Η Τουρκία και ο τουρκοκύπριος ηγέτης του ψευδοκράτους Τατάρ προκαθόρισαν τη στάση τους και τις θέσεις τους αναφορικά με την πενταμερή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Αυτή είναι η δημιουργία δύο κρατών και ο διαμοιρασμός του θαλάσσιου ορυκτού πλούτου μεταξύ τους. Μάλιστα ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να πεί πως η λύση είναι αυτή είτε σας αρέσει είτε όχι για την Κύπρο, απευθυνόμενος μέσω δήλωσης του σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ακολούθησαν οι δηλώσεις της Ελληνικής, Κυπριακής , Βρετανικής και Αμερικανικής πλευράς, οι οποίες ευθυγραμμισμένες στις αποφάσεις του ΟΗΕ, έκαναν λόγο για Ομόσπονδο κράτος δύο κοινοτήτων, αναφέρει το National Post.
Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι τα τουρκοκυπριακά κόμματα της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα, τάσσονται με διαφοροποιήσεις μεν, αλλά πάντως τάσσονται υπέρ ενός Ομόσπονδου κράτους.
Τα παραπάνω συνετέλεσαν στο γεγονός, η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι είναι διπλωματικά απομονωμένη και πως οι θέσεις της δεν χαίρουν της αποδοχής από την Διεθνή κοινότητα.
Επιπλέον τέλη Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προφανώς η Τουρκία δεν θα ήθελε μέχρι τότε να προσέλθει στην πενταμερή Σύνοδο για το Κυπριακό, για να μην κατηγορηθεί για τις ακραίες θέσεις της και την αποτυχία της συσκέψεως με υπαιτιότητά της .
Ο λόγος προφανής, αφού σε τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων σε βάρος της θα ήταν σχεδόν σίγουρος, ενώ τώρα ελπίζει η Τουρκία, με την Γερμανική υποστήριξη που θεωρεί ότι θα έχει κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , να μην της επιβληθούν κυρώσεις.
Ελπίζει ο Ερντογάν ότι θα έχει το χρόνο ακολούθως να προκαλέσει με παζαρέματα τη μετακύλιση των θέσεων της Διεθνούς Κοινότητας επ’ ωφελεία της Τουρκίας και των θέσεών της για το Κυπριακό.
Αν και πάλι δεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, πράγμα πολύ πιθανό αν όχι βέβαιο, τότε θεωρώ ότι μπορεί η Τουρκία να τορπιλίσει την πεενταμερή, ακόμη και να μην προσέλθει σε αυτήν.