Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Οι Αμερικανοί εξευτέλισαν τον Τατάρ: Δεν τον δέχθηκαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Άκαρπη η συνάντηση με Γκουτέρες - Η απάντηση της Λευκωσίας (Βίντεο)

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον για να έχει δήθεν υψηλού επιπέδου επαφές, και προσγειώθηκε ανώμαλα.

Η επαφή του τελικά ήταν με δύο χαμηλόβαθμους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο ξενοδοχείο που διέμενε.

Πρόκειται για τον βοηθό υφυπουργό για τα θέματα Νότιας Ευρώπης, Joshua Huck και την υπεύθυνη για τους Διεθνείς Οργανισμούς κ. Michel Sisson. Του μετέφεραν απλά ότι η αμερικανική θέση είναι σταθερή υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), αναφέρει η Hellas Journal. Ως γνωστόν, οι Αμερικανοί αντιτίθενται στα “δύο κράτη”.

Ο κατοχικός ηγέτης, που δεν έγινε δεκτός στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως θα ήθελε, ανέφερε ότι …μοιράστηκε με τους Αμερικανούς αξιωματούχους το δήθεν όραμα της τουρκοκυπριακής πλευράς (για τη λύση) και την αξιολόγηση των επαφών της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του καναλιού Omega, ο Μιχάλης Ιγνατίου, αρθρογράφος της Hellas Journal και διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, αναφέρθηκε στα δεδομένα πριν από τις παραπάνω εξελίξεις, κατά την ανάλυση-ανταπόκρισή του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού Omega.

Δείτε τα όσα μετέδωσε ο δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό της Κύπρου;

Μιλώντας με τον παρουσιαστή ειδήσεων Μιχάλη Παυλίδη ανέφερε: 

Ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, αλλά μέχρι της στιγμής δεν φαίνεται ότι είχε κάποια σοβαρή συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή στο Κογκρέσο.

Υποβάλαμε σχετική ερώτηση στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την πιθανότητα πραγματοποίησης συναντήσεων με τον κατοχικό ηγέτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και μας απάντησε επίσημα ότι δεν είχε κάποια συνάντηση να ανακοινώσει.

Σε ότι αφορά το Κογκρέσο, τηλεφωνήσαμε σε γραφεία βουλευτών που θα μπορούσαν να τον είχαν συναντήσει, αλλά οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. Πάντα μέχρι της στιγμής.

Ο Τατάρ επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Χάτσον, που παλαιότερα εθεωρείτο μία από τις καλές δεξαμενές σκέψεις. Συναντήθηκε με έξι στελέχη του Ινστιτούτου, το οποίο όμως δεν οργάνωσε εκδήλωση για να μιλήσει ο Τατάρ. Προφανώς δεν θα γέμιζε η μικρή αίθουσα.

Συνάντηση με Γκουτέρες: "Η Κύπρος να αποδεχθεί την κυριαρχική μας ισότητα"

Η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε μετά τη χθεσινοβραδινή (05/04) συνάντηση του Ερσίν Τατάρ με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδαCyprusTimes.

 Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πήγε αποφασισμένος να γκρεμίσει τις γέφυρες που είχε προσπαθήσει να χτίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, με την πρόταση τους προς του δύο ηγέτες. Την πρόταση την οποία αποδέχθηκε στις Βρυξέλλες ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προκειμένου να υπάρξει κινητικότητα.

Πιστός σε όσα έλεγε πριν από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε επόμενο βήμα δεν θα έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τις δικές του προτάσεις. Μάλιστα ζήτησε εκ νέου ψες δημοσίως από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει το περιεχόμενο ψηφισμάτων και από τη διεθνή κοινότητα να αλλάξει στάση. Δεν θέλει να ακούει ούτε κουβέντα για το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και τη συνέχιση από το σημείο όπου διεκόπη η διαδικασία στο Κραν Μοντανά.

Αντιθέτως επιμένει πως για να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό θα πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να κατανοήσουν τις ανάγκες του και να αποδεχθούν την προϋπόθεση που θέτει για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς. Αυτά, είπε, απορρέουν από το Σύνταγμα του 1960. Είναι από τις περιπτώσεις που ο ένας θέλει να συμπαρασύρει στην παράνοια τους πολλούς, για να πάρει αυτό που θέλει. Δηλαδή μια συμφωνία για δύο κράτη.

Τι κι αν ξέρει πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο, επιμένει και εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει μέχρι τέλους. Έξυπνος, πονηρός ή ανόητος; Οι απόψεις διίστανται και συνδέονται με τις διαφορετικές ερμηνείες που έχουν δοθεί στην πεισματική στάση του.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει τον Ερσίν Τατάρ να επιμένει σ’ αυτή τη θέση μόνο και μόνο για να οδηγήσει σε οριστικό ναυάγιο τις προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και χρόνια για επανέναρξη συνομιλιών. Πιστεύει πως το έργο που ανέλαβε η Μαρία Άνχελα Ολγκίν είναι η ύστατη προσπάθεια του ΟΗΕ, θεωρώντας πως μετά θα ανοίξει ο δρόμος για την αναγνώριση του παράνομου μορφώματος ως κράτος. Ο ίδιος είπε «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα δείτε τι θα συμβεί στο μέλλον».

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιμένει πως έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα στην αποστολή της Ολγκίν. Μετά τη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε πως μένουν άλλοι τρεις μήνες και δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ αυτή την περίοδο. Τι θα γίνει όμως μετά; 

Δυστυχώς αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί από σήμερα. Παρά την ασφάλεια που παρέχει στην ελληνοκυπριακή πλευρά η πάγια θέση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο ψευδοκράτος. Στην πράξη η αναγνώριση παραμένει άπιαστο όνειρο για τα κατεχόμενα, ωστόσο η επιμονή του Τατάρ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Στην «καλύτερη» περίπτωση, αυτό το σχήμα μπορεί να καταλήξει στη διατήρηση ή/και παγίωση του παρόντος απαράδεκτου στάτους κβο. Μόνο που η μη λύση, δεν μπορεί να είναι λύση για την Κύπρο, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

"Δεν έχουμε άλλη επιλογή"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές Τατάρ πριν και μετά την συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι από την αρχή γνωρίζαμε τις δυσκολίες αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή, από την συνέχιση της προσπάθειας για δημιουργία του κατάλληλου κλίματος που θα οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