Κύπρος

Τουρκική «τανάλια» στην Κύπρο: Ιδού τα άρματα Leopard που μετέφερε η Άγκυρα από τον Έβρο στα Κατεχόμενα - «No comment» από το Βερολίνο

Μέγα παιχνίδι με την νεκρή ζώνη και την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο διαδραματίζεται σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο στο σύνολο του, ενώ έχουμε « φωτογραφική» επιβεβαίωση της μετακίνησης 42 Τουρκικών αρμάτων μάχης leopard στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού.  

Σύμφωνα με φωτογραφία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλύπτεται Τούρκος στρατιώτης της 14ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην κατεχόμενη Κύπρο και πίσω του διακρίνεται άρμα μάχης Leopard-2A4 του Τουρκικού Στρατού, βαμμένου με παραλλαγή ερήμου.

Ταυτόχρονα οι Γερμανοί κρατούν μία ένοχη σιωπή, καθώς προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα, διότι στην ουσία η Γερμανία κάνει τα στραβά μάτια στις κινήσεις μίας κατοχικής δύναμης!

https://twitter.com/isozygio/status/1094884572028899328

Η  κυπριακή εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές της στις 9 Δεκεμβρίου 2018, είχε αναφέρει ότι Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής ενισχύθηκαν με 42 άρματα μάχης τύπου Leopard-2A4.

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι είχαν προβεί σε αντικατάσταση των αρμάτων μάχης  Μ48-Τ2, που αποσύρθηκαν και τα οποία υστερούσαν επιχειρησιακά σε σχέση με τα κυπριακά άρματα Τ80, ρωσικής προέλευσης, που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.

Παρόλα αυτά, ήταν  η πρώτη φορά που η Τουρκία μετακινεί στην Κύπρο αυτού του τύπου τα άρματα μάχης, που αυξάνουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των κατοχικών δυνάμεων, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα στρατιωτικά συστήματα που διαθέτει ο τουρκικός στρατός σε επίπεδο στρατού ξηράς.

Η ουσία όμως είναι ότι έχουν προβεί και σε άλλες σημαντικές αναβαθμίσεις και ενισχύσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους.

Πηγές αναφέρουν ότι στην Μεγαλόνησο έχουν μετακινηθεί εδώ και μήνες και μονάδα ρυμουλκούμενου πυροβολικού,  μονάδα αδιευκρίνιστου αριθμού μελών των τουρκικών ειδικών δυνάμεων.

Οι Τούρκοι επίσης τούς τελευταίους μήνες ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη γραμμή αντιπαράταξης, ενώ σε όλα τα φυλάκια χρησιμοποιούν «διπλές σκοπιές», στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιδείξουν ισχυρή στρατιωτική παρουσία.

Ο λόγος για όλες αυτές τις μετακινήσεις αφορά το παιχνίδι που διαδραματίζεται με την τύχη της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί και της νεκρής ζώνης .

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο,  «ενώ Κύπρος και Ελλάδα ικανοποιούν με περίσσεια σπουδή ότι ζητούν οι ΗΠΑ για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, το αμερικανικό  ΥΠΕΞ με έναν ύποπτο τρόπο, ικανοποιεί  τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, ενώ ο άμεσος κίνδυνος ονομάζεται νεκρή ζώνη, η τύχη της οποίας ευρίσκεται σε κίνδυνο εφόσον όμως αποχωρήσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Μάλιστα ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Κόεν, δημιούργησε πρόβλημα οικονομικής συνεισφοράς στις τελευταίες ανά εξάμηνο διαδικασίες για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

«Στην ουσία είναι σαν να λένε οι ΗΠΑ: Eίτε θα λυθεί το Κυπριακό το συντομότερο, είτε δεν θα υπάρχει πια Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο. Είτε θα αποφασίσετε τι θα κάνετε μεταξύ σας οι δυο κοινότητες και πώς θέλετε να ζήσετε, είτε θα αποφασίσουμε εμείς ότι δεν μπορούν να υπάρχουν επ’ αόριστον στρατεύματα του ΟΗΕ στην Κύπρο», αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα.

