξεις που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο οργανισμών. Η συνεργασία αυτή πρέπει να στηρίζεται στη διαφάνεια και σεβασμό στην αυτονομία λήψης αποφάσεων και των διαδικασιών των δύο οργανισμών, και να βασίζεται στις αρχές της συμπερίληψης και της αμοιβαιότητας.

Το θέμα ένταξης της ΚΔ στο ΝΑΤΟ είναι ένα σύνθετο ζήτημα, που επανέρχεται ιστορικά σε διάφορες φάσεις της δημόσιας συζήτησης. Αυτό που θα ήθελα να δηλώσω είναι ότι, μέσω της αμυντικής μας πολιτικής και συνεργασίας, στοχεύουμε να αναπτύξουμε διαλειτουργικότητα και πνεύμα συνεργασίας με πιο ανεπτυγμένους στρατούς και ένοπλες δυνάμεις που είναι κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, λόγω του ότι η ΚΔ δεν είναι ενταγμένη στο ΝΑΤΟ, δεν διαθέτει οποιαδήποτε θεσμική συνεργασία. Προσπάθειά μας είναι αυτό να μην αποτελεί αρνητικό παράγοντα σε πολιτικό ή επιχειρησιακό επίπεδο και ιδιαίτερα στο πλαίσιο των αμυντικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται εντός της ΕΕ.

Όπως έχω ξανα-αναφέρει, το θέμα για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ή ακόμα και στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να συζητηθεί στον κατάλληλο χρόνο και όταν οι διεθνείς συγκύριες ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη.

Δεδομένης της σύσφιγξης και ανάπτυξης των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που σπάσει το εμπάργκο αγοράς όπλων, αναμένεται να δούμε την Εθνική Φρουρά να προσανατολίζεται σε αυτήν την αγορά εξοπλισμών;

Η δημιουργία συνθηκών που να επιτρέπουν την αγορά αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ μάς ενδιαφέρει και ως ΥΠΑΜ εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Αναμφίβολα, η πλήρης άρση του εμπάργκο θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών της ΕΦ. Κατά την επίσκεψη εργασίας μου στην Ουάσιγκτον τον Ιούνιο συζητήσαμε εκτενώς αυτό το ζήτημα, αφού θεωρούμε ότι η χώρα μας πληροί όλα τα κριτήρια και προϋποθέσεις που είχαν τεθεί. Πέρα από την αγορά νέων εξοπλισμών, θα μας ενδιέφερε και απόκτηση μεταχειρισμένου στρατιωτικού υλικού. Να πω, επίσης, ότι το ΥΠΑΜ εκμεταλλεύτηκε την άρση του εμπάργκο για αγορά μη φονικού εξοπλισμού και βλέπουμε ότι υπάρχει και ενδιαφέρον από την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ για διερεύνηση μελλοντικών δυνατοτήτων, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και της εμπορικής μας συνεργασίας σε ευρύτερο πλαίσιο.

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει ανακοινωθεί ότι η Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης θα αναβαθμιστεί για να μπορούν να ελλιμενίζονται μεγαλύτερα πολεμικά πλοία, στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών που συνήψε η Κυπριακή Δημοκρατία με άλλα κράτη. Πού βρίσκεται αυτήν την περίοδο ο σχεδιασμός;

Η ανάγκη παροχής διευκολύνσεων σε πολεμικά πλοία κρατών εταίρων μας στα λιμάνια της ΚΔ, στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών, καθώς και η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου, οδήγησαν το Υπουργείο να καταρτίσει προγραμματισμό για αναβάθμιση των σχετικών υποδομών, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους αλλά και τον χρόνο υλοποίησής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, την 11η Μαΐου 2022 υπογράφτηκε Συμφωνία με την Kition Ocean Holdings Ltd, διαχειρίστρια εταιρεία του Λιμένα Λάρνακας, αναφορικά με τα Πολεμικά Πλοία ξένων κρατών τα οποία ελλιμενίζονται στο λιμάνι Λάρνακας, ενώ αντίστοιχη συμφωνία βρίσκεται υπό διαβούλευση και για το λιμάνι Λεμεσού. Τέλος, συνεχίζεται η προσπάθεια για αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί και σύντομα αναμένεται η αποπεράτωση εκ νέου σχεδίασής της, η οποία θα δύναται να εξυπηρετεί εκτός των άλλων και Πολεμικά Πλοία ξένων χωρών.

Δύο χρόνια στο τιμόνι της ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας, πιστεύετε ότι εκπληρώσατε σε κάποιο βαθμό το έργο σας και το όραμά σας για την Εθνική Φρουρά;

Όταν είχα την τιμή να αναλάβω το Υπουργείο Άμυνας, τον Ιούνιο του 2020, με τη συνδρομή των συνεργατών μου στο Υπουργείο, και της ιεραρχίας της Εθνικής Φρουράς, άρχισα να εργάζομαι προς υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη. Η Στρατηγική βάσει της οποίας σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στηρίζεται στους πιο κάτω έξι πυλώνες:

● Στην ενδυνάμωση της Επιχειρησιακής Ικανότητας της Εθνικής Φρουράς.

