Κυπριακό

Από παντού “σφαλιάρες τρώει” ο Ερντογάν! Οι ισλαμικές του φιλοδοξίες σκοντάφτουν στo ψευδοκράτος

Μια τουρκοκυπριακή δικαστική απόφαση που βάζει φρένο στη διδασκαλία του  Κορανίου έρχεται ως ένα οδυνηρό μήνυμα προς τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι τουρκοκύπριοι δεν είναι πρόθυμοι να ισλαμοποιηθούν, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε μια νέα ένταση με το ψευδοκράτος, για μια δικαστική απόφαση που αντιστρατεύεται τις  προσπάθειές του να προωθήσει την ισλαμική εκπαίδευση μεταξύ των Τουρκοκυπρίων νέων, όπως έκανε στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα  του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική επέκταση της θρησκευτικής εκπαίδευσης, με τον Ερντογάν να δεσμεύεται να αυξήσει τις «ευσεβείς γενιές». Ωστόσο, η προσπάθειά του να επεκτείνει το όραμά του στα κατεχόμενα τα οποία μόνο η Άγκυρα αναγνωρίζει και στηρίζει ως κράτος, συνάντησε  σθεναρή αντίσταση από μια κοινωνία που ακολουθεί μια πολύ μέτρια κατανόηση του Ισλάμ και συχνά περιγράφεται ως μια από τις πιο κοσμικές στον μουσουλμανικό κόσμο.

Στις 15 Απριλίου, το τουρκοκυπριακό συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι τα μαθήματα Κορανίων  δεν μπορούν να διοργανωθούν έξω από τον έλεγχο  και τη δικαιοδοσία του Υπουργείου Παιδείας του ψευδοκράτους, προκαλώντας οργή και απειλές από την Άγκυρα, όπου η απόφαση  αναγνώσθηκε ως απαγόρευση των μαθημάτων.

Η διαμάχη προήλθε από μια νομική τροποποίηση του 2017 στα κατεχόμενα, η οποία δημιούργησε μια Επιτροπή Θρησκευτικών Υποθέσεων, ως μέρος ενός υφιστάμενου Τμήματος Θρησκευμάτων. Η επιτροπή εξουσιοδοτήθηκε να διοργανώσει μαθήματα εκμάθυνσης  του  κορανίου, να εκδώσει πιστοποιητικά και να πραγματοποιήσει εξετάσεις επάρκειας για θρησκευτικούς αξιωματούχους.

Το δικαστήριο  έκρινε ότι, το τουρκοκυπριακό σύνταγμα απαιτεί όλες οι μορφές εκπαίδευσης να βρίσκονται υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας, καταργώντας έτσι την τροπολογία ως αντισυνταγματική.

Αν και η απόφαση ήταν ουσιαστικά νομική, η Άγκυρα απάντησε με σφοδρότητα, καθώς έβλεπε προφανώς την κίνηση αυτή ως ένδειξη ανυπακοής στις προσπάθειές της να αναδείξει το Ισλάμ στα κατεχόμενα.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε ότι ορισμένα τουρκοκυπριακά κόμματα ήταν «εχθροί της θρησκείας» και προέτρεψαν τη βόρεια Κύπρο να «υιοθετήσει πλήρως» τις πρακτικές της Τουρκίας στη θρησκευτική εκπαίδευση. «Δεν θα ανεχθούμε ποτέ βήματα που εμποδίζουν την εκπαίδευση  του κορανίου των παιδιών μας στη βόρεια Κύπρο. Το δικαστήριο πρέπει να διορθώσει γρήγορα  το λάθος του, διαφορετικά θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα.  Η έννοια του κοσμισμού δεν είναι αυτό που φαντάζονται ότι  είναι και η βόρεια Κύπρος δεν είναι η Γαλλία », είπε.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εντάχθηκαν στη χορωδία της κριτικής, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου, ο οποίος ήταν σε προγραμματισμένη επίσκεψη στη βόρεια Κύπρο.

Ο Devlet Bahceli, ο οποίος είναι επικεφαλής του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος, του de facto συνασπισμού του AKP, χαρακτήρισε την απόφαση «σκάνδαλο».