Τα κύρια καθήκοντα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι: η αποτροπή επανάληψης των συγκρούσεων, η διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και η συμβολή της στα ανθρωπιστικά ζητήματα.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές στον ΟΗΕ, ενώ έχουμε ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης μέχρι τον Ιούλιο του 2019 στην Κύπρο, εικάζεται ότι τότε (τον Ιούλιο που θα συζητηθεί η ανανέωση για άλλους ...έξι μήνες ) θα έχει διαμορφωθεί ένα άσχημο κλίμα για την περαιτέρω ανανέωση της δύναμης ανάλογα  με τις έως τότε εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τι  σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τύπου, ο Ερντογάν έχει δώσει προσωπική εντολή να μετατραπεί συστηματικά η κατεχόμενη πλευρά της Μεγαλονήσου σε τεράστια στρατιωτική βάση, με όλων των ειδών οπλικά συστήματα, με στόχο τον έλεγχο του Νότιου Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και των τεραστίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Επίσης η  Τουρκία στην Κύπρο όπως και στο Αιγαίο «έχει επιδοθεί στην αγαπημένη της ενασχόληση» που αφορά το «γκριζάρισμα» ελληνικού εδάφους.

Μόνο που στην μεγαλόνησο αυτό αφορά την νεκρή ζώνη, την οποία με τόσο αίμα, πόνο και δάκρυ κράτησαν οι ελληνικές και ελληνοκυπριακές δυνάμεις μακριά από τα «χέρια του Αττίλα» το καλοκαίρι του 1974.

Δεν πρόκειται σαφώς για μερικά μέτρα, αλλά για 32 χλμ κυπριακού εδάφους το οποίο αποτελεί αυτό που αναφέρει η ονομασία του «νεκρό έδαφος», ανάμεσα στις δύο πλευρές, το οποίο όμως διεκδικούν οι Τούρκοι , για αυτό έστειλαν και την επιλαρχία με άρματα μάχης Leopard 2A4 πριν δύο μήνες αναμένοντας …εξελίξεις το καλοκαίρι του 2019, το οποίο αναμένεται για Ελλάδα και Κύπρο «θερμό».

Οι Τούρκοι συστηματικά, όπως αναφέρει ο κυπριακός τύπος υλοποιούν προκλήσεις εναντίον γεωργών που δραστηριοποιούνται κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, επιθυμώντας την υφαρπαγή κυπριακού εδάφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα έχει πολύχρονο σχέδιο που περιλαμβάνει ακόμα και «επιθετική πολεμική ενέργεια» στην νεκρή ζώνη, σε περίπτωση απόσυρσης της UNFICYP, λόγω οικονομικής δυσπραγίας του ΟΗΕ αλλά και λόγω νέων παγκόσμιων ‘‘παιγνίων‘‘.

Εφόσον αποσυρθεί κάποια στιγμή η UNFICYP, η Τουρκία θα προσπαθήσει με πιθανή «πολεμική επιθετική επιχείρηση να καταλάβει ολόκληρη την έκταση της νεκρής ζώνης που αποτελεί το 6% του κυπριακού εδάφους».

Για αυτό το ενδεχόμενο Κύπριοι και Έλληνες οφείλουμε να έχουμε σχέδιο αντίδρασης, το οποίο θα πρέπει να είναι άμεσο και αποτελεσματικό, για μην καταλάβουν και άλλο έδαφος οι Τούρκοι στην μεγαλόνησο μετά το 1974.

Για αυτούς τους λόγους η Ελλάδα στα πλαίσια του κοινού αμυντικού δόγματος το οποίο έχει ατονήσει, οφείλει να αποστείλει στο νησί τάχιστα μια μηχανοκίνητη Ταξιαρχία με όλα τα μέσα, μοίρα επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι και μοίρα αεροσκαφών F-16.

Αυτά, θα πρέπει να μετασταθμεύσουν σε μόνιμη βάση στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, με τα έξοδα να καλύπτονται από την Λευκωσία.

Μονάδες των ελληνικών ειδικών δυνάμεων θα πρέπει να ασκούνται στην Κύπρο κάθε 6 μήνες για να εξοικειωθούν με το περιβάλλον του νησιού, ενώ μονάδες επιφανείας και ένα υποβρύχιο του ΠΝ θα πρέπει να ελλιμενιστούν μόνιμα στην Λάρνακα.

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι αυτό για την διαφύλαξη της μεγαλονήσου.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...