Κύπρος

Πονηρές προτάσεις από Τατάρ επιχειρούν να παγιδεύσουν ΟΗΕ και Κύπρο σε αποδοχή 2 κρατών στο νησί στη βάση του win-win

"Βήματα αλλαγής! Η κίνηση της τουρκικής πλευράς θα αλλάξει το παιχνίδι σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο", είναι ο πομπώδης τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Εκφράζοντας ότι οι προτάσεις συνεργασίας που παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ersin Tatar στα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν  βήματα της αλλαγής στην περιοχή, οι ειδικοί είπαν ότι οι προτάσεις ανοίγουν την πόρτα σε μια νέα εποχή που θα αλλάξει το παιχνίδι όχι μόνο στο νησί αλλά και στο ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Δρ. Hüseyin Işıksal που είναι  Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας και Μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, κατέγραψε τις προτάσεις συνεργασίας του Προέδρου της ΤΔΒΚ Ersin Tatar για το μέλλον του νησιού 

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) Ερσίν Τατάρ μετέφερε τέσσερις προτάσεις συνεργασίας στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες, οι οποίες θα μοιραστούν στον ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GCA) Νίκο Αναστασιάδη .Ακριβώς μια εβδομάδα μετά από αυτές τις προτάσεις, παρουσιάστηκαν δύο επιπλέον προτάσεις στις 8 Ιουλίου 2022 και άνοιξε η πόρτα σε μια νέα εποχή, που είναι τα χνάρια της αλλαγής και θα αλλάξει το παιχνίδι όχι μόνο στο νησί αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολή Μεσόγειο

Το περιεχόμενο και η σημασία των προτάσεων

Η πρώτη πρόταση είναι η εκτεταμένη συνεργασία της τουρκοκυπριακής πλευράς για τους πόρους υδρογονανθράκων γύρω από το νησί, η οποία διαχωρίζει  τόσο τις δύο πλευρές όσο και τους σχετικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Αν και η πρόταση της 17ης Ιουλίου 2019 βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι, η τουρκοκυπριακή πλευρά αφαίρεσε τα σημεία αντίρρησης που προέβαλε η ελληνοκυπριακή ηγεσία κάνοντας ένα ακόμη άνοιγμα.

Στην πρόταση αυτή, ο Tatar πρότεινε ότι, σε ένα στάδιο των μελετών της κοινής επιτροπής που θα δημιουργηθεί με βάση την ισότητα, οι εταιρείες με τις οποίες τα δύο μέρη έχουν ήδη υπογράψει χωριστές συμβάσεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτές τις μελέτες με την εξουσιοδότηση τους.

Αυτή είναι μια μεγάλη κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο, οι υπάρχουσες συγκρούσεις θα επιλύονται μέσω ενός μηχανισμού που θα θεσπιστεί στη βάση  την αρχή της ισότητας και θα λαμβάνει αποφάσεις με κοινή συναίνεση.

Έτσι αυτό το θέμα, που εδώ και πολλά χρόνια έχει προκαλέσει κρίση τόσο στην περιοχή όσο και μεταξύ των δύο πλευρών, θα μετατραπεί σε ευκαιρία. Με άλλα λόγια, δεν θα συμβάλει μόνο στην ευημερία και των δύο πλευρών και της περιοχής, αλλά και στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής, η οποία έχει γίνει ακόμη πιο εύθραυστη λόγω του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας.

Η δεύτερη πρόταση είναι μια πρόταση λύσης για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει γίνει κοινό πρόβλημα, αφού τα ηλεκτρικά συστήματα των δύο μερών είναι ήδη διασυνδεδεμένα.

Όπως προέκυψε από τις διαβουλεύσεις και των δύο μερών, η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η σύνδεση σε ηπειρωτική χώρα συνδεδεμένη με το διασυνδεδεμένο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

https://youtu.be/D-E2s1BBhnU

Όταν η πολιτική αφήνεται στην άκρη και αξιολογείται με το οικονομικό μυαλό, είναι προφανές ότι η Τουρκία είναι η πιο κοντινή ηπειρωτική χώρα.

