Το διαρκές διπλωματικό "μπρα-ντε-φέρ" του ελληνισμού για την αντιμετώπιση και ανάσχεση της τουρκικής εμπρηστικής πολιτικής συνεχίζεται, όπως σας ενημερώσαμε από την Τετάρτη.
Σε συνέχεια της συνάντησης των ΥΠΑΜ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Λευκωσία, ο Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στο Κάιρο.
«Η Κύπρος θα παραμείνει αρωγός εντός ΕΕ για την Αίγυπτο», δήλωσε ο Χριστοδουλίδης, τονίζοντας το ενδιαφέρον της Κύπρου για ενίσχυση της συνεργασίας του ελληνισμού με το στρατηγικής σημασίας στρατόπεδο των Αιγυπτίων.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι καλωσόρισε το Σάββατο την επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κάιρο, τονίζοντας τις σταθερές και στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου σε πολλούς τομείς.
Στην συνάντηση μεταξύ του Ελ-Σίσι και του Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος επιβεβαίωσε την επιθυμία του κράτους να ενισχύσει τους μηχανισμούς της κοινής συνεργασίας, ιδίως σε πολιτικό, στρατιωτικό, εμπορικό και ενεργειακό επίπεδο.
Αυτό έρχεται ως επακόλουθο, τόνισε ο Ελ Σίσι, καθώς η Αίγυπτος και η Κύπρος, μαζί με την Ελλάδα, ενισχύουν τη συνεργασία για την επίτευξη των κοινών συμφερόντων και στόχων τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για την αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων στην περιοχή.
Στο τραπέζι το EastMed Gas Forum
Πολλά έχουν γραφτεί για το EMGF, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επίσης στο Ισραήλ και φυσικά την Αίγυπτο που έχει εδώ και καιρό καταστεί και η έδρα του οργανισμού. Το EMGF αποτελεί σαφέστατα μια γεωπολιτική «συμμαχία» εναντίον της Τουρκίας. Η απουσία της Τουρκίας αντανακλά τον βαθμό της περιφερειακής της απομόνωσης, μια παγίδα στην οποία έσυρε ο ίδιος ο Ερντογάν την πατρίδα του, με την διαρκώς παρελκυστική εξωτερική πολιτική που ακολουθεί.
Στη συνάντηση που έγινε επιβεβαιώθηκε ότι το EastMed Gas Forum(EMGF) αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία συνεργασίας, το οποίο θα ανοίξει ορίζοντες για περαιτέρω συνεργασία και επενδύσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής στους τομείς της ενέργειας και του φυσικού αερίου, δήλωσε ο Ράντι.
Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος υπέγραψαν τριμερή συμφωνία πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας στη Λευκωσία τον Οκτώβριο του 2020. Οι τρεις χώρες επέλεξαν την κυπριακή πρωτεύουσα ως έδρα της γραμματείας του τριμερούς μηχανισμού ξεκινώντας την άνοιξη του 2021.
Το EastMed Gas Forum στοχεύει στη δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών.
Στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle ο Χριστοδουλίδης
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» το οποίο βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης.
Επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Σε γραπτή του δήλωση μετά το πέρας της επίσκεψης ο υπουργός Άμυνας ανέφερε:
«Επισκέφθηκα το Γαλλικό Αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» εν πλω και ενημερώθηκα για την αποστολή και γενικότερα τις επιχειρήσεις που διεξάγει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα ήθελα εδώ να αναφέρω ότι την περίοδο 10 με 16 Μαΐου 2021 το αεροπλανοφόρο είχε ελλιμενιστεί στην Κύπρο, για σκοπούς συντήρησης και υποστήριξης, κατόπιν συνεννόησης των Κυπριακών και Γαλλικών Αρχών.
Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η άσκηση αεράμυνας «ΤΑΛΩΣ 2021». Πέραν της συγκεκριμένης άσκησης, θα διεξαχθούν και νέες δραστηριότητες με τη συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών του Γαλλικού αεροπλανοφόρου και μέσα αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς. Επιπρόσθετα, αύριο είναι προγραμματισμένη άσκηση έρευνας – διάσωσης στην οποία θα συμμετέχουν πτητικά μέσα από το «Charles De Gaulle» και πτητικά και πλωτά μέσα του ΓΕΕΦ.
Οι δεσμοί μας με τη Γαλλία στηρίζονται σε κοινές αξίες και σε κοινή θεώρηση σχετικά με την ασφάλεια και ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Κύπρος υλοποιώντας συγκεκριμένη στρατηγική έχει μετατραπεί σε πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από ένα δίκτυο μηχανισμών διμερών-τριμερών και άλλων πολυμερών συνεργασιών, οι οποίες εδράζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Προγράμματα συνεργασίας
Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιούνται προγράμματα συνεργασίας με χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και τα Η.Α.Ε, ενώ έχουμε προχωρήσει με αναβαθμισμένες συνεργασίες με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας και στη βάση Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας, η Εθνική Φρουρά διεξάγει μεγάλο αριθμό αεροναυτικών ασκήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις».
Τον υπουργό Άμυνας συνόδευσε ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ανδρέας Λουκά και η πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Σαλίνα Γκρενέτ-Καταλάνο.