Υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις σε ομοσπονδιακή βάση, οι οποίες διεξάγονται εδώ και 53 χρόνια στην Κύπρο, δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα, λόγω της αρνητικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Τατάρ δήλωσε ότι μια λύση βασισμένη σε ομοσπονδιακή βάση δεν θα ήταν δυνατή, ειδικά στις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.
Ο Τατάρ συνέχισε:
"Καθώς φάνηκε ότι μια λύση βασισμένη σε ομοσπονδιακή βάση δεν θα ήταν δυνατή, θέσαμε τη λύση που βασίζεται σε δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά στη Γενεύη. Αυτή η λύση, η οποία υποστηρίζεται επίσης από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία , είναι η πιο ρεαλιστική λύση και είναι προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, από την άλλη πλευρά, επιδιώκει το όνειρο της ομοσπονδίας, το οποίο είναι ακόμα αδύνατο να πραγματοποιηθεί, και θέλει να κρατήσει τους ανθρώπους μας αιχμαλώτους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για άλλα 53 χρόνια και χρησιμοποιεί κάθε μέσο και μέθοδο για να αποτρέψει την επίτευξη λύσης δύο κρατών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τουρκοκύπριος ψευδο-υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος Φίκρι Αταόγλου, απαντώντας σε Έλληνες και Έλληνοκύπριους πολιτικούς, οι οποίοι άσκησαν έντονη κριτική στην άτυπη συνάντηση που είχε με την Ολλανδή βουλευτή Λιάν ντεν Χάαν.
«Δεν μπορούν να χαθούν άλλα 50 χρόνια με την ελληνική και ελληνοκυπριακή νοοτροπία”, δήλωσε σε σχέση με τις έντονες αντιδράσεις της Λευκωσίας, στην “ανεπίσημη” (κατά τον ίδιο) συνάντηση που είχε με την Ολλανδή βουλευτή Liane den Haan.
Ο Αταόγλου είπε ότι δεν μπορούν να χαθούν άλλα 50 χρόνια με την ελληνική νοοτροπία, η οποία δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί ούτε σε φιλική συνάντηση, και τόνισε ότι οι πιθανές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν από εδώ και πέρα δεν θα αποφέρουν υγιή αποτελέσματα.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι “οι όποιες προσπάθειες αντικατοπτρίζουν σαφώς την ελληνική νοοτροπία που αφορά μια μεροληπτική συμπεριφορά των Ελλήνων εναντίον των Τουρκοκυπρίων σε κάθε ευκαιρία και σημείωσε ότι όλος ο κόσμος βλέπει αυτήν την κατάσταση και την παρακολουθεί”.
Επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει την μισή Κύπρο μέλος της ΕΕ δείχνοντας ταυτόχρονα μονομερή στάση στο Κυπριακό, ο Αταόγλου δήλωσε ότι από εκείνη την ημέρα, το αδιέξοδο έγινε επίσημο.
«Αυτή η νοοτροπία, η οποία πάντα αγνοεί τους Τουρκοκύπριους, θέτει σε εφαρμογή την πολιτική εκφοβισμού με πιέσεις και απειλές, επιτιθέμενη στους ανθρώπους που υποστηρίζουν και τους Τουρκοκύπριους.
Δεν θα σταματήσουμε να εκφράζουμε την αντίθεση μας στην απομόνωση που βιώνουν οι Τουρκοκύπριοι σε κάθε ευκαιρία. Δεν είμαστε εναντίον κανενός και θέλουμε ειρήνη.
Είτε θα αποδεχτούν την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων είτε δεν θα το κάνουν. Τονίζουμε ότι ως Τουρκοκύπριοι, αντιμετωπίζουμε τους επισκέπτες μας από όλες τις χώρες ισότιμα χωρίς καμία διάκριση θρησκείας, γλώσσας ή φυλής και επιθυμούμε να έχουμε μια Κύπρο που θα μπορεί να ζήσει με ειρήνη και γαλήνη για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο ίδιος.
Πρόκειται σαφώς για “παχιά και μεγάλα” λόγια από ένα πιόνι της Άγκυρας που εκτιμά ότι η εισβολή και κατοχή της Κύπρου θα γίνει “νόμιμη” από την διεθνή κοινότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι είχαμε πρόσφατα, την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνου Πετρίδη, του ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου της Κύπρου, έπειτα από ανάρτηση από την Ολλανδή βουλευτή Λιάν Ντεν Χάαν, η οποία βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στα κατεχόμενα για ανεπίσημη συνάντηση με τον λεγόμενο ''υπουργό'' Τουρισμού.
Οι εξελίξεις στην περιοχή και ειδικά σε Συρία, Ιράν, Λίβανο και άλλες περιοχές, θα αλλάξουν το χάρτη στην Α.Μεσόγειο, με τις αλλαγές να φτάνουν μέχρι και την κατεχόμενη Κύπρο το επόμενο χρονικό διάστημα.