Προσπαθεί η Ρωσία να δηλητηριάσει το νερό της Φινλανδίας; Αυτό ρώτησε σε προ μηνών άρθρο μεγάλο ξένο περιοδικό, μετά τις διαπιστωμένες εισβολές το καλοκαίρι που μας πέρασε σε τρομερά σημαντικές μονάδες επεξεργασίας ύδατος, που αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα επιθετικότητας της γκρίζας ζώνης της περιοχής ανάμεσα σε Φιλανδούς και Ρώσους.
Αφορμή ήταν πρόσφατο νέο περιστατικό στην Φιλανδία σε υποδομή πόσιμου ύδατος, η οποία σίγουρα προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση.
“Οι Φινλανδοί μπορεί να μην γνωρίζουν ακριβώς ποιοι το έκαναν, ( ξέρουν την χώρα που είναι Ρωσία) αλλά πρέπει να αντισταθούν στο να υποκύψουν στον φόβο”, αναφέρει η αρθρογράφος Ελίζαμπεθ Μπροου, του περιοδικού Foreign Policy και ανώτερη συνεργάτιδα στο Atlantic Council.
Η ειδική αναφέρει ότι “αυτό το καλοκαίρι, μυστηριώδεις εισβολείς εισέβαλαν σε φινλανδικούς πύργους ύδατος και εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Δεν έκλεψαν τίποτα, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς θα υπήρχαν λίγα για να κλέψουν, (αλλά πιθανόν να ετοιμάζουν δολιοφθορά).
Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να εισβάλουν σε μονάδες επεξεργασίας νερού, για να τους καταγράψουν για μελλοντικές επιθέσεις, ή για να ανησυχήσουν το κοινό για την ασφάλεια του νερού στις βρύσες τους.
Απενεργοποιώντας την επεξεργασία του νερού ή προσθέτοντας έναν χημικό συστατικό ή ρύπο, ένας εισβολέας θα μπορούσε να μετατρέψει το ζωογόνο υγρό σε πηγή ασθένειας, χωρίς οι φινλανδικές αρχές να συλλάβουν κανέναν ύποπτο.
Η εκστρατεία παραβιάσεων των εγκαταστάσεων ύδατος της Φιλανδίας, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της μη στρατιωτικής επιθετικότητας που έχει τελειοποιήσει η Ρωσία
Το ίδιο είχε λάβει χώρα και με το συντονισμένο σαμποτάζ που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις γαλλικές σιδηροδρομικές γραμμές ακριβώς τη στιγμή που επρόκειτο να ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και λίγες μόνο μέρες αφότου η γαλλική αστυνομία συνέλαβε έναν Ρώσο υπήκοο, με την κατηγορία της ύποπτης συνωμοσίας για την πρόκληση «αποσταθεροποίησης» κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Οι επιθέσεις με νερό στη Φινλανδία είχαν γίνει στο Porvoo ( κοντά στο Ελσίνκι), μια πόλη στη νότια ακτή, όπου οι αρχές ανέφεραν ότι κάποιος είχε προσπαθήσει να διαρρήξει τον πύργο νερού της πόλης δύο φορές.
Στη συνέχεια, στην πόλη Sipoo, και αυτή κοντά στο Ελσίνκι, επίσης στη νότια ακτή της Φινλανδίας, είχαν αναφερθεί επίσης απόπειρες διάρρηξης στο εργοστάσιο ύδατος.
Όπως και στο Porvoo, οι εισβολείς έμενοι είχαν στοχεύσει το εργοστάσιο δύο συνεχόμενες νύχτες.
Η νότια ακτή της Φινλανδίας είναι συνήθως αρκετά ήσυχη, αλλά και πάλι, ο Κόλπος της Φινλανδίας είναι ο διάδρομος για τα πλοία που πηγαίνουν από και προς την Αγία Πετρούπολη.
Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, είχαν γίνει 11 απόπειρες διάρρηξης σε φινλανδικούς πύργους νερού και εγκαταστάσεις επεξεργασίας.
«Οι διαρρήξεις που αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής δεν ήταν σοβαρές και δεν στοχεύουν στις πιο κρίσιμες τοποθεσίες, οι οποίες είναι πιο ασφαλείς, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι ο αριθμός των διαρρήξεων έχει αυξηθεί αυτή τη στιγμή», είχε δηλώσει τον Αύγουστο του 2024, ο Φιλανδός ειδικός Arto Raty, του οποίου ο στρατιωτικός ρόλος περιλάμβανε και την επίβλεψη του περίφημου μαθήματος Εθνικής Άμυνας της Φινλανδίας, στο οποίο ηγέτες από όλα τα μέρη της κοινωνίας μαθαίνουν για τις απειλές για τη χώρα.
Οι εισβολείς δεν έφτασαν σε ευαίσθητα σημεία στους πύργους ύδατος, όμως με μια τέτοια αξιοσημείωτη σειρά επιθέσεων, έλαβε χώρα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, για αυτό και κτύπησε συναγερμός στις φινλανδικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Πολλά δημοτικά συμβούλια στην χώρα έχουν ήδη αποφασίσει να ενισχύσουν την ασφάλεια γύρω από τις εγκαταστάσεις ύδατος, ξεκινώντας με αυστηρότερα μέτρα προστασίας και περισσότερη παρακολούθηση από κάμερες.
Οι αρχές ρωτούν επίσης: Ποιος θα είχε συμφέρον να εισβάλει σε φινλανδικές εγκαταστάσεις νερού;
Μέχρι σήμερα , δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα ούτε έχει ταυτοποιηθεί δημόσια κάποιος ύποπτος.
Οι εισβολείς, ωστόσο, είναι απίθανο να ήταν απλοί εγκληματίες. «Αυτά δεν είναι το είδος του εγκλήματος διάρρηξης που κάνουν κοινοί ποινικοί, αλλά κατάσκοποι, (που στην συγκεκριμένη περίπτωση θα μιλούν ρωσικά), ανέφερε η ίδια.
Η Φιλανδία εισήλθε στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Μόσχα δεν το πήρε καθόλου καλά, δεδομένης της ιστορικής αντιπαλότητας του πολέμου του 1939 μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ελλάδα και ο υβριδικός πόλεμος της Τουρκίας
Τα συνεχόμενα περιστατικά τα αναφέρουμε ( αν και αφορούν δράσεις κατασκόπων από το καλοκαίρι ) για να επισημανθούν οι τεράστιοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την χώρα μας από πιθανά σενάρια κακόβουλων ενεργειών από εχθρικούς γείτονες για παράδειγμα.
Περιττό να τονίσουμε ότι από ανάλογες επιθέσεις κινδυνεύει κάθε χώρα στον κόσμο, και η Ελλάδα φυσικά.
Επιθέσεις σε τερματικά συστήματα ύδατος, ρεύματος, διυλιστήρια, τρένα, λιμάνια, αποτελούν σαφώς στόχο των τουρκικών υπηρεσιών, σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης με την Ελλάδα.
Καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να τσεκάρουν κάθε τόσο την ασφάλεια αυτών των κρίσιμων για τα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών, που τα χρησιμοποιεί, αφού για παράδειγμα όπως στην Φιλανδία, αρκούσε ένα απλό βακτήριο σε πολλά σημεία στις εγκαταστάσεις ύδατος για να νοσήσει ένας τεράστιος αριθμός πολιτών, μπλοκάροντας το εθνικό σύστημα υγείας ακόμα και σε καιρό ειρήνης.