Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Ετοιμάζει σχέδιο ναυτικού αποκλεισμού η Τουρκία στην Κύπρο;

Το δήλωσε και θα το κάνει πράξη ο Τούρκος πρόεδρος στην Κύπρο, προκαλώντας όχι μόνο την ΕΕ αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ στα ίσια.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας στην ΕΕ και την συμβουλή για χαμηλό προφίλ κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, αντέδρασε δυναμικά.

«Η Τουρκία δεν δέχεται οδηγίες από κανέναν», δήλωσε ο Ερντογάν την Παρασκευή, αναφερόμενος σε συνομιλίες με τον «ηγέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τον οποίο ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι του ζήτησε να μην «προκαλέσει με σκληρά μηνύματα από εκεί [Κύπρος]». «Απάντησα, αν συμβαίνει αυτό, πες μου ποιο μήνυμα πρέπει να δώσω και ποίο επίσης κείμενο θα  πρέπει να διαβάσω που σας βολεύει. Δεν [η ΕΕ] δεν έχουν μάθει ακόμη ποιος είναι τι. Είμαι παιδί αυτού του έθνους. Πότε πήρατε την εντύπωση ότι ο Ερντογάν δίνει ομιλίες δεχόμενος οδηγίες;" διαμήνυσε  ο Ερντογάν λέγοντας ότι θα κάνει ότι θέλει στην Κύπρο ενόψει των  σχεδίων για βάση drone και την Αμμόχωστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κύπριοι αξιωματούχοι έχοντας την υποστήριξη των κυπριακών οργανώσεων της Αμερικής την ίδια περίοδο, επιζητούν την αντίδραση από τις ΗΠΑ εναντίον των προκλητικών  σχεδίων του Ταγίπ Ερντογάν, για την Αμμόχωστο.

Το πιο σοβαρό όμως είναι τα εγκαίνια της βάσης drones εξοπλισμένα με πυραύλους με έδρα το κατεχόμενο παλαιό αεροδρόμιο του Λευκονοίκου.

Τα τουρκικά drones, η ναυτική βάση που σχεδιάζεται στην Αμμόχωστο και η αποστολή μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων από την Άγκυρα, αποσκοπούν σε ένα άλλο ακόμα πιο τρομερό σχέδιο. 

https://www.youtube.com/watch?v=XeDNHpfvM4w

 

Σενάριο ναυτικού αποκλεισμού της Κύπρου από την Τουρκία 


 
Η Τουρκία έχει έναν μοναδικό τρόπο για να επιχειρήσει σε εξαναγκασμό τον ελληνισμό να αποδεχθεί τις άνομες διεκδικήσεις της και αυτός είναι τα πολεμικά επεισόδια και παρεπόμενες πιθανές εχθροπραξίες.

Το σενάριο ναυτικού αποκλεισμού νήσων και βραχονησίδων είναι το μόνιμο σενάριο των τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο εδώ και 15 χρόνια.

Τώρα που ο Ερντογάν και ο Yπουργός Eνέργειάς του, μας προειδοποίησαν για έρευνες στην Α.Μεσόγειο, τις οποίες δεν θα αποδεχθεί Λευκωσία και Αθήνα, είναι πιθανό να έχουμε εκτράχυνσνη της καταστάσεως και την διολίσθηση σε ένα σενάριο αεροναυτικού αποκλεισμού της Κύπρου, η οποία σημειωτέον δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το “σενάριο” αυτό οι Τούρκοι τον έχουν ήδη ασκήσει στα Ίμια με τα γνωστά αποτελέσματα, επιτρέποντας το γκριζάρισμα ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και στην επέτειο των Ιμίων το 2018, με τον ναυτικό αποκλεισμών των Βραχονησίδων μας για να μην καταθέσει στεφάνι ο τότε υπουργός άμυνας Π.Καμμένος.

Το σενάριο ενός ναυτικού αποκλεισμού, το έχει αναγάγει η Άγκυρα ως το  καλύτερο “όπλο” της, το οποίο ( κατά τους Τούρκους) θα πετύχαινε τον εκβιασμό των Κυπρίων, ώστε να δεχθούν την υφαρπαγή των κοιτασμάτων τους.

Τα τουρκικά σχέδια, ειδικά μετά την δημιουργία βάσης drone και ναυτικής βάσης, θα επικεντρώνονταν σε αυτές τις πιθανές συνθήκες, στις κεντρικές υποδομές της Κύπρου, στην άρνηση εφοδιασμού πετρελαίου, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, ενώ εξοπλισμένα με πυραύλους UAV και τουρκικά αεροσκάφη, θα παραβίαζαν τον κυπριακό Εναέριο Χώρο και σε συνδυασμό με τα συστήματα CORAL, που θα μετέφεραν οι Τούρκοι στα Κατεχόμενα, θα επιχειρούσαν να “βραχυκυκλώσουν” την Εθνική Φρουρά.

