Λίγο πολύ αναμενόμενο θα πει κανείς αλλά δυστυχώς ο ηγέτης του ψευδοκράτους στην Κύπρο συνεχίζει να εμποδίζει κάθε ουσιαστική προσπάθεια να βρεθεί λύση στο Κυπριακό καθώς ως γνήσιο όργανο της Άγκυρας έχει αναλάβει αποστολή να τορπιλίζει κάθε σχετική κίνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα Φιλελεύθερος ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε από νωρίς να κλωτσήσει τα τρία τραπέζια που πρότεινε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να στηθούν σε μια προσπάθεια να συζητηθούν τα ανοικτά ζητήματα στο Κυπριακό, έστω και άτυπα και να αναζητηθεί τρόπος επανέναρξης των συνομιλιών. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων εμμένει σε φόρμουλα 4+1 καθώς με τη μη συμμετοχή της Βρετανίας εξασφαλίζεται ισορροπία.
Μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης για τα τρία τραπέζια και τις δηλώσεις που είχαν γίνει από πλευράς Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο Ερσίν Τατάρ βγήκε (πηγή Gundem Kibris Web/Κίπρις/ΓΤΠ) για να την απορρίψει και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν την αποδέχεται. Η πρώτη δικαιολογία γιατί απέρριψε την πρόταση Χριστοδουλίδη είναι πως αφορά «τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις». Ενώ σημείωσε τη σιωπή του Αντόνιο Γκουτέρες θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να υποδείξει πως ούτε και από πλευράς Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών υπάρχει θετική τοποθέτηση.
Ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι αν θα γίνει συνάντηση από εδώ και μπρος αυτή θα είναι σε μορφή 4+1 με τη συμμετοχή των «δύο μητέρων πατρίδων», των δύο κοινοτήτων και των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνοντας ότι εξέφρασε ξεκάθαρα τη θέση του σε σχέση με τις προτάσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη κατά την τριμερή συνάντηση, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Αυτά είναι θέματα των περιεκτικών συνομιλιών, είπα. Δεν υπάρχει περιβάλλον συζήτησής τους, είπα. Εμείς δεχόμαστε μια συνάντηση ανεπίσημη και μπορούμε να συζητήσουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί κοινό έδαφος».
Υποστήριξε ακόμα ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν τη συμμετοχή και της Βρετανίας στις συναντήσεις επειδή είναι εγγυήτρια δύναμη και διατηρεί βάσεις στο νησί, ο Τατάρ είπε ότι «η Βρετανία μπορεί να συμμετάσχει ως παρατηρητής σε επίπεδο κατώτερο από υπουργό» και πρόσθεσε: «Το συζητήσαμε και με την Τουρκία αυτό. Θα δούμε».
Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν μια αμερόληπτη δομή, και επέκρινε κυρίως τη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού και ισχυρίστηκε: «Τα ΗΕ είναι συνομιλητής με τους Ελληνοκύπριους, επιπλέον στα ψηφίσματά τους υπάρχει και το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης στο οποίο εμείς αντιτιθέμεθα. Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα αρθεί η απομόνωση όταν είπαμε ναι στο Σχέδιο Ανάν, όμως το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν το έβαλε καν στην ατζέντα του. Τα ΗΕ είναι μεροληπτικά, όμως είμαστε ικανοποιημένοι από τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρρες. Τον σέβομαι όχι επειδή παίρνει το μέρος μας και άλλα παρόμοια, αλλά επειδή είναι ένας Γενικός Γραμματέας που βλέπει τις πραγματικότητες, επειδή είναι δίκαιος. Ο Γκουτέρρες είδε προσωπικά όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντάνα. Τα ΗΕ δεν είναι πλήρως αμερόληπτα, μάλιστα είναι μεροληπτικά, διότι πίσω τους υπάρχει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Μόνο με την παρουσία της Τουρκίας υπάρχει ισορροπία στο τραπέζι. Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς αποδεχόμαστε μόνο μια συνάντηση σε μορφή 4+1».
Σχολιάζοντας την απόφαση για άνοιγμα σημείων διέλευσης που λήφθηκε κατά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ είπε ότι έγινε ένα σωστό βήμα και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διασφαλίσει οφέλη και στις δύο πλευρές το άνοιγμα σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά για εμπορικά οχήματα. Ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούσαν να θέσουν στην ημερήσια διάταξη σημεία διέλευσης στην περιοχή Λουρουτζίνας και ότι διεξάγουν εργασίες σε αυτό το σημείο.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (πηγή Μιλιέτ/ΓΤΠ) πιέζει προς την κατεύθυνση του Ουζμπεκιστάν προκειμένου να επιτύχει εκπροσώπηση του ψευδοκράτους. Στόχος του Ερντογάν να συμμετέχει το ψευδοκράτος, στη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, σε ανώτατο επίπεδο.
Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, Σεβκέτ Μιρζιγιόγεφ, ο Ερντογάν δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό η «ΤΔΒΚ» να εκπροσωπηθεί στο ανώτατο επίπεδο στην Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που θα λάβει χώρα στο Μπισκέκ