Όπως σας ενημέρωση πρώτο σήμερα το Πενταπόσταγμα, σε μια απάντηση της προκλητικής συμπεριφοράς του Ερντογάν, κορυφαίοι Γερουσιαστές των ΗΠΑ και μέλη του Κογκρέσου, μίλησαν σε διαδικτυακό συνέδριο για την Κύπρο.
Οι ομιλητές στο ετήσιο συνέδριο, που διοργάνωσε η Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή-Δικαιοσύνης για την Κύπρο (PSEKA), περιλάμβανε την Πρόεδρο της Βουλής Nancy Pelosi, τον Bob Menendez και τον Gregory Meeks.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι, ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Charles Schumer, ο Μπομπ Μενεντέζ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Γκρεγκ Μέκς και είκοσι από τα πιο ισχυρά μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων μίλησαν ή έστειλαν ηχογραφημένα μηνύματα στο 36ο Ετήσιο Συνέδριο PSEKA.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησαν επίσης στο συνέδριο, μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της AJC David Harris, τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο της Αμερικής και τους ηγέτες των Ελληνοαμερικανικών και Κυπριακών Αμερικανών οργανισμών.
Η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του λαού της Κύπρου και χαιρέτισε τη συμμετοχή στο συνέδριο του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη.
Η Πρόεδρος Πελόσι δήλωσε επίσης ότι στοχεύει στην ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου.
«Για πολλά χρόνια συρματοπλέγματα χωρίζουν το νησί… Με ενδιέφερε πολύ να ακούσω τη σαφή παρουσίαση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών σχετικά με τα Βαρώσια. Η κατάσταση επιδεινώνεται εκεί με ευθύνη του κυρίου Ερντογάν.»
Η Πελόσι εξέφρασε την υποστήριξή της για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενοποίησης του νησιού, ενώ μιλώντας για τις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη συνέχιση της ενίσχυσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε στον EASTMED», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι αυτό το έργο είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Υποστήριξε επίσης έναν ρόλο των ΗΠΑ στην τριμερή εταιρική σχέση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Ο Ρόμπερτ Μενεντέζ χαρακτήρισε την παράνομη εισβολή στην Κύπρο από την Τουρκία «μία από τις πιο σκοτεινές μέρες στην ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου», αποτίοντας φόρο τιμής στους χιλιάδες που έχασαν τη ζωή τους και σε δεκάδες χιλιάδες που έχασαν σπίτια.
«Η παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο σηματοδοτεί την έναρξη μιας παράνομης κατοχής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και παραμένει η πηγή αστάθειας στο νησί», δήλωσε ο Μενεντέζ, τονίζοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή φαίνεται να είναι χειρότερη.
«Δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αντιθέτως, η λεγόμενη «κυβέρνηση στο Βορρά» ζητά ρητά δύο κράτη στο νησί της Κύπρου. Αυτό δεν είναι αποδεκτό».
Αποκάλεσε το σχέδιο του Ερντογάν για τη Βαρώσια ως χαστούκι απέναντι σε όλα όσα προσπάθησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα από την αρχή της κατοχής.
«Είναι ντροπή και πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Αυτή η έκκληση για δύο πολιτείες του νησιού είναι απλώς λανθασμένη και είναι απέναντι στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Μενεντέζ, υπογραμμίζοντας ότι είναι επικίνδυνο και αγνοεί χρόνια προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας.
«Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι η Άγκυρα θα λογοδοτήσει», είπε ο Μενεντέζ, περιγράφοντας την επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο Μπάιντεν, η οποία υπογράφηκε επίσης από δεκατρείς άλλους γερουσιαστές.
Νωρίτερα, η υποψήφια βοηθός Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ τόνισε ότι οι κινήσεις των Τουρκοκυπρίων και του Ερντογάν προκλητικές και εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Πρόσθεσε επίσης ότι οι κινήσεις αυτές, είναι ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε αντίστοιχο αυστηρό ύφος σχολίασε τις ανακοινώσεις Ερντογάν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων με τη στήριξη της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.