Κύπρος

Κύπριος ΥΠΕΞ: “Σ. Αραβία-Αίγυπτος στηρίζουν την Κύπρο έναντι της τουρκικής πολιτικής των κανονιοφόρων”

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε αραβικό δίκτυο,κατηγόρησε ευθέως  την Τουρκία για «προώθηση των συμφερόντων της μέσω της διπλωματίας των κανονιοφόρων», κατά την παρουσία του στην Σ.Αραβία, αναφέρει το National Post.

Μιλώντας αποκλειστικά στην Arab News κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σαουδαραβική πρωτεύουσα, ο Χριστοδουλίδης επικέντρωσε την επίθεσή του προσωπικά στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι οι σχέσεις με όλους τους γείτονές του υπέστησαν τα πάνδεινα υπό την ηγεσία του.

«Όταν ο Πρόεδρος (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν εξελέγη για πρώτη φορά, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις υπόλοιπες χώρες ήταν πολύ διαφορετικές. Η Τουρκία δεν είχε προβλήματα με τους γείτονές της », δήλωσε ο Χριστοδουλίδης.

«Πολύ γρήγορα όμως άλλαξαν τα πράγματα τα τελευταία οκτώ χρόνια, και καταλήξαμε σήμερα με (την Τουρκία) να αντιμετωπίζει προβλήματα με όλους τους γείτονές της.

Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους γείτονές μας. Αλλά είμαστε σε θέση και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο ίδιος.

Ο Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ βάσει του διεθνούς δικαίου και τη σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το δίκαιο της θάλασσας, αλλά όταν η χώρα ζήτησε από την Τουρκία να συμφωνήσει για τις θαλάσσιες ζώνες, η Άγκυρα αρνήθηκε.

«Αναρωτιέμαι αν η Τουρκία αισθάνεται τόσο άνετα με τη θέση της. Γιατί αρνούνται να συζητήσουν με την Κύπρο, μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ; “ ρώτησε ο ίδιος.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν δέχτηκε διεθνή καταδίκη το 2020 όταν ένα τουρκικό πλοίο εξερεύνησης στάλθηκε, με πολεμική συνοδεία, στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν προκάλεσε επιης και πάλι παγκόσμια οργή όταν στη συνέχεια έκανε μια αμφιλεγόμενη επίσκεψη στον τουρκικό θύλακα των Βαρωσίων. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ο Ερντογάν ζήτησε την «λύση δύο κρατών» για το διχοτομημένο νησί και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την εξερεύνηση πετρελαίου.

Ο Χριστοδουλίδης μετέβη σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ, για επίσημη επίσκεψη με επίκεντρο τις συζητήσεις για την περιφερειακή ασφάλεια, η οποία αφορούσε το κυριότερο σημείο της επίσκεψής του, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Faisal bin Farhan.

«Κοιτάξαμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, επειδή η ασφάλεια είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί, συζητήσαμε τρόπους ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας, όχι μόνο με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, αλλά και με την Αίγυπτο και την Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας ότι “σχεδόν όλες οι χώρες στην περιοχή ενώθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις, και να συζητήσουν τις οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες που έχουν.

«Αυτό που θέλω από αυτήν την επίσκεψη (στα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία) είναι να παρουσιάσω τη σωστή αφήγηση και τη σωστή εικόνα στους συναδέλφους μου.

Ο Χριστοδουλίδης είπε ότι ήταν επίσης σημαντικό να «στείλουμε ένα κοινό μήνυμα» στη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Έχουμε κοινές προκλήσεις, κοινές απειλές, αλλά ταυτόχρονα η περιοχή μας δεν είναι η ίδια όπως ήταν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα. Βλέπουμε επίσης πολλά άτομα από την κυβέρνηση Ομπάμα να επιστρέφουν σε βασικές θέσεις.

Πρέπει λοιπόν να τους στείλουμε το ίδιο μήνυμα για να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος”, τόνισε ο Χριστοδουλίδης επαινώντας τη Σαουδική Αραβία για τον αυξανόμενο ρόλο της στην επίλυση περιφερειακών ζητημάτων.

«Όλο και περισσότερες χώρες καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση στην περιοχή χωρίς η Σαουδική Αραβία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες. Ήταν κάτι που πιστεύαμε από την αρχή και είμαστε ευτυχείς που οι περισσότερες χώρες κατανοούν αυτήν την πραγματικότητα», είπε ο ίδιος.

Σαουδική Αραβία και Κύπρος άνοιξαν ξανά πρεσβείες στις αντίστοιχες πρωτεύουσες τους πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο Χριστοδουλίδης είπε ότι η χώρα του διαπίστωσε ένα «τεράστιο αριθμό επιτευγμάτων» ως αποτέλεσμα της συνεργασίας σε διμερές, περιφερειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης των συμφωνιών για την εναέρια κυκλοφορία, τις οποίες χαρακτήρισε ως σημαντική εξέλιξη.

Κάλεσε επίσης για περισσότερο διάλογο και διαμεσολάβηση για την προώθηση των συμφερόντων της περιοχής, προσθέτοντας: «Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα είμαστε μια χώρα της περιοχής, και αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε τις Βρυξέλλες για την Μεσόγειο, όπως και την Σαουδική Αραβία. Πολλές φορές αισθάνομαι ότι οι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν την περιοχή, μιλούν για την περιοχή, αλλά δεν την γνωρίζουν πραγματικά”.

Η επαφή με τον αραβικό κόσμο και με χώρες με ηγετικό προφίλ όπως η Σαουδική Αραβία ανοίγει πόρτες που ήταν ερμητικά κλειστές πριν μερικά χρόνια και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Το πρωτεύων όμως είναι ότι όλοι οι Άραβες κατανόησαν βαθιά ότι η Τουρκία επιζητά Οθωμανικά μεγαλεία και ισχύ για να εξουσιάσει τις χώρες αυτές, οι οποίες “ξύπνησαν“ απότομα από την τουρκικά στάση που τόσα χρόνια απέκρυβαν οι οι Τούρκοι με περίσσεια επιμέλεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