Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Έτσι θα προκαλέσουν! Ο Τούρκος Αντιναύαρχος Τ.Γιατσί ανέφερε σχέδιο ανακήρυξης ΑΟΖ από την Τουρκία πρώτα στην Ανατολική Μεσόγειο

Σχέδιο πιθανής ανακήρυξης τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και χρήση πλωτών γεωτρύπανων με σημαία των Κατεχομένων, φέρεται να είναι το πρωταρχικό σχέδιο της Άγκυρας κατά της Ελλάδος, που θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα σε οποιαδήποτε κίνηση.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοίνωση των Τουρκοκυπρίων για τα κυπριακά κοιτάσματα

Το αποκαλούμενο ΥΠΕΞ των Κατεχομένων ανέφερε χθες ότι η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και η εγγυήτρια δύναμη της η Τουρκία θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση των μονόπλευρων δραστηριοτήτων της ελληνοκυπριακής πλευράς  στην Ανατολική Μεσόγειο".

Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα αφότου η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μια κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες, Eni και Total, επισπεύδουν τα σχέδια για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ,  μετά την ανακάλυψη ενός τρίτου κοιτάσματος που περιέχει 2 τρισεκατομμύρια-3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια υδρογονανθράκων στην ίδια αδειοδοτημένη περιοχή εξερεύνησης.

«Το εν λόγω κοίτασμα συμπίπτει επίσης με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν διστάζει να λάβει μέτρα που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, και συνεχίζει να σφετερίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, εμείς, μαζί με την Τουρκία, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας», κατέληξε η ανακοίνωση.

Συνέδριο με θέμα την υφαρπαγή των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία

Όλα αυτά όμως τα "ενδιαφέροντα" αφορούν τουρκικό συνέδριο με θέμα το «Κυπριακό πρόβλημα: Περιβαλλοντικές Προκλήσεις και Ενεργειακή Ασφάλεια», που πραγματοποιείται για τρίτη φορά φέτος.

Στο τουρκικό συνέδριο, που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, θα συζητηθεί ο ρόλος της Ανατολικής Μεσογείου, των Κατεχομένων στην Κύπρο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Περίπου 80 ομιλητές και πάνω από 100 ερευνητές και ειδικοί θα παρακολουθήσουν το συνέδριο που θα φιλοξενήσει το τουρκικό Πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής.

Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε με την υποστήριξη περισσότερων από 40 πανεπιστημίων και ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο, θα αναλυθούν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, την αμοιβαία σχέση μεταξύ της πολιτικής οικονομίας της ενεργειακής ασφάλειας και της τουρκικής ασφάλειας, καθώς και ο ρόλος της Βόρειας Κύπρου σε όλα αυτά.

Εκεί αναφέρθηκε το σχέδιο της Άγκυρας με την χρήση πλωτών γεωτρύπανων με σημαία των Κατεχομένων  στρατηγική κίνηση

«Η έρευνα με πλοία γεώτρησης με σημαία της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι μια εξαιρετικά σημαντική», αναφέρει ο επικεφαλής του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής Αντιναύαρχος  ο Cihat Yaycı.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να παρέχουν ενέργεια  που θα χρειαστεί η Τουρκία για 150 χρόνια.

Ο Τ.Γιατσί ανέφερε: «το νησί της Κύπρου απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα από την Τουρκία και βρίσκεται στο κέντρο πολλών θαλασσίων διαδρομών.

Η Τουρκία πρέπει να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη Μεσόγειο.Τονίζω ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι απαράδεκτος, ενώ το νησί της Κύπρου δεν ήταν ποτέ υπό ελληνική κυριαρχία.

Πρόσφατα η Ελλάδα έκανε διάφορες κινήσεις στοχεύοντας να λάβει την υποστήριξη της Αιγύπτου και της Λιβύης, αλλά αυτές θα μείνουν στα χαρτιά”.

Νέο τουρκικό σχέδιο για ΑΟΖ των Κατεχομένων με το Ισραήλ

Δηλώνοντας ο Γιατσί ότι η “ΤΔΒΚ” θα πρέπει να ανακηρύξει την δική της θαλάσσια οικονομική ζώνη με το Ισραήλ ως απάντηση σε αυτό το βήμα, τόνισε ότι και το Ισραήλ μπορεί επίσης να αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα ως κράτος.

Το νέο τουρκικό πλάνο αφορά την διεξαγωγή ερευνών με ειδικά πλοία με σημαία των Κατεχομένων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μια εξαιρετικά σημαντική στρατηγική κίνηση.

Ο Necdet Pamir, Ανώτερος Λέκτορας και Ειδικός Ενεργειακής Πολιτικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της νήσου Κύπρου από άποψη ενέργειας και των πιθανών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στην ομιλία του: «Η Κύπρος βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική διαδρομή όσον αφορά το υγρό φυσικό αέριο και το ακατέργαστο φυσικό αέριο. Η Κύπρος έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πεδία των παγκόσμιων δυνάμεων όσον αφορά τους ενεργειακούς πόρους.

Το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται στρατηγικά στο κέντρο όλων αυτών εξελίξεων αποτελεί ευκαιρία για ισχυρούς ναυτικούς στόλους και αεροπορικές δυνάμεις.

Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας όχι μόνο σε ότι αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και σε όλα τα έμβια στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης θαλάσσιων προϊόντων.

Εδώ έχουν δικαίωμα όχι μόνο η γενιά μας, αλλά και οι μελλοντικές γενιές. Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας», κατέληξε ο ίδιος.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Κύπρου για κοιτάσματα, “ξύπνησαν” την Τουρκία, που όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί επιθετικά για να υφαρπάξει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Το επόμενο διάστημα, με δεδομένη και την μεγάλη ένταση στα ελληνοτουρκικά, με τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές απειλές, θα είναι λίαν επικίνδυνο για πρόκληση στρατιωτικής φύσεως επεισοδίου, το οποίο κάτω από κατάλληλες συνθήκες μπορεί να επεκταθεί σε μικρή τοπική σύγκρουση.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...