Σύμφωνα με το ΓΕΕΦ γαλλικά μαχητικά Rafale που απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές πτήσεις εντός του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. αποστέλλοντας μήνυμα στην Τουρκία για την στάση της Γαλλίας στο κυπριακό, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.
Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Στρατηγός François Lecointre πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στην Κύπρο και συναντήθηκε με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη στην οικία της Γαλλίδας Πρέσβειρας, κας. Salina Grenet-Gatalano.
Ο Στρατηγός Lecointre βρέθηκε στην Κύπρο στο πλαίσιο έκτακτης επίσκεψής στην περιοχή λόγω και της παρουσίας του Γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, το οποίο αυτό το διάστημα διέρχεται της Ανατολικής Μεσογείου με προορισμό τον Ινδικό Ωκεανό και τον Περσικό Κόλπο όπου και θα παραμείνει για την επιχείρηση «CLEMENCEAU».
Ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Στρατηγό Lacointre στην παρουσία της Γαλλίδας Πρέσβειρας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και σημειώθηκαν οι κοινές τους ανησυχίες που άπτονται θεμάτων ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο ειδικά σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας.
Ταυτόχρονα συζητήθηκε η υλοποίηση του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας και η ανάπτυξη πολυμερών συνεργασιών στην περιοχή όπως η Τετραμερής Πρωτοβουλία μεταξύ Κύπρου, Γαλλίας, Ελλάδας και Ιταλίας. Επιπλέον, σημειώθηκε η κοινή επιδίωξη αξιοποίησης κάθε δυνατής ευκαιρίας για συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών.
Η επίσκεψη του Γάλλου Αρχηγού ολοκληρώθηκε με γεύμα εργασίας το οποίο παρέθεσε η Γαλλίδα Πρέσβειρα στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας, κ. Χαράλαμπου Πετρίδη. Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δυο κρατών.
Γαλλία στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού ενόψει πιθανών νέων προκλήσεων το επόμενο διάστημα δια στόματος Ε.Μακρόν, δίνει μια άλλη δυναμική στις όποιες εξελίξεις στην περιοχή που “δονείται” από τις νέες ενεργειακές συμφωνίες όπως αυτή μεταξύ Αιγύπτου-Ισραήλ, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα, ο Μακρόν ανέφερε στον Κύπριο πρόεδρο κ. Αναστασιάδη την πλήρη δέσμευση του Παρισιού στη στρατηγικά σημαντική σχέση Κύπρου-Γαλλίας που αποσκοπεί στην από κοινού αντιμετώπιση των (τουρκικών) προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται το ίδιο όραμα για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Η Γαλλία στηρίζει την Κύπρο με πράξεις, αποστέλλοντας και το αεροπλανοφόρο Ντε Γκώλ με ομάδα μάχης, δηλώνοντας παρούσα στην Α.Μεσόγειο.
Γαλλικές εταιρείες κολοσσοί όπως η TOTAL έχουν σχέδια για την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό όμως που θέλει πλέον να πετύχει το Παρίσι υπό τον Μακρόν είναι να δηλώσει την γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Α.Μεσόγειο εκδιώκοντας την τουρκική παρουσία και αυτό είναι το θετικό στοιχείο αυτήν την δεδομένη στιγμή.