Απελπισμένη και για να κατευνάσει την Άγκυρα, η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προβεί στις απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις για τη διατήρηση των μαθημάτων Κορανίου.

Για τον Τουρκοκύπριο αρθρογράφο Χασάν Καβεβιόγλου, η έκρηξη του Ερντογάν ισοδυναμεί με απειλή όλων των Τουρκοκυπρίων και υπονομεύει τον ισχυρισμό του ότι η ΤΔΒΚ είναι κυρίαρχο κράτος και πρέπει να παραμείνει ως έχει σε οποιονδήποτε διακανονισμό στο διχασμένο νησί.

«Αυτό το κοσμικό καθεστώς που κανένας εκτός από την Άγκυρα δεν αναγνωρίζει ουσιαστικά μετατρέπεται σε υποχείριο για τις πολιτικές του  ΑΚΡ», έγραψε ο Κάβεβιογλου.

Το χτύπημα της Άγκυρας στη βόρεια Κύπρο ήρθε λίγες μέρες πριν ξεκινήσει ένας νέος γύρος συνομιλιών που οργανώνεται από τον ΟΗΕ για το Κυπριακό στη Γενεύη στις 27 Απριλίου, με την τουρκική πλευρά να πιέσει για λύση δύο κρατών.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Τουρκοκύπριος αρθρογράφος, ο ανόητος τόνος του Ερντογάν και ειδικά η έκκλησή του προς τη βόρεια Κύπρο να υιοθετήσει πλήρως τους τρόπους της Τουρκίας, ενίσχυσε τις υποψίες για το τι είναι πραγματικά στο μυαλό του, δηλαδή ότι η πρόταση για δύο κράτη μπορεί να αποτελέσει το προοίμιο για την προσάρτηση των κατεχομένων  από την Τουρκία.

Ο Μετέ Χατάι, ανώτερος ερευνητής της Κύπρου για το Ερευνητικό Ινστιτούτο Όσλο, δήλωσε στο Al-Monitor ότι τα λόγια του Ερντογάν ήλθαν ως πραγματικό σοκ για τους Τουρκοκύπριους. «Οι νομικοί θεωρούσαν τη γλώσσα του ως επιθετική και ανυπόμονη και ως επίθεση κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να χτίσει ένα υπάκουο ακολουθούμενο στη βόρεια Κύπρο, παρόμοιο με την αφοσιωμένη και πιστή λαϊκή βάση που έχει στην Τουρκία. Σε άλλες διαμάχες με την πάροδο των ετών, έχει υποτιμήσει τους Τουρκοκύπριους για την κριτική των πολιτικών της Άγκυρας, χαρακτηρίζοντάς τις αχάριστες παρά το γεγονός ότι «τρέφονταν από την Τουρκία». Φαίνεται ότι πιστεύει ότι το πρόβλημα έγκειται στον κοσμικό και ανεξάρτητο χαρακτήρα των νησιωτών και βλέπει τη θεραπεία να τους κάνει πιο ευσεβείς.

Σύμφωνα με τον Χατάι, 45 νέα τζαμιά έχουν κατασκευαστεί στην Τουρκική Κύπρο από το 2002, σε σύγκριση με μόλις εννέα τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες.

Ο Αλί Ντέιογλου, ένας ακαδημαϊκός που ειδικεύεται στο θρησκευτικό προφίλ της Κύπρου, δήλωσε στο Al-Monitor ότι η δημιουργία μιας διοίκησης θρησκευτικών υποθέσεων το 2004 ήταν ένα ορόσημο και στα επόμενα χρόνια, η απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οδήγησε να προωθήσει περισσότερο την ισλαμική ατζέντα του στο νησί.

Το 2013, τα μαθήματα Κορανικών επετράπη να πραγματοποιηθούν τόσο σε σχολεία όσο και σε τζαμιά, αλλά μετά από έντονες αντιρρήσεις από δασκάλους, τα μαθήματα περιορίστηκαν σε τζαμιά τρία χρόνια αργότερα.

