Η πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί στο Κοινοβούλιοι ψηφίστηκε με 38 ψήφους υπέρ και 4 κατά και το έγκλημα ενσωματώθηκε στον ειδικό νόμο για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας προς τις γυναίκες και της ενδοοικογενειακής βίας.
Την πρόταση νόμου είχε καταθέσει η Αννίτα Δημητρίου, Αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.
Με την πρόταση νόμου δεν αλλάζουν οι ποινές που προβλέπονται σήμερα για τέτοια αδικήματα, αλλά αυτή θα συμβάλλει στο οι Αρχές να ταξινομεί τις υποθέσεις της που αφορούν δολοφονίες γυναικών για συγκεκριμένους λόγους, αντί στον γενικό όρο των δολοφονιών να ονομάζονται ως «γυναικοκτονίες». Με την ταξινόμηση του εγκλήματος ως ιδιώνυμου θα γνωρίζουν και οι Αρχές και όλοι ενδιαφερόμενοι για υποθέσεις γυναικοκτονιών και θα λαμβάνονται και τα ανάλογα μέτρα.
«Δίνουμε ακόμη ένα εργαλείο στη Δικαιοσύνη να εξετάσει το ζήτημα στην ουσία. Να το καταδείξει – ότι δολοφονήθηκε μία γυναίκα επειδή ήταν γυναικά», είπε σε δηλώσεις της η κα. Δημητρίου.
Σκοπός του νόμου είναι η τροποποίηση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου [Αρ. Ν. 115(Ι) του 2021] με τον οποίο έχει τεθεί στην Κύπρο σε ισχύ ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για σκοπούς καλύτερης εφαρμογής των διατάξεων της κυρωθείσας διά νόμου Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (εφεξής «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»), ώστε να θεσπισθεί το ιδιώνυμο αδίκημα της γυναικοκτονίας, το οποίο να επισύρει την ποινή της φυλάκισης διά βίου.
Γιατί υπάρχει ανάγκη νομικού διαχωρισμού;
«Η απάντηση την οποία κάθε σύγχρονη κοινωνία καλείται να δώσει, είναι ότι τα θύματα της ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας, τα θύματα μισογυνισμού, τα θύματα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, τα θύματα εγκλημάτων «τιμής» ή για θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι γυναίκες και όχι άντρες», δήλωσε η κα. Δημητρίου.
Τι δείχνουν τα στοιχεία στην Κύπρο
Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Κύπρο σημειώθηκαν το 2019 9 γυναικοκτονίες, το 2020, 5, ενώ 5 έγιναν και το 2021 και 1 το 2022 (και η χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμα). «Κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε μια γυναίκα» είπε η βουλευτής, σημειώνοντας την έμφυλη διάσταση της βίας αυτής. «Όλες έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες, από άνδρες που εμπιστεύτηκαν, που ασκούσαν εξουσία πάνω τους».
Σημειώνεται πως ιδιώνυμο χαρακτηρίζεται το αδίκημα εκείνο το οποίο προβλέπεται και τιμωρείται από έναν ειδικό ποινικό νόμο.
Τι ορίζεται ως γυναικοκτονία σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Ως γυναικοκτονία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ορίζεται «ο φόνος εκ προμελέτης μιας γυναίκας επειδή είναι γυναίκα, αναγνωρίζοντάς τη ως την ακραία κατάληξη του συνεχούς της βίας κατά των γυναικών».
Ο όρος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξ’ αιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους και της ταυτότητας φύλου, τη δολοφονία αυτόχθονων γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, βρεφοκτονία και εμβρυοκτονία βασισμένη στην επιλογή φύλου.
Η απάντηση την οποία κάθε σύγχρονη κοινωνία καλείται να δώσει, είναι ότι τα θύματα της ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας, τα θύματα μισογυνισμού, τα θύματα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, τα θύματα εγκλημάτων «τιμής» ή για θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι γυναίκες και όχι άντρες.