Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι «νόμοι» και το «σύνταγμα» του ψευδοκράτους δίνουν το δικαίωμα να δοθούν περιουσίες ελληνοκυπρίων στους Τουρκοκύπριους που μετακινήθηκαν στα κατεχόμενα
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του ανέφερε πως όσοι Τουρκοκύπριοι άφησαν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές (κατά την εισβολή του 1974) έχουν το δικαίωμα να πάρουν αντίστοιχη (ελληνοκυπριακή) περιουσία στα κατεχόμενα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 1974 οι Τουρκοκύπριοι δεν εκδιώχθηκαν από τις περιουσίες τους αλλά επέλεξαν να τις εγκαταλείψουν και να μετακινηθούν στις κατεχόμενες από τους Τούρκους περιοχές. Οι περιουσίες που άφησαν στις ελεύθερες περιοχές τους ανήκουν και τυγχάνουν διαχείρισης από το υπουργεί εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δεν έχουν παραχωρηθεί σε Ελληνοκύπριους.
Ακόμα και οι τουρκικές ονομασίες στους δρόμους που διέμεναν παρέμειναν οι ίδιες, ενώ τα σπίτια τους συντηρούνται με έξοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι οι «νόμοι» και το «σύνταγμα» του ψευδοκράτους δίνουν το δικαίωμα να δοθούν περιουσίες ελληνοκυπρίων στους Τουρκοκύπριους που μετακινήθηκαν στα κατεχόμενα. Με απλά λόγια διατηρούν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές και σφετερίζονται και τις περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.
Η επιτροπή αποζημιώσεων, είπε ο Τατάρ, αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο και περιλαμβάνει ξένους δικαστές και οι αποφάσεις της είναι αποδεκτές από ΕΔΑΔ, για να προσθέσει ότι έχει σημαντικό σκοπό να εξετάσει αιτήσεις. Αυτό, είπε, θα το κάνουμε γνωστό και όταν ανοίξουμε το Βαρώσι. Με την στήριξη της Τουρκίας, είπε, «έχουμε προβεί σε κάποιες πρωτοβουλίες. Και όπως είπαμε στο Βαρώσι, εκείνοι που έχουν νόμιμα περιουσιακά δικαιώματα θα πρέπει να αποταθούν στην επιτροπή».
Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου όπως 3.5% της περιοχής των Βαρωσίων τεθεί υπό πολιτική διακυβέρνηση, «πρώην κάτοικοι» θα έχουν το δικαίωμα εγκατάστασης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία ανοίγματος της περιοχής συνεχίζεται. Θα συνεχιστεί επίσης η εργασία ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων που δεν μπορούν να αποζημιωθούν για τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές.
Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η πρόταση για δημιουργία δύο χωριστών κυρίαρχων και ισότιμων κρατών στην Κύπρο, που έχει τη στήριξη της πιο δυνατής χώρας στην περιοχή, δηλαδή της Τουρκίας, και που τέθηκε στο τραπέζι στη Γενεύη όπως και η πρωτοβουλία των Βαρωσίων, συνεχίζει να έχει μεγάλες επιπτώσεις παγκόσμια. Επέκρινε δε δυνάμεις στα κατεχόμενα ότι συμπεριφέρονται όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Δεν υπάρχει λόγος επιδίωξης μιας ομόσπονδης λύσης, είπε για να κατηγορήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι μια λύση που θα βασίζεται σε ομοσπονδία δεν είναι δυνατή μετά το σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντάνα.