Κανονικά έκλεισαν οι κάλπες στα κατεχόμενα στις 18:00 το απόγευμα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία μέχρι τις 17:00 έφτασε στο 54,72%. Αν και η τελική προσέλευση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «ρεκόρ» ποσοστά αποχής.
Η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, υπό αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού από τις 08:00 το πρωί τοπική ώρα όταν και άνοιξαν οι κάλπες.
Ο νυν ηγέτης των Τ/κ και ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Ακιντζί, που υποστηρίζει την επανένωση της μεγαλονήσου, ανέφερε ότι «οι άνθρωποι γνωρίζουν τι συμβαίνει στη χώρα εδώ και χρόνια. Αυτή η επιλογή δεν είναι προσωπική αλλά μελλοντική. Ας μην καθίσουμε στο σπίτι μας, ας χρησιμοποιήσουμε την ψήφο μας ακούγοντας την εσωτερική μας φωνή».
Από την πλευρά του ο υποστηριζόμενος από τον Ταγίπ Ερντογάν συνυποψήφιος για την ηγεσία στα κατεχόμενα, «πρωθυπουργός» και ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «ο λαός μας θα ακούσει τη σωστή φωνή. Ελπίζω ότι η σωστή βούληση θα βγει από την κάλπη για το μέλλον μας», είπε.
Τι είπαν οι άλλοι υποψήφιοι στα κατεχόμενα
«Αφήσαμε πίσω μας μια πολύ δύσκολη εκλογική περίοδο» ανέφερε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχουμάν, ενώ ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανεξάρτητος, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό πριν από λίγες ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα των Βαρωσίων, κάλεσε τους Τ/κ να συμμετάσχουν στη διαδικασία ενώ σημείωσε πως σήμερα γίνεται ένα πολύ καλό ξεκίνημα για ένα λαμπρό μέλλον. Ο Σερντάρ Ντενκτάς από το Δημοκρατικό Κόμμα, γιος του Ραούφ Ντενκτάς, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν για να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.
Από τους 11 υποψήφιους για την ηγεσία στα κατεχόμενα το φαβορί, σύμφωνα με το AFP, είναι ο 72χρονος Σοσιαλδημοκράτης Ακιντζί, που τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης των σχέσεων με την Τουρκία, προκαλώντας τη μήνη του Ερντογάν. «Ουσιαστικά επιλέγουμε τον πρόεδρο που θα διαπραγματευτεί με τους Ελληνοκύπριους για το μέλλον της Κύπρου, άρα νομίζω ότι είναι σοβαρό», δήλωσε ένας συνταξιούχος ψηφοφόρος.
Πρόκειται για την 10η διαδικασία ανάδειξης «προέδρου» του ψευδοκράτους, στην οποία κατέρχονται συνολικά 11 υποψήφιοι. Αυτοί είναι:
- Ερσίν Τατάρ (ΚΕΕ)
- Σεντάρτ Ντενκτάς (στηρίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα)
- Τουφάν Ερχιουρμάν (ΡΤΚ)
- Ερχάν Αρικλί (ΚΑ)
- Φουάτ Τσινέρ (Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας)
- Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ (Ανεξάρτητος)
- Αχμέτ Μποράν (Ανεξάρτητος)
- Μουσταφά Ουλάς (Ανεξάρτητος)
- Αλπάζ Ουζ (Ανεξάρτητος)
- Κουντρέτ Οζερσάι (Ανεξάρτητος)
- και Μουσταφά Ακιντζί (Ανεξάρτητος)
Ο αριθμός των ψηφοφόρων σε αυτές τις «εκλογές» είναι 198.867. Οι 738 κάλπες άνοιξαν στις 08:00 το πρωί και έκλεισαν στις 18:00, ενώ γύρω στις 22:00 αναμένονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.
Σημειώνεται ότι λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου «προεκλογικές» συγκεντρώσεις και συναθροίσεις.
Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα θα ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για τις «συνταγματικές» αλλαγές που αφορούν την αύξηση του αριθμού των «δικαστών» - μελών του «ανωτάτου εκλογικού δικαστηρίου».
«Όχι» στο δημοψήφισμα φαίνεται ότι λέει η πλειοψηφία στα κατεχόμενα
Με ποσοστό 52% φαίνεται ότι απορρίπτεται στο δημοψήφισμα – το οποίο διεξήχθη στα κατεχόμενα, παράλληλα με την ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Τ/κ ηγέτη – η πρόταση για «συνταγματικές» αλλαγές που αφορούν στην αύξηση του αριθμού των «δικαστών» στο «ανώτατο δικαστήριο».
Η «πρόεδρος» του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Φερντί Σιεφίκ ανακοίνωσε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε κάλπες στην Λευκωσία και δεν μπορούν να ανακοινώσουν ακόμη το τελικό ποσοστό συμμετοχής στις παράνομες «εκλογές».