Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εφαρμογή της συμφωνίας, όσον αφορά την τεχνοκρατική πτυχή, έχει άμεση ισχύ, αφού εντός της προσεχούς εβδομάδας καταφθάνουν οι πρώτοι Γάλλοι εμπειρογνώμονες για αξιολόγηση των τεχνοκρατικών δεδομένων της ναυτικής Βάσης στο Βασιλικό, όπου θα ανεγερθεί ο γαλλικός ναύσταθμος.
Βάσει της συμφωνίας, η εφαρμογή του σχεδιασμού θα γίνεται σταδιακά, και όταν ολοκληρωθεί ο τεχνοκρατικός σχεδιασμός, η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης, σε βαθμό που να μπορεί να εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, δεν θα χρειαστεί περισσότερο από έξι μήνες.
Με την συμφωνία αναβαθμίζονται ο γεωστρατηγικός ρόλος και η γεωπολιτική σημασία της Κύπρου, σε μια ιδιαίτερα έκρυθμη περίοδο, κατά την οποία, με την συνεπικουρία του Λονδίνου, παροξύνεται, σε βαθμό άμεσης διεκδίκησης, η τουρκική προκλητικότητα.
Η άμεση υλοποίηση της συμφωνίας έχει ως κύριο στόχο να καταστεί δυνατή, εκ μέρους του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, η αρωγή κάθε δυνατής στρατιωτικής/επιχειρησιακής βοήθειας προς τα ερευνητικά σκάφη της Total που θα ενεργούν στα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, αναφέρει η ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου.
ΙΔΟΥ ΤΑ 9 ΣΗΜΕΙΑ
1: Μετατροπή της ναυτικής βάσης σε ναύσταθμο υψηλής επιχειρησιακής εμβέλειας
2: Αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και οι μελέτες για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης, αυτή θα είναι έτοιμη επιχειρησιακά σε έξι μήνες
3: Πλήρης κάλυψη των αναγκών του γαλλικού ναυτικού που θα ναυλοχεί και θα επιχειρεί στην Α. Μεσόγειο
4: Διασφαλίζεται η μόνιμη παρουσία της Γαλλίας στη περιοχή
5: Οι επιχειρησιακές δομές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα χρησιμοποιηθούν ως τελεστής πληροφοριακής ισχύος για τις γαλλικές ναυτικές δυνάμεις ποθ θα ενεργούν σρην περιοχή
6: Η Γαλλία θα συμβάλλει οικονομικά στην αναβάθμιση του Μαρί
7: Το γαλλικό ΠΝ θα αντιμετωπίσει οιαδήποτε προσπάθεια παραπόδισης των ερευνητικών δραστηριοτήτων της TOTAL εκ μέρους τηης Τουρκίας
8: Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός των ναυτικών δυνάμεων της Κύπρου
9: Συνεκπαίδευση και συνεργασία ανάμεσα στις ΕΔ των δύο χωρών
ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Η ΚΥΠΡΟΣ
Δύο πολύ συγκεκριμένα σενάρια που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς δεδομένης της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας σπεύδει να αντιμετωπίσει προληπτικά η Λευκωσία. Το πράττει σε συνεργασία με το Παρίσι και τη Ρώμη και αφορούν τα εξής σενάρια και ενδεχόμενα:
Σενάριο 1 – «Το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz να εγκατασταθεί σε αδειοδοτημένο τεμάχιο»
Είναι καλά γνωστό πως η Τουρκία προανήγγειλε την κάθοδο και του δεύτερου γεωτρύπανου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα Τούρκοι αξιωματούχοι τοποθετούσαν την εξέλιξη αυτή εντός Μάϊου. Εκτιμάται πως αν η Άγκυρα θελήσει να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση, θα στείλει το Yavuz εντός αδειοδοτημένου θαλασσοτεμαχίου της κυπριακής ΑΟΖ.
Είναι για αυτό που υπάρχει σχετική συνεννόηση με το Παρίσι και τη Ρώμη καθώς τα δικαιώματα των συγκεκριμένων τεμαχίων ανήκουν στις εταιρείες Total και ΕΝΙ ή και των δύο. Από τη μια το Υπουργείο Ενέργειας εργάζεται σκληρά για να εμπλέξει και τις δύο εταιρείες μαζί στο οικόπεδο 7, 8, 9, 2 και 3. Επ΄ αυτού συνεννοήσεις γίνονται και με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών αλλά και με την ΕΕ. Τόσο το Παρίσι όσο και η Ρώμη έχουν δηλώσει προς την κυπριακή πλευρά την αποφασιστικότητα τους να αντιμετωπίσουν το αρνητικό αυτό σενάριο, αναφέρει ο ALPHA Κύπρου.
Στο τεμάχιο 10 εμπλέκεται η Αμερικανική ExxonMobil και στο 12 η Αμερικανική Noble, η Shell και η Delek και άρα εκτιμάται πως η Τουρκία δεν θα προβεί σε ενέργειες.
Σενάριο 2 – «Η Τουρκία να παρεμποδίσει εκ νέου μια γεώτρηση»
Το περιστατικό που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 με την παρεμπόδιση της γεώτρησης της εταιρείας ΕΝΙ από τουρκικά πλοία αποτελεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Ενόψει ενός νέου κύκλου γεωτρήσεων περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, η Λευκωσία εργάζεται προληπτικά για να τα αντιμετωπίσει.
Έχουν ληφθεί διαβεβαιώσεις ιδιαιτέρως από το Παρίσι ότι όταν θα έρθει η ώρα για μια νέα γεώτρηση από τις εταιρείες Total και ΕΝΙ, θα υπάρχει αποτρεπτική παρουσία ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή γύρω από τις πλατφόρμες.
Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τόσο η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και οι Υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Ιταλίας έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και ζήτησαν όπως ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις γύρω από τις ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.