Σε ηχηρή παρέμβασή του ερωτώμενος για την εμφάνιση του χαρτονομίσματος των BRICS+, ο γνωστός οικονομολόγος και συγγραφέας οικονομικών βιβλίων Robert Kiyosaki, απάντησε μέσω βίντεο στο Χ, πως, «Οι ΗΠΑ έχουν εξοργίσει όλο τον πλανήτη... Τυπώνουμε μόνο δολάρια τα οποία διοχετεύουμε στον κόσμο, ενώ οι άλλοι παράγουν τρόφιμα, χρυσό, ασήμι τεχνολογία...
Γι' αυτό και ο κόσμος, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική φωνάζει: Αρκετά!»
Τυπώνουν συνεχώς πληθωριστικό χρήμα χωρίς καμία πραγματική αξία και είναι το μόνο προϊόν που παράγει πλέον η Αμερική: Το δολάριο.
Μέχρι σήμερα, το αμερικανικό δολάριο στηριζόταν κυριολεκτικά στον «αέρα» και οι ΗΠΑ υποχρέωναν τον υπόλοιπο πλανήτη να το αποδεχτεί!
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στο Καζάν για να εμφανίσει το χαρτονόμισμα, ακόμη και στην προ-τελική του μορφή για να στείλει ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον ότι το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου φτάνει, γεγονός που έχει εντείνει την ανησυχία στις ΗΠΑ, γιατί γνωρίζουν πως θα στηρίζεται στον χρυσό και στην παραγωγή των χωρών μελών και η αξία του θα είναι πραγματική.
Η Σύνοδος στο Καζάν και το BRICS Clear
Στην τελευταία σύνοδο στο Καζάν είχαμε την ένταξη ακόμη 13 μελών (Αλγερία, Λευκορωσία, Βολιβία, Κούβα, Ινδονησία, Καζακστάν, Μαλαισία, Νιγηρία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ουγκάντα, Ουζμπεκιστάν), μετά τις Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Ιράν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την εστίαση των προσπαθειών προς την εσωτερική ολοκλήρωση, ειδικά στο εμπόριο, και η πολιτική προτεραιότητα του μπλοκ να μειώσει την εξάρτησή του από το δολάριο.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έγινε γνωστό, η Ρωσία προωθεί την ενσωμάτωση αποθετηρίων μεταξύ των κρατών του οργανισμού υπό την ονομασία BRICS Clear.
Ο στόχος είναι να εξασφαλιστούν αδιάλειπτες διασυνοριακές συναλλαγές τίτλων ως εναλλακτική λύση στα συστήματα των Euroclear και Clearstream, όπως αναφέρει το bankingnews.gr
Περαιτέρω, όπως ανέφερε η ING, «βλέπουμε δύο τομείς όπου οι BRICS+ κατέχουν αυξημένα μερίδια στην παγκόσμια αγορά, βάσει των οποίων αυξάνονται οι πιθανότητες για αποδολαριοποίηση εφόσον όλα τα μέλη ενώσουν τις δυνάμεις τους: το συνάλλαγμα των κεντρικών τραπεζών και το εμπόριο καυσίμων (αντιπροσωπεύουν το 37% του εμπορίου καυσίμων)».
Όπως αποτυπώνεται στο IMF COFER, τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι ο κυριότερος παράγων όσον αφορά τη διαδικασία της αποδολαριοποίησης.
Τα μέλη του μπλοκ έχουν τον έλεγχο περίπου του 42-44% των παγκόσμιων αποθεμάτων συναλλάγματος από το 2008, πράγμα που σημαίνει ότι η αποδολαριοποίηση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς αυτά.
Σημειωτέον, οι BRICS+ ελέγχουν το 42% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Πέρα από τα παραπάνω, ο χρυσός είναι η καλύτερη πιθανή εναλλακτική λύση έναντι του δολαρίου.
Την ίδια στιγμή, οι BRICS+ αυξάνουν τη θέση τους στο περιφερειακό εμπόριο, εστιάζουν όλο και περισσότερο στο εμπόριο μεταξύ των χωρών μελών και αποκτούν σημαίνουσα οντότητα ως εμπορικός εταίρος - ειδικά στο εμπόριο καυσίμων.
Συγχρόνως αποδολαριοποιούν τις χρηματοοικονομικές τους ροές, όπως φαίνεται από τη μείωση των μεριδίων των δολαρίων ΗΠΑ στις διασυνοριακές τραπεζικές απαιτήσεις, τους διεθνείς χρεωστικούς τίτλους και το εξωτερικό χρέος.
Ορισμένοι εκτιμούν πως το CBDC, όπως το m-Bridge, θα μπορούσαν να είναι ένα άλλο κανάλι μέσω του οποίου το μπλοκ των BRICS θα μπορούσε να αποδολαριοποιήσει το παγκόσμιο σύστημα διασυνοριακών πληρωμών.
