Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Χαστούκι σε Τουρκία-ψευδοκράτος από ΣΑ του ΟΗΕ-Εμμένει στη λύση ενός Ομόσπονδου κράτους και όχι σε δύο κράτη που θέλουν Ερντογάν-Τατάρ

Το Κυπριακό επανέρχεται στο Διεθνές προσκήνιο, μετά την έκδοση κοινής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ που ενθαρρύνει την ανανέωση της δέσμευσης στο νησί μετά τις πρόσφατες εκλογές.

Το ΣΑ του ΟΗΕ τάσσεται ξανά υπέρ ενός Ομόσπονδου κράτους στην Κύπρο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν διαφάνεια, ευελιξία και συμβιβασμό για να επιστρέψουν στις επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε μια «δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Άμεση ήταν η τουρκική και τουρκοκυπριακή αντίδραση που επέκριναν την παραπάνω δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ, σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ το οποίο αναφέρει:

Στα "κάγκελα" οι Τούρκοι που εμμένουν στη λύση δύο κρατών 

"Η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) κατήγγειλαν πρόσφατη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο νησί για παραβίαση των αρχών της κυριαρχικής ισότητας και αμεροληψίας.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε την Πέμπτη: «Αποκομμένο από τις επιτόπιες πραγματικότητες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεχίζει να επιμένει σε ένα μοντέλο διευθέτησης από το οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ανοιχτά αποσύρει την υποστήριξή της και το οποίο έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει πολλές φορές.

«Όλα τα μέρη πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ένας ομοσπονδιακός στόχος διευθέτησης δεν αντανακλά πλέον την κυρίαρχη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού». Απαντώντας στο κάλεσμα του Συμβουλίου, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είπε: «Αντί να προωθήσει μια διευθέτηση στην Κύπρο, αυτή η στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία απέχει όλο και περισσότερο από τη βάση που παρέχουν οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τροφοδοτεί την αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. που περιφρονεί τους Τουρκοκύπριους, τους παλαιούς και αρχικούς συνιδιοκτήτες του νησιού.

«Αναμένουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να κατανοήσει το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν αποσύρει την υποστήριξή τους από το μοντέλο διευθέτησης που συζητήθηκε στο παρελθόν», πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Tουρκία επανέλαβε ότι μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση που πρέπει να επιτευχθεί στην Κύπρο πρέπει να αντανακλά τη βούληση των δύο λαών στο νησί και δεν μπορεί να επιβληθεί από τρίτους.

«Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη στο νησί της Κύπρου και να επιβεβαιώσουν τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, δηλαδή την κυριαρχική του ισότητα και την ισότιμη διεθνή κατάσταση.

«Υπογραμμίζουμε ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη οποιασδήποτε νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε το υπουργείο.

Η Τουρκοκυπριακή αντίδραση

Η ΤΔΒΚ, επίσης, επέκρινε την Τετάρτη τη δήλωση του ΣΑ, λέγοντας ότι εξυπηρετούσε «τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής πλευράς, περιέχει επιβολές από την άλλη πλευρά μόνο μέσω των απόψεων της μιας πλευράς, αντίκειται στην αρχή της αμεροληψίας και είναι απαράδεκτο για εμάς».

«Η ελληνική πλευρά, επωφελούμενη από τη συνέχιση του status quo στο νησί, δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει καμία προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει απορρίψει κάθε ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας εδώ και 50 χρόνια, επιχειρεί τώρα να εξαπατήσει τον κόσμο προσποιούμενη ότι υποστηρίζει τις προηγουμένως δοκιμασμένες και εξαντλημένες φόρμουλες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το ΣΑ του ΟΗΕ ως εργαλείο για αυτό το παιχνίδι», πρόσθεσε.

Οι κινήσεις Γκουτιέρες

Η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας ακολούθησε επίσης πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να διορίσει έναν απεσταλμένο του ΟΗΕ που θα μπορούσε να «διερευνήσει τρόπους επίτευξης κοινού εδάφους για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο».

Ο Γκουτέρες ανέφερε σε έκθεσή του ότι ένα ειρηνικό και κοινό μέλλον στο διαιρεμένο νησί της Κύπρου «παραμένει πραγματικά δυνατό» μέσω ουσιαστικών και προσανατολισμένων στα αποτελέσματα των  διαπραγματεύσεων.

Επαινώντας τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη θετική αλλαγή στις σχέσεις, προέτρεψε τους δύο ηγέτες στην Κύπρο να ξαναεμπλακούν σε συνομιλίες για την επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης.

Ο Γκουτέρες είπε ότι οι υποκείμενες θέσεις των δύο πλευρών για την ειρηνευτική διαδικασία παρέμειναν πολύ διαφορετικές, αλλά η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο Πρόεδρο Ερσίν Τατάρ ήταν ένα «θετικό βήμα» για τη δημιουργία μιας σύνδεσης.

Παρούσα κατάσταση

Επί του παρόντος υπάρχει διεθνές εμπάργκο κατά της Τουρκικής Κύπρου σε διάφορους τομείς που επιτρέπουν την πρόσβαση σε διεθνείς επικοινωνίες, ταχυδρομικές υπηρεσίες και μεταφορές μόνο μέσω της Τουρκίας.

Η ΤΔΒΚ έχει δεσμευτεί να απαιτήσει μια λύση δύο κρατών που θα διασφάλιζε διεθνή αναγνώριση και ίση κυριαρχία και καθεστώς, κάτι που οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν αδιάφορα.

Το νησί γνώρισε μια συνεχόμενη ειρηνευτική διαδικασία τα τελευταία χρόνια. Οι συνομιλίες επανένωσης που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά την κατάρρευση του τελευταίου γύρου στο Crans-Montana της Ελβετίας Το νησί γνώρισε μια συνεχόμενη ειρηνευτική διαδικασία τα τελευταία χρόνια. Οι συνομιλίες επανένωσης που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά την κατάρρευση του τελευταίου γύρου στο Crans-Montana της Ελβετίας, τον Ιούλιο του 2017 μεταξύ των εγγυήτριων χωρών Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, την ίδια χρονιά που οι Ελληνοκύπριοι απέτρεψαν ένα σχέδιο του ΟΗΕ για τον τερματισμό της μακροχρόνιας διαμάχης.

Σήμερα, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει μια λύση που βασίζεται στην ισότιμη κυριαρχία των δύο κρατών στο νησί. Από την άλλη, η ελληνική πλευρά θέλει μια ομοσπονδιακή λύση που θα βασίζεται στην ηγεμονία των Ελλήνων. Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο, απορρίπτει επίσης αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση, τονίζοντας ότι οι υπερβολικές διεκδικήσεις τους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων."

Συμπέρασμα

Διαπιστώνουμε από τα παραπάνω την συνέχιση της πάγιας ξεκάθαρης στάσης του ΣΑ του ΟΗΕ που προβλέπει ως τρόπο επίλυσης του Κυπριακού την ύπαρξη ενός κράτους στα πλαίσια μιας διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Από την άλλη βλέπουμε επίσης την αδιάλλακτη στάση Τουρκίας και ψευδοκράτους ως μόνη λύση αυτή των δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο.

Αγκάθι τέλος αποτελεί το Κυπριακό για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία εξέφρασε ως επιθυμία-απαίτηση ο Ερντογάν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, αφού δε μπορεί να απαιτείς ως Τουρκία να ενταχθείς σε αυτήν όταν κατέχεις έδαφος αυτής, μιας και η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