Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έδωσε από προχθές ξανά την εντολή για πλήρη εφαρμογή πιθανών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενεργοποιώντας την επιχείρηση «Ασπίδα Μεσογείου». Σημείο έναρξης η Κύπρος.
Κύριο σχέδιο είναι σε συνδυασμό με τις NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ, να κινηθεί πιθανόν λέμε η Άγκυρα προς ανακήρυξη της φανταστικής της «Μεσογειακής ΑΟΖ» στην Μεγαλόνησο.
Τουρκικά πολεμικά πλοία, πραγματοποιούν ήδη δραστηριότητες αναγνώρισης και επιτήρησης στην ίδια περιοχή σύμφωνα με την επιχείρηση Μεσογειακή Ασπίδα.
Με αφορμή την προχθεσινή τουρκική παρενόχληση δια ασυρμάτου στο ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, η Τουρκία προχωρά ακάθεκτη στην Κύπρο, με στόχο το “ξήλωμα” της κυπριακής ΑΟΖ και την δημιουργία προβλημάτων στον αγωγό East Med και στον άξονα Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου-Γαλλίας.
Στο πλαίσιο αυτό η Άγκυρα ενεργοποίησε στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διπλωματική διαδικασία, δείγμα ότι οι Τούρκοι δεν κινούνται σπασμωδικά αλλά βάσει οργανωμένου σχεδίου.
“Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, η οποία δεν έλαβε υπόψη της τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, έλαβε τελικά μια σκληρή απάντηση στην θάλασσα”, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.
"Έχουμε να κάνουμε με πληρεξούσιους όπως η Ελλάδα. Δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τέτοιες καταστάσεις γιατί δεν αξίζει και απλά κάνουν θόρυβο. Αν αντιμετωπίσουμε αυτόν τον θόρυβο, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε τις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω τους", δηλώνει ο ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Akşam, Mustafa Kartoğlu.
Η μεγαλύτερη επιβεβαίωση δε των όσων αναφέρουμε είναι το γεγονός ότι ο και ο γνωστός μας Ναύαρχος ε.α. Cihat Yaycı δήλωσε σήμερα:“Πρέπει να ανακηρύξουμε επίσημα Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Ο αρχιτέκτονας του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” και επικεφαλής του τουρκικού κέντρου θαλάσσιων και παγκόσμιων στρατηγικών Cihat Yaycı επέκρινε την διακοπή των σεισμικών ερευνών και πλοίων γεώτρησης από την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ προανήγγειλε ουσιαστικά ότι στην περιοχή θα ανακηρυχθεί πιθανότατα το επόμενο διάστημα τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Το τουρκικό ναυτικό με την επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου» επιθυμεί να απαγορεύσει όλες τις κινήσεις πλοίων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην αποκαλούμενη περιοχή της Μεσογειακής ΑΟΖ.
Συνήθως Δύο φρεγάτες, μαζί με κορβέτα, πραγματοποιούν την εν λόγω ναυτική επιχείρηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όποτε κρίνει η τουρκική ηγεσία απαραίτητο.
Επίσης κατά περίπτωση η δύναμη αυτή ενισχύεται με Τρία -Τέσσερα πολεμικά πλοία, αεροσκάφη ΑΦΝΣ, σκάφη του λιμενικού , ελικόπτερα SH-70 και ομάδες κομάντος SAT-SAS.
Παράλληλα το ΑΚΡ ξεσηκώνει τον τουρκικό λαό για το σχέδιο ''Γαλάζια Πατρίδα'', αλλά και με διάφορες άλλες εκδηλώσεις, ενώ υπάρχουν και τουρκικές “φωνές” που μιλούν για δήθεν σχέδιο ΗΠΑ-Γαλλίας κατά της Τουρκίας, που έχει στόχο την συσπείρωση του πεινασμένου τουρκικού λαού που δυσανασχετεί με το καθεστώς Ερντογάν.
Όπως είχαμε αναφέρει εκτιμάται ότι οι Τούρκοι συνεχίζοντας την «οδό» της συνεχούς προκλητικότητας, του εκφοβισμού και των παράλογων απαιτήσεων, θα επιχειρήσουν ανακηρύσσουν ΑΟΖ «μεταξύ των περιοχών Κρήτης και Κύπρου», στέλνοντας και υπόμνημα στον ΟΗΕ, όπως έκαναν με το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η επόμενη περίοδο έως την παραλαβή των ελληνικών μονάδων επιφανείας Belhara από την Γαλλία μαζί με τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale, θα είναι η πιο κρίσιμη περίοδο μετά το αιματοβαμμένο Καλοκαίρι του 1974, και αυτό το γνωρίζει η ελληνική στρατιωτική ηγεσία.