Σε ό,τι αφορά το νομισματικό πεδίο, η πιο αξιοσημείωτη πρόοδος τα τελευταία τέσσερα έως οκτώ χρόνια παρατηρήθηκε στην πορεία απεξάρτησης από το σύστημα SWIFT και στα παράγωγα OTC FX.
Ωστόσο, η πρόοδος αυτή έχει χαμηλή βάση και δεν αποτελεί άμεση απειλή για το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο φαίνεται να διατηρεί την παγκόσμια κυριαρχία του, παρά τη μετατόπιση του ρόλου των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, σημειώνει η ING.
Χρηματοοικονομικές ροές
Όπως προαναφέρθηκε, άλλοι βασικοί τομείς στους οποίους οι BRICS έχουν αρχίσει να αποδολαριοποιούνται ενεργά είναι οι διασυνοριακές τραπεζικές απαιτήσεις και οι διεθνείς χρεωστικοί τίτλοι, κάτι που αντανακλά μια ευρύτερη μείωση του μεριδίου των δολαρίων ΗΠΑ στο εξωτερικό χρέος BRICS.
Τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS LBS) δείχνουν σημαντική μείωση του μεριδίου των διασυνοριακών δανείων σε δολάρια ΗΠΑ από τους BRICS από 67% το 2016 σε 55% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 - η πιο ενεργή πτώση που σημειώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Τα στοιχεία για τους διεθνείς χρεωστικούς τίτλους (BIS IDS) υποδηλώνουν επίσης παρόμοια πτώση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από 83% σε 75%.
Σημαιοφόρος αυτής της διαδικασίας αποδολαριοποίησης στον υπερεθνικό τομέα είναι η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB), που ιδρύθηκε από τους BRICS το 2015. Η NDB ιδρύθηκε για να υποστηρίξει τις επενδύσεις σε υποδομές σε βιώσιμα έργα στον κόσμο των αναδυόμενων αγορών.
Συγκεκριμένα, στόχος είναι το 30% του δανεισμού της NDB να είναι σε τοπικά νομίσματα.
Στα πρόθυρα του κραχ οι αγορές
Νωρίτερα, την εκτίμησή του πως οι αγορές είναι στα πρόθυρα ενός κραχ διατύπωσε ο γνωστός συγγραφέας, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της επένδυσης σε χρυσό, ασήμι και Bitcoin.
Ειδικότερα, ο Κιγιοσάκι μοιραζόμενος τις απόψεις του σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά, σημείωσε ότι η τιμή του χρυσού έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές γίνονται απαισιόδοξοι και στρέφουν τις επενδύσεις τους σε αμυντικά περιουσιακά στοιχεία.
«Οι υψηλές τιμές στον χρυσό δεν είναι καλό σημάδι» είπε και στη συνέχεια προειδοποίησε για επικείμενο κραχ στο χρηματιστήριο, δηλώνοντας:
«Θα υπάρξει κραχ, διότι το χρηματιστήριο είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για πάρα πολλά χρόνια…
Αυτά δεν είναι καλά νέα για άτομα που ΔΕΝ κατέχουν χρυσό, ασήμι και Bitcoin».
Σύμφωνα με τον Κιγιοσάκι, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεργάζεται με τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων εταιρειών στη Wall Street, καταχρώμενη τις οικονομικές ροές της χώρας, κόβοντας «ψεύτικο χρήμα», για να τους παρέχει οικονομικό πλεονέκτημα…
Όπως εξηγεί, «το πλαστό χρήμα πηγαίνει στους CEOs της Wall Street που αγοράζουν τις μετοχές τους, κάτι που κάνει τη χρηματιστηριακή αγορά να εκτινάσσεται.
Αλλά αυτά τα χρήματα δεν αυξάνουν την παραγωγή.
Τα αληθινά χρήματα προέρχονται από την παραγωγή - αν είμαι αγρότης και παράγω λάχανα, αυτή είναι η παραγωγή...
Αλλά αυτό κάνει η Fed: παίρνει τα χρήματα και τα δίνει στα αγόρια της εταιρικής Αμερικής, που αγοράζουν μετοχές τους.
Είναι μια πλήρης συμπαιγνία με τη Wall Street».
O Κιγιοσάκι επανέλαβε την άποψή του πως το κραχ της αγοράς είναι εν εξελίξει, γεγονός το οποίο δεν αρνητικό, διότι μπορεί να γεννηθούν ευκαιρίες να γίνει κανείς πλούσιος.
Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Αν αυτή η φούσκα αρχίσει να ξεφουσκώνει, θα τρακάρουν όλοι και μετά θα πρέπει να κάνουν ανόητα πράγματα.
Το πιο ανόητο πράγμα που μπορείτε να κάνετε» κατά τη διάρκεια περιστατικών αστάθειας στις αγορές είναι «να επενδύσετε μακροπρόθεσμα σε ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και ETF.