Είναι σαφές ότι η εφαρμογή αυτής της πρότασης, την οποία υποστηρίζει και η Δημοκρατία της Τουρκίας, θα ωφελήσει εμφανώς και τους δύο λαούς από πολλές απόψεις.

Μια τέτοια συνεργασία που είναι και η τρίτη πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς,είναι ο σημαντικότερος φυσικός πόρος του νησιού της Κύπρου, η ηλιακή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων που θα γίνουν στον τομέα αυτό.

Η τέταρτη πρόταση είναι η συνεργασία για το νερό, η οποία είναι ζωτικής σημασίας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τα αποθέματα γλυκού νερού του νησιού και το έργο ύδρευσης της ΤΔΒΚ, που χαρακτηρίζεται και ως έργο του αιώνα.

Η συνεργασία αυτή προτείνει τη σύσταση επιτροπής που θα συγκροτηθεί από ισάριθμο εξειδικευμένο προσωπικό που θα διοριστεί από τα δικά τους εξουσιοδοτημένα ιδρύματα, με βάση την ισότητα των δύο μερών που απορρέουν από τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.

Το πρόβλημα των ναρκών και της  παράτυπης Μετανάστευσης

Εκτός από τις προτάσεις για συνεργασία σε αυτούς τους τέσσερις σημαντικούς τομείς, οι ολοκληρωμένες προτάσεις του Προέδρου Tatar για τον καθαρισμό της νήσου Κύπρου από τις νάρκες και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης είναι αρκετά αξιοσημείωτες.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά προσέφερε λύσεις το 2014, το 2015 και το 2018 για την απομάκρυνση των ναρκών ξηράς, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να απειλήσουν τις ζωές και των δύο λαών που ζουν στο νησί, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά τις απέρριψε όλες.

Στη νέα πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς, με αφετηρία την νεκρή ζώνη, οι δύο πλευρές θα εργαστούν ταυτόχρονα και με βάση την αναλογικότητα και τελικά ο στόχος του «χωρίς νάρκες νησί», που θα έπρεπε να είναι κοινός στόχος, θα επιτευχθεί.

Έτσι, αυτός ο ύπουλος δολοφόνος του νησιού θα απομακρυνθεί εντελώς από την καθημερινότητα.

Ως τελευταίος τομέας συνεργασίας, η τουρκοκυπριακή πλευρά πρότεινε να πολεμήσουμε μαζί για το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης που προκαλείται από τις κρίσεις και τους πολέμους που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία σε παγκόσμια κλίμακα.

Προβλέπεται ότι το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μέσω ενός μηχανισμού συνεργασίας που θα δημιουργηθεί με τη συμμετοχή των εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων και από τις δύο πλευρές ισάριθμα.

Προβλέπεται ότι αυτή η μεικτή επιτροπή θα επικεντρωθεί στην αιτία και την πηγή της παράτυπης μετανάστευσης, καθώς και στις εργασίες για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας ανθρώπων και την ασφάλεια των συνόρων στο πλαίσιο της παράτυπης μετανάστευσης, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών με σχετικά στοιχεία. Η τουρκοκυπριακή πλευρά τονίζει ότι θα πρέπει να τηρούνται οι διεθνείς συμφωνίες που ρυθμίζουν τα δικαιώματα των προσφύγων σε όλες τις εργασίες που θα εκτελεστούν.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε επίσης στην τελευταία Έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την αποστολή καλών υπηρεσιών του στην Κύπρο, «Οι εντάσεις που αφορούν στην Κύπρο και γύρω από την Κύπρο είναι πιθανό να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες από τους φυσικούς πόρους στο νησί και γύρω από αυτό. "

Είναι απαραίτητο να αναζητηθούν επειγόντως αμοιβαία αποδεκτές και μόνιμες λύσεις στις διαφορές των μερών σχετικά με τους φυσικούς πόρους και τα τρέχοντα ή προγραμματισμένα έργα ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή. Αυτή η εξέλιξη είναι ο σαφέστερος δείκτης του πόσο σημαντικό είναι το όραμα συνεργασίας της τουρκοκυπριακής πλευράς και πόσο επιτυχημένη ήταν μια διπλωματική κίνηση.

