Κύπρος

Η Bank of Scotland ζητά πίσω το ξενοδοχείο της στην Κερύνεια - Εκτεθειμένη η "επιτροπή αποζημιώσεων"

Με τίτλο «Ζητά πίσω το ξενοδοχείο της», ο διευθυντής της Γεενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει ότι η Bank of Scotland αποτάθηκε στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα για να της επιστραφεί το ξενοδοχείο Jasmine Court στην Κερύνεια και κατάφερε να εκδοθεί απόφαση αποζημίωσης υπέρ της ύψους 22,7 εκατομμυρίων στερλινών, όμως η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε ακόμα παρά το γεγονός ότι πέρασαν δύο χρόνια από την έκδοσή της, όπως αναφέρει ο politis.com.cy.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα ο Μουτλούγιακαλι προσθέτει ότι μέσω αυτής της «επιτροπής» θα μειωνόταν η ντροπή ενώπιον του κόσμου από τους οποίους πάρθηκε με βία η περιουσία τους αλλά αυτό δεν γίνεται. «Υπάρχει ένα πολύ εντυπωσιακό παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο στην Κερύνεια. Το Jasmine! Παραμένει ‘κλειστό’ εδώ και πολύ καιρό, όμως στα χαρτιά φαίνεται ‘σαν ανοικτό’. Το ‘γραφείο κρατικών κτημάτων και υλικών’ το είχε νοικιάσει σε μια επιχείρηση από την Τουρκία. Όταν νοικιάζονται τέτοια μέρη χάνονται και οι ‘παραλίες’. Έτσι δεν μπορεί να εισερχόμαστε στις ωραιότερες πλαζ. Εμποδίζεται η πρόσβαση της κοινότητας στις θάλασσες».

Ο πρώτος και νόμιμος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Jasmine Court με την έννοια της διεθνούς ιδιοκτησίας είναι μια διεθνής τράπεζα, η Bank of Scotland και λέγεται ότι ένας από τους μετόχους του ξενοδοχείου είναι και η Βασίλισσα της Αγγλίας, προσθέτει. «Υπάρχουν και Κύπριοι συνέταιροι. Θέλουν πίσω το ξενοδοχείο τους».

Έκαναν, συνεχίζει, αίτηση στην «επιτροπή» και εκδόθηκε απόφαση αποζημίωσης 22,7 εκατομμυρίων στερλινών, όμως εδώ και 2 χρόνια η αποζημίωση δεν πληρώθηκε. «Αν τώρα αυτοί οι άνθρωποι πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα προστεθεί ακόμα ένας φάκελος στις δεκάδες άλλους. Η Τουρκία θα καταδικαστεί πιθανώς για ακόμα μια φορά».

Ο Μουτλούγιακαλι γράφει ότι όταν είχε ερευνήσει το θέμα για τελευταία φορά υπήρχαν 68 φάκελοι που δεν έχουν εφαρμοστεί οι αποφάσεις, ενώ κάποιες περιουσίες σε σχέση με το Βαρώσι δεν έχουν εξεταστεί καν.

Σημειώνει ότι αν συνεχιστεί αυτό τότε θα ανακληθεί η απόφαση στην υπόθεση Δημόπουλος που θεωρούσε ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» προσφέρει μια αποτελεσματική νομική θεραπεία.

Για το εν λόγω ξενοδοχείο ο Τ/κ δημοσιογράφος αναφέρει ότι κινητοποιήθηκε η Αγγλική Πρεσβεία και πήγε μέχρι τον Πρόεδρο της Τουρκίας. «Τελικά ο ‘αποτελεσματικός και ντε φάκτο έλεγχος’ είναι στην Τουρκία. Μια διεθνής επιχείρηση θέλει πίσω την ιδιοκτησία της. Τη δική της περιουσία! Και επιπλέον είναι για χρόνια κλειστή και προβληματική. Από τη μια θέλουμε να ανοιχτούμε στον κόσμο και από την άλλη φοβόμαστε. Διότι ξέρουμε ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Δεν γίνεται έτσι με το να λες ‘εγώ ίδρυσα κράτος’ παραβιάζοντας την εδαφική ακεραιότητα μέσω της ‘περιουσίας’ του άλλου. Αν είναι έτσι, θα ιδρυθεί κράτος σε κάθε γωνιά!", γράφει.

Καταλήγει αναφέροντας ότι είτε το ξενοδοχείο θα δοθεί στους πραγματικούς του ιδιοκτήτες, είτε θα τύχει τουριστικής εκμετάλλευσης από τους «θεσμούς», σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι δυνατόν να ζεις παραγνωρίζοντας όλα τα οικουμενικά δικαιώματα που υπάρχουν, [τις οικουμενικές] αξίες και [το διεθνές] δίκαιο»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