Μέχρι τότε, ο αριθμός των μαθητών που παρακολούθησαν τα μαθήματα είχε αυξηθεί σε περίπου 5.000, από 2.000 το 2009. Εν τω μεταξύ, η «θρησκευτική κουλτούρα και ηθική γνώση» έγινε υποχρεωτικό μάθημα στα λύκεια το 2009, ακολουθούμενη από την εισαγωγή ενός θεολογικού τμήματος. σε ένα επαγγελματικό λύκειο το 2011.

Η τάση κορυφώθηκε με τα εγκαίνια ενός θεολογικού κολλεγίου το 2012. Τα κόμματα που αντιτίθενται στη θρησκευτική εκπαίδευση ανέλαβαν δύο φορές νομική δράση για να υποχρεώσουν το κλείσιμο του κολεγίου, αλλά απέτυχαν.

Από το 2017, η βόρεια Κύπρος έχει 212 τζαμιά  αλλά δεν έχει χτιστεί ούτε ένας τόπος λατρείας για τους  Αλεβίτες, μια ξεχωριστή μουσουλμανική μειονότητα.

Η τουρκική οικονομική υποστήριξη ήταν καθοριστική για αυτές τις δραστηριότητες, διοχετευμένη μέσω γραφείου βοήθειας στην τουρκική πρεσβεία στη Λευκωσία. Οι πιστώσεις της πρεσβείας σε θρησκευτικές υπηρεσίες ανήλθαν σε 19 εκατομμύρια τουρκικές λίρες το 2017, από 11,5 εκατομμύρια λίρες το 2009.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Άγκυρα λέει ότι ανταποκρίνεται στα αιτήματα των τουρκοκυπρίων, αλλά σύμφωνα με τον Ντέιογλου αυτά  προέρχονται από Τούρκους εποίκους και όχι από τους ντόπιους. Οι έποικοι  ενθαρρύνθηκαν να μετακινηθούν στο νησί από τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας το 1974 και αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 1/4 των 215.000 συνολικά κατοίκων των κατεχομένων.

Τόσο ο Χατάι όσο και ο Ντέιογλου πιστεύουν ότι οι προσπάθειες της Άγκυρας για την προώθηση της ευσέβειας έχουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας μεταξύ των ντόπιων νησιωτών, αλλά συμφωνούν ότι η κοινότητα των εποίκων θα μπορούσε να είναι πιο ευαίσθητη. Ο Ντέιογλου σημείωσε ότι οι μετανάστες που έχουν μετακινηθεί από το 2000 έχουν πιο συντηρητικό προφίλ.

Ο Χατάι είπε, «Το έργο του ΑΚΡ απέτυχε να κυριαρχήσει μεταξύ των Κυπρίων Τούρκων, οπότε στράφηκαν στους μετανάστες από την Τουρκία. Θέλουν να δημιουργήσουν μια ευσεβή κοινωνία και δεκάδες ενώσεις μεταναστών έχουν συσταθεί για το σκοπό αυτό. Προσπαθούν να προβάλουν την επιρροή της Τουρκίας μέσω αυτής της «κοινωνίας των πολιτών». Επίσης, «ευσεβείς κοιτώνες» έχουν ανοίξει για φοιτητές πανεπιστημίου, με έναν αυξανόμενο αριθμό να συνδέεται με θρησκευτικά ζητήματα ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με λίγα λόγια, το AKP βρίσκεται σε μια προγραμματισμένη προσπάθεια να διαβρώσει τον μετριοπαθές θρησκευτικό συναίσθημα   των Τουρκοκυπρίων, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι σπόροι του πολιτικού Ισλάμ σπέρνονται στο νησί.

Εκτιμούμε ότι είναι πολύ πιθανό ο Ερντογάν να σχεδιάζει αρχικά τη δημιουργία δύο  ανεξαρτήτων κρατών στο νησί, στη συνέχεια την προσάρτηση του “τουρκοκυπριακού κράτους ” στη μητέρα Τουρκία και τέλος στην διεξαγωγή εκλογών στην χώρα του, στην οποία δεν θα μετέχουν οι Κούρδοι ,των οποίων  σκοπεύει να κηρύξει παράνομο το κόμμα τους. Έτσι έχοντας όντως ισλαμοποιήσει τα ψευδοκράτος της Κύπρου ελπίζει να προσποριστεί τους ψήφους του και να επανεκλεγεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...