Πρόβες παρόμοιων τουρκικών στρατιωτικών σεναρίων ήδη λαμβάνουν χώρα εδώ και καιρό με την έκδοση μαζικών NAVTEX που δεσμεύουν μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, διαβλέπει ατολμία της Ελλάδος να ενεργοποιήσει τον ενιαίο αμυντικό δόγμα εδώ και τόσα χρόνια.

Τούρκοι επιτελείς έχουν σχεδιάσει εδώ και χρόνια την στρατηγική εφαρμογή του αεροναυτικού αποκλεισμού, κάτι που είδαμε  τόσο σε ασκήσεις τύπου  «Θαλασσόλυκος», όσο και στις παλαιότερες ασκήσεις "ΕΦΕΣ", οι οποίες συμπεριελάμβαναν σενάριο κατάληψης νήσων/βραχονησίδων μετά την εφαρμογή αεροναυτικού  αποκλεισμού της ευρύτερης ζώνης. 

 

Πιθανές αντιδράσεις του διεθνή παράγοντα  

    

Α. Η ΕΕ σε ένα τέτοιο σενάριο αεροναυτικού αποκλεισμού της Κύπρου από την Τουρκία, θα “τάραζε” τους Τούρκους στα διαβήματα και τις οικονομικές κυρώσεις, αλλά τίποτε ουσιαστικό στην συνέχεια.

Β. Η Μόσχα θα αντιδρούσε με ανακοινώσεις “ίσων αποστάσεων”, τηρώντας ουσιαστικά την ίδια στάση που τήρησε και το Καλοκαίρι του 1974, περίοδο της τουρκικής εισβολής.

Γ. Το Ισραήλ, αν και είναι σύμμαχος της Κύπρου, δεν θα αντιδρούσε δυναμικά, αφού είναι εγκλωβισμένο ανάμεσα στην Χαμάς και το Ιράν, ενώ τους τελευταίους μήνες δεν ακούμε τίποτα για τις τριμερείς συμφωνίες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και τον EastMed, και ενδεχομένως να έχουμε πιθανή αλλαγή των σχεδίων.

Δ. Η Ελλάδα, θα ήταν η μόνη που θα αντιδρούσε πραγματικά ως χώρα-προστάτιδα της Κύπρου, με 'άμεσο διπλωματικό μαραθώνιο προσπαθειών σε ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ, ενώ η αποστολή ελληνικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων, θα ήταν μονόδρομος για την ακύρωση των τουρκικών σχεδίων, αφού δεν υπάρχει άλλη λύση σε αυτό το σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

4. Το ΝΑΤΟ, θα προσπαθούσε να “ηρεμήσει” την Τουρκία , αλλά στο “τέλος της ημέρας” αν γίνονταν κάτι, αυτό θα είχε αμερικανική σφραγίδα .

Οι ΗΠΑ θα παρέμβαιναν ξεκάθαρα, μόνο στην περίπτωση όπου η Τουρκία προχωρούσε με επιθετικές ενέργειες στο κυπριακό έδαφος.

Η Εθνική Φρουρά δεν θα μπορούσε ουσιαστικά να πράξει πολλά, ειδικά χωρίς την ισχυρότατη παρουσία της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία τρέμουν οι Τούρκοι.

Εκτιμάται ότι η πρόσφατη συμφωνία για τα Καταριανά Rafale σε τουρκικά αεροδρόμια, αφορούν πιθανό ύπουλο σχέδιο για “απασχόληση” της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας ( σε ένα  σενάριο αποκλεισμού της Κύπρου), ώστε οι Τούρκοι από το αεροδρόμιο του Ντάλαμαν να επιχειρήσουν με όλες τις δυνάμεις τους να “κόψουν το δρόμο” ( κάτω από την Ρόδο) στα ελληνικά αεροσκάφη που θα μετέβαιναν στην Κύπρο.

Αυτό άλλωστε επιχειρήθηκε και το 1974, όταν οι Τούρκοι απώλεσαν  αεροσκάφος και έφυγαν κακήν  κακώς με την ουρά στα σκέλια.

Ο ναυτικός αποκλεισμός είναι το όπλο της Τουρκίας που εύκολα μπορεί να εξαπολύσει, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα η Άγκυρα, αλλά  η Ελλάδα κρατάει και αυτή τα δικά της ατού, τα οποία θα προκαλέσουν πάταγο αν και όταν έρθει εκείνη η ώρα.   

Το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε άμεσα όμως, είναι να προχωρήσουμε σε ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ σε συνεργασία με Ισραήλ, Αίγυπτο και ΕΕ, όσο γίνεται πιο γρήγορα, διότι τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η 5η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχίας της Κρήτης ( ή μια ελληνική μεραρχία στην Κύπρο), η οποία “βλέπει” στην Α.Μεσόγειο.

https://www.youtube.com/watch?v=_Z0VzdqAYbo

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