Tη γαλλική συνδρομή με την παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων κοντά στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου η Τουρκία να σταματήσει τους «τσαμπουκάδες» και την παράνομη δραστηριότητα συζήτησαν σήμερα μεταξύ άλλων στο Παρίσι ο υπουργός άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στο θέμα της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και της κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο έλληνας υπουργός «μιλήσαμε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την παρουσία κοντά στα τουρκικά πλοία επιφανείας που συνοδεύουν το σκάφος, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις εκεί, γαλλικών και ιταλικών πλοίων, έτσι ώστε να καταγραφεί και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς για μία ακόμα φορά από την Τουρκία».
Άλλωστε, το οικόπεδο 7, όπου προ ημερών έφτασε το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ είναι αδειοδοτημένο στη γαλλική Total και την ιταλική Εni και συνακόλουθα η Γαλλία ενδιαφέρεται – πέρα από τις παρανομίες της Τουρκίας – και για την προστασία της δικής της εταιρείας.
Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο - κατά την οποία η Τουρκία δεν δείχνει να προχωράει σε αποκλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά ισχυροποιεί την παρουσία της με περαιτέρω επιθετικές ενέργειες – η Ελλάδα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες της σε Ευρώπη και αλλού. Σ’ αυτό το πλαίσιο και πατώντας πάνω στο πνεύμα του «Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία» επιδιώκει να έχει πιο ενεργό στήριξη από τη Γαλλία. Όπως τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Ελλάδα θα είναι παρούσα δίπλα στη Γαλλία, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ιδίως όσον αφορά στα Προγράμματα Ενισχυμένης Ναυτικής Εποπτείας στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες εστίες έντασης». Και πρόσθεσεε ότι η Ελλάδα προσβλέπει «στη στενή στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από σήμερα αυτή η σχέση εμβαθύνεται ακόμα περισσότερο προς όφελος και των δύο χωρών».
Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για αγορά 2 γαλλικών φρεγάτων, όπως σας αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας.
Στο μεταξύ, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το θέμα της απόκτησης δύο γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα.
Από την ελληνική πλευρά εκδηλώθηκε πρόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικώς με την προμήθεια νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και για την επίλυση εκκρεμοτήτων στη σύμβαση υποστήριξης μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπλέον, Τέλος διευθετήθηκαν θέματα που αφορούν στην παράδοση μεταφορικών ελικοπτέρων (ΝH 90) στον Ελληνικό Στρατό.
Ειδικά για τις φρεγάτες υπεγράφη – όπως σημείωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος - «δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρις ότου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού μας»
Σε ό,τι αφορά το πρόγρασμμα υποστήριξης των γαλλικών μαχητικών Mirage που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως «είχαμε την ευκαιρία να λύσουμε εκκρεμότητες σχετικά με τη σύμβαση υποστήριξης των αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, των Mirage, έτσι ώστε σύντομα να βελτιωθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς αυτό το αεροσκάφος γαλλικής παραγωγής που χρειαζόμαστε απολύτως».
Ακόμη συζητήθηκε και το θέμα των μεταφορικών ελικοπτέρων «και διευθετήσαμε τις τελικές λεπτομέρειες, ώστε να ολοκληρωθεί η υποστήριξη και η παράδοση αυτών των μονάδων που χρειάζεται ο Ελληνικός Στρατός».
Συνολικά για τη συζήτηση γύρω από τα εξοπλιστικά ο κ.Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του. «Έχει πολλή δουλειά ακόμα στο ζήτημα των Φρεγατών, αλλά τα άλλα δύο βρίσκονται στο τελικό στάδιο επίλυσης με μεγάλο όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις.