Η Κύπρος είδε χθες να ξεκινάει επίσημα το έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ για το νησί, ενώ στην συνέχεια το καλώδιο θα φτάσει στην Κρήτη και από εκεί στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ εκρεμούν έργα όπως ο East Med και άλλα ακόμα πιο τεράστια, το νησί αποκτά όχι μόνο για την Ελλαα, αλλά και για τις ΗΠΑ τεράστια γεωπολιτική σημασία.
Όλα αυτά τα σχέδια θα απαιτήσουν μια αεροναυτική δύναμη φύλαξης από την Κύπρο, λόγω των τουρκικών απειλών, η οποία θα έρχεται σε συνεργασία με το Ισραήλ και τις αμερικανικές αεροναυτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιναύαρχο Mark I. Fox, ο οποίος υπηρέτησε ως αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών και μέλος του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής (JINSA) για την Ανατολική Μεσόγειο και τις Συμφωνίες του Αβραάμ, η Λευκωσία πρέπει να παραλάβει παράκτια πολεμικά πλοία.
Πρόκειται για κάτι που ακούγεται για πρώτη φορά, ανοίγωντας νέες οδούς για το νησί και τον εξοπλισμό του.
Ο ίδιος ανέφερε: “για να δοθεί κίνητρο στον συνεχιζόμενο δυτικό προσανατολισμό της Κύπρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βοηθήσουν ταχύτατα την Κύπρο να αντικαταστήσει τα γηρασμένα ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα, τα άρματα μάχης T-80, τα συστήματα αεράμυνας Tor-M1 και BUK και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με αμερικανικά ή δυτικά όπλα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει επίσης να διερευνήσει τον εφοδιασμό της Κύπρου με πλοία παράκτιας περιπολίας και άλλο ναυτικό εξοπλισμό για την υπεράσπιση των χωρικών υδάτων και των υπεράκτιων ενεργειακών πόρων.
Η αμερικανική κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα προς την ενίσχυση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιστρέφοντας την αποτυχημένη απαγόρευση των πωλήσεων όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο.
Ωστόσο, μόνο ο τερματισμός της απαγόρευσης των όπλων δεν αρκεί για να δημιουργήσει θετικές εξελίξεις.
Τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να εμπλακούν πλήρως στην περιοχή ενισχύοντας την ασφάλεια του εταίρου τους με τα απαραίτητα όπλα”, ανέφερε ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Δεν φτάνουν τα παράκτια πολεμικά πλοία περιπολίας αλλά απαιτούνται και μαχητικά αεροσκάφη
Υπενθυμίζουμε ότι την δική της αεροπορική δύναμη είχε ζητήσει Κύπριος πρώην ανώτατος αξιωματικός, με δεδομένη την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, ζητώντας ουσιαστικά τα αυτονόητα, με την δημιουργία κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα δρα σε συνεργασία με την ελληνική, ακολουθώντας το ενιαίο δόγμα.
Ο πρώην διοικητής της διοίκησης πολεμικής αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς Υποπτέραρχος Ε.Α. της πολεμικής αεροπορίας, Γαβριήλ Δημητρίου, σε ερώτηση δημοσιογράφου του σταθμού sigmalive για την άφιξη των ελληνικών Rafale F3 και την κάλυψη της Κύπρου σε περίπτωση ανάγκης είχε απαντήσει:
"Βεβαίως αναμένουμε την στήριξη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ειδικά μετά την ένταξη των γαλλικών μαχητικών στο πλαίσιο του ενιαίου δόγματος, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε δύο πράγματα, είτε να χρηματοδοτήσουμε την αγορά επιπλέον ελληνικών μαχητικών ( για κάλυψη της Κύπρου), είτε να αγοράσουμε δικά μας μαχητικά ιδρύοντας Πολεμική Αεροπορία Κύπρου, με απαραίτητη την πολιτική βούληση.
10 ή 8 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale για την Κύπρο αγγίζουν το 1 δις ευρώ. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση και θέλουμε να διατηρήσουμε τους φυσικούς μας πόρους την ΑΟΖ μας, τον εναέριο μας χώρο, το FIR που κληρονομήσαμε και είναι πολύ μεγάλο, δίνοντας μας στρατηγικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα, χρειαζόμαστε αεράμυνα και μαχητικά αεροσκάφη αλλά και Πολεμική Αεροπορία.
Εάν δεν θέλουμε να διατηρήσουμε όλα αυτά και να δώσουμε ως "δώρα" στον Ερντογάν, τότε δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά”, είχε τονίσει προς την πολιτική ηγεσία της Κύπρου".
Ο Κύπριος Υποπτέραρχος λέει τα πράγματα με το όνομα τους, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο και για το ενιαίο αμυντικό δόγμα, το οποίο ουσιαστικά δεν υφίσταται εδώ και μεγάλο διάστημα.
Ο Κύπριος ειδικός, δείχνει στην Λευκωσία τον δρόμο της εθνικής ανεξαρτησίας και αυτονομίας στα μέτρα του δυνατού.
Η “τουρκική ασθένεια” που ονομάζεται τουρκικός νεο-οθωμανισμός δεν μπορεί να καταπολεμηθεί σε καμία περίπτωση με “ασπιρίνες”, αλλά απαιτεί “βαριά αντιβίωση”, η οποία ονομάζεται εξοπλιστικό πρόγραμμα αποτροπής, με παράκτια πλοία περιπολίας και μαχητικά αεροσκάφη από ΗΠΑ και Ελλάδα.