● Στην ενίσχυση των σχέσεων Αμυντικής Συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλα κράτη.

● Στην Εφαρμογή καινοτόμων και μεταρρυθμιστικών δράσεων.

● Στη βελτίωση του Νομοθετικού και Κανονιστικού Πλαισίου που διέπει τον Στρατό της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Εθνική Φρουρά.

● Στην πιο αποδοτική διαχείριση των οικονομικών μας πόρων.

● Στην εφαρμογή περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής, η οποία θα εξοικονομήσει πόρους προς όφελος της Αμυντικής Θωράκισης.

Στο πλαίσιο αυτών των Πυλώνων, εργαζόμαστε όλοι με μοναδικό στόχο τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της ενδυνάμωσης της Αμυντικής της Θωράκισης και του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς. Προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρώ ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, τα οποία προσδίδουν νέες προοπτικές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς.

Ενισχύουμε την Εξωστρεφή Αμυντική Πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την προώθηση περιφερειακών συνεργασιών, ώστε να διαδραματίσουμε ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με αυτά τα δεδομένα, έχουμε αναπτύξει διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στους τομείς άμυνας και ασφάλειας, με 14 χώρες και συγκεκριμένα με περιφερειακές χώρες όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, με ευρωπαϊκές χώρες όπως την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και με άλλες σημαντικές χώρες που ενεργούν στην περιοχή, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Νοείται επίσης ότι η συνεργασία μας με την Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό σημείο.

Προχωρώντας πάρα πέρα, το Υπουργείο έχει προωθήσει σειρά Καινοτόμων Δράσεων και Μεταρρυθμίσεων, έχοντας ως θεμελιώδη στόχο να εξασφαλίσει στην Εθνική Φρουρά τις επιχειρησιακές δυνατότητες που χρειάζεται για να εκπληρώσει την αποστολή της. Για τον σκοπό αυτό, έχει δημιουργηθεί ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας, στον οποίο έχουν ανατεθεί όλες οι αρμοδιότητες έρευνας και καινοτομίας, σε επίπεδο εθνικό, ευρωπαϊκό και διμερούς συνεργασίας με άλλα κράτη για Δράσεις Έρευνας και Καινοτομίας στην Άμυνα. Συμμετέχουμε ενεργά σε προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), υποστηρίζουμε τη συμμετοχή κυπριακών οντοτήτων σε έργα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF) και έχουμε εξασφαλίσει 3 εκ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ, σε συνεργασία με το ΙΔΕΚ, για χρηματοδότηση προγραμμάτων τεχνολογιών διττής χρήσης (dual use).

Σε μιαν άλλη εξέλιξη που αφορά το προσωπικό, θεσμοθετήθηκε το ωράριο εργασίας των μελών του Στρατού της Δημοκρατίας και της Εθνικής Φρουράς στη βάση των προνοιών του Δικαίου της ΕΕ, γεγονός το οποίο έδωσε λύση στο πάγιο αίτημα των μελών του Στρατού, καθώς αποτελούσαν ίσως τη μοναδική κατηγορία εργαζομένων χωρίς θεσμοθετημένο ωράριο.

Προχωρήσαμε στην παροχή Στρατολογικών Υπηρεσιών από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) και τα Κέντρα Πολίτη στο πλαίσιο υλοποίησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. ​Επιπλέον έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα ηλεκτρονικής κατάταξης των νεοσυλλέκτων, υποβολής αιτήσεων πρόσληψης Συμβασιούχων Οπλιτών, δήλωσης στοιχείων των αρρένων πολιτών που συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους και ηλεκτρονικής διασύνδεσης των λειτουργικών προγραμμάτων του Υπουργείου και της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου για τον εντοπισμό των ανέντακτων εφέδρων .

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής εξασφαλίσαμε μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, χρηματοδότηση ύψους 19 εκ. ευρώ, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το 2026 και συμφωνήθηκε με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου η αντικατάσταση πέραν των 6.600 ενεργοβόρων φωτιστικών που βρίσκονται σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς με φωτιστικά τύπου LED.

Στο πλαίσιο της Αμυντικής Πολιτικής για επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς, η Κυβέρνηση, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, έχει σταδιακά αυξήσει τον Προϋπολογισμό Αμυντικής Θωράκισης. Έτσι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ο προϋπολογισμός για τις αμυντικές δαπάνες έχει τετραπλασιαστεί αγγίζοντας τα €180 εκατ. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πιστώσεις που διατέθηκαν για την αμυντική θωράκιση φέτος είναι οι μεγαλύτερες πιστώσεις που έχουν διατεθεί από εντάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004. Η πραγματικότητα αυτή έχει επιτρέψει τη συνομολόγηση συμβάσεων για υλοποίηση σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...