Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Κυπριακή ΑΟΖ: Έρχονται Ισραηλινά πολεμικά πλοία για ασκήσεις μπροστά στα “μούτρα” του Αττίλα

Είναι πλέον δεδομένο ότι η συνάντηση κορυφής για το κυπριακό στην Ν.Υόρκη οδηγείται σε πλήρη αποτυχία λόγω της βρετανο-τουρκικής συνεργασίας και της επιμονής της Άγκυρας για λύση δύο κρατών, σημαίνοντας συναγερμό για νέα “επεισόδια” στην Κύπρο από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Σε αντιστάθμισμα αυτών των κινήσεων έχουμε φυσικά την ελληνική στρατιωτική στήριξη, αλλά και την αμυντική συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ.

https://twitter.com/gantzbe/status/1360954862155018241?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1360954862155018241%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnationalpost.com.cy%2Ferchontai-israilina-polemika-ploia-gia-askiseis-stin-kypriaki-aoz-mprosta-sta-moytra-toy-toyrkikoy-attila%2F

Το “μήνυμα” που βγήκε από την πρόσφατη συνάντηση του Ισραηλινού ΥΠΑΜ Benny Gantz και του Κύπριου ομόλογό του της Κύπρου Χαράλαμπου Πετρίδη, ήταν η ενίσχυση των ήδη στενών δεσμών Ισραήλ-Κύπρου, ενώ συμφωνήθηκε να ξαναρχίσουν τις κοινές στρατιωτικές και ναυτικές ασκήσεις στην Κύπρο παρουσία επίλεκτων Ισραηλινών δυνάμεων και αεροσκαφών.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που Ισραηλινοί κομάντος θα έρθουν στο νησί, αλλά θα είναι η πρώτη φορά που πολεμικά πλοία του Τελ Αβίβ θα υλοποιήσουν τόσο ευρείες  ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή αυτή.

Τα ισραηλινά πολεμικά πλοία θα υλοποιήσουν ασκήσεις σε περιοχές που δρα εδώ και μεγάλο διάστημα το τουρκικό ναυτικό στην Κύπρο, ενώ υπενθυμίζουμε ότι μια ελληνική Φρεγάτα ελλιμενίστηκε πρόσφατα στην Χάιφα, ενδεικτικό των σχέσεων των δύο πλευρών.

Ένα σενάριο που θα ενέπλεκε μέσω ναυτικών ασκήσεων Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρο στην κυπριακή ΑΟΖ, θα ήταν το καλύτερο “μήνυμα” στην Τουρκία και στα νεο-οθωμανικά σχέδια της για την Α.Μεσόγειο.

Κύπρος και Ισραήλ έχουν δημιουργήσει στενούς δεσμούς εν μέσω περιφερειακής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης υπεράκτιων αερίων και είναι εταίροι σε ένα έργο μεταφοράς φυσικού αερίου από πεδία στα ύδατα του Ισραήλ μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

Ελλάδα και Κύπρος εμπλέκονται σε διαμάχη με την Τουρκία, η οποία ετοιμάζει πιθανότατα νέες προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, για αυτό και προωθεί την λύση δύο κρατών.

Η Τουρκία ευρισκόμενη σε μια επικίνδυνη κατάσταση προσπαθεί να  “νομιμοποιήσει” τα σχέδια της για την “Γαλάζια Πατρίδα”, ενώ το ίδιο κάνει πλέον και με την διεκδίκηση 150 ελληνικών βραχονησίδων και μικρονήσων με έτερο σχέδιο.

Πρόκειται για εξελίξεις που θα φέρουν πιθανόν ταχύτητα “ανέμους πολέμου” στην Α.Μεσόγειο, ειδικά στην Κύπρο την οποία η Άγκυρα την θεωρεί ως το αδύναμο κρίκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συμμαχίες είναι σημαντικές σε τέτοιες καταστάσεις, για την στήριξη των ελληνικών δικαίων στην διεθνή κοινότητα, την ανταλλαγή πληροφοριών, και την συνεργασία στον αμυντικό τομέα, δημιουργώντας ένα αποτρεπτικό φράγμα σε νέες τουρκικές προκλήσεις.

Αν ξεσπάσει βέβαια κάτι πιο σοβαρό ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο και Τουρκία, ο ελληνισμός θα πολεμήσει στο πεδίο των συγκρούσεων μόνος του, έχοντας όμως την στήριξη πολλών φιλικών χωρών και αυτό έχει την δική σημασία και αξία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Υπενθυμίζοντας παλαιότερη δήλωσή του Ισραηλινού Α/ΓΕΝ υποναυάρχου  Eli Sharvit ό οποίος είχε δηλώσει ότι  «Η προστασία της ΑΟΖ και των συμφερόντων του Ισραήλ στην θάλασσα, είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό. Τα στρατηγικά μας συμφέροντα στην θάλασσα είναι κομβικής σημασίας για την επιχειρησιακή συνοχή του κράτους μας και η προστασία τους είναι μείζονος σημασίας», θεωρούμε ότι πολλά αλλάζουν πλέον ραγδαία στην περιοχή μας έναντι της Τουρκίας και αυτό είναι σημαντικό .

Η ΑΟΖ του Ισραήλ εκτείνεται σε μια έκταση περίπου διπλάσια από την χερσαία έκταση του κράτους. Οι περιοχές στις οποίες έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη υδρογονανθράκων, είναι εύκολο να απειληθούν από χερσαίες δυνάμεις μέσω της χρήσης πυραύλων, τόσο από το Λίβανο όσο και από την Γάζα, ενώ τώρα έχουμε και τον τουρκικό κίνδυνο στην κυπριακή ΑΟΖ που συνορεύει με την ισραηλινή και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Τα “ξύλινα τείχη” θα σώσουν πολλές χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, οι οποίες θέλουν να αξιοποιήσουν και να διαφυλάξουν τα τεράστια κοιτάσματα τους από τους άρπαγες Τούρκους που θέλουν ότι βλέπουν να γίνει δικό τους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