Νέες προτάσεις θα διαμορφώσουν το μέλλον του νησιού

Ως αποτέλεσμα, η τουρκοκυπριακή πλευρά, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ersin Tatar, δεν έπεσε στην παγίδα των λεγόμενων Προτάσεων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (GYÖ), που έστησε ο Αναστασιάδης στις 23 Μαΐου, και το οποίο αναθερμαίνεται και τίθεται στο τραπέζι κάθε φορά που οι διαπραγματεύσεις  σταματούν ή αποτυγχάνουν.

Στο Κυπριακό, που έχει μπει σε φαύλο κύκλο και μετατράπηκε σε «παγωμένη» σύγκρουση λόγω της αδιαλλαξίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, οι αρμόδιοι, μεταξύ των οποίων και ο ΟΗΕ, δηλώνουν ότι το σημερινό status quo δεν είναι βιώσιμο, αλλά συνεχίζουν να εφαρμόζουν τις πολιτικές τους για να διατηρήσουν το status quo. Η τελευταία κίνηση του Προέδρου Τατάρ θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως  βήματα της αναμενόμενης αλλαγής που θα διαλύσει αυτό το «πάγωμα» και θα σπάσει ταυτόχρονα τον φαύλο κύκλο.

Οι τελευταίες προτάσεις του Tatar είναι μια κίνηση που αλλάζει το παιχνίδι που θα βελτιώσει θετικά τις ισορροπίες στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, θα συμβάλει σημαντικά και στις δύο πλευρές, ιδιαίτερα στην ενεργειακή εξίσωση.

Αυτές οι εποικοδομητικές προτάσεις είναι μια δοκιμασία ειλικρίνειας για όσους προωθούν την ιδέα ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο.

Στο σημείο αυτό, η διπλωματία του φαύλου κύκλου, που συνεχίζεται με φανταχτερά λόγια, έχει πλέον τελειώσει. Αν ζωντανέψει αυτή η κίνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς, τα χαρτιά θα μοιραστούν σωστά αυτή τη φορά στο νησί με τον νέο δυναμισμό που θα προκύψει και θα δημιουργηθεί το απαραίτητο περιβάλλον για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα 

Από τα παραπάνω διαβλέπουμε μια προσπάθεια του ηγέτη του ψευδοκράτους Τατάρ προς τον ΟΗΕ, που έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ερντογάν, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση επίλυσης του Κυπριακού υποτίθεται.

Ωστόσο τα κίνητρα του διδύμου Τατάρ-Ερντογάν είναι τα ακόλουθα:

Διαμοιρασμός του ενεργειακού πλούτου της Κυπριακής ΑΟΖ, στη βάση 2 ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο.

Συνεργασία στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας , με πάροχο ποιόν άλλον την Τουρκία, με συνέπεια την νπλήρη εξάρτηση της Κύπρου από αυτήν στον εν λόγω τομέα.  

Ανάλογη συνεργασία στον τομέα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας και των υδάτινων πόρων του νησιού.

Κοινώς οι Τούρκοι και οι τουρκοκύπριοι επιδιώκουν συνεργασία έχοντας ως αφετηρία την ύπαρξη δύο ίσων σε όλα κρατών στην Κύπρο, κάτι το οποίο αντιβαίνει την ιστορική αλήθεια και τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, πως η μόνη αποδεκτή λύση θα πρέπει να εδράζεατι στη βάση μιας διζωνικής -δικοινοτικής Ομοσπονδίας. 

Η εξωτερική πολιτική Τούρκων και τουρκοκυπρίων προσπαθεί να οδηγήσει την Κύπρο και τον ΟΗΕ μακριά από το Διεθνές Δίκαιο, λειτουργώντας χωρίς κανένα φραγμό, στη βάση του win-win. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