Αύξηση των χρεοκοπιών σε ξένο νόμισμα μεταξύ των κρατικών εκδοτών κατά την επόμενη δεκαετία, προβλέπει η S&P Global Ratings, λόγω των σημαντικά υψηλότερων επιπέδων χρέους και του αυξημένου κόστους δανεισμού για υποχρεώσεις σε σκληρό νόμισμα, ενώ απευθύνει προειδοποίηση στην Ελλάδα για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε ότι τα υπό εξέταση κράτη δαπάνησαν κατά μέσο όρο σχεδόν το 20% των εσόδων της γενικής κυβέρνησης για πληρωμές τόκων κατά το έτος που προηγήθηκε της αθέτησης πληρωμών χρέους σε ξένο νόμισμα.
Υψηλό κόστος δανεισμού
Αυτό το υψηλό κόστος δανεισμού ήταν αποτέλεσμα παραγόντων όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η υποτίμηση του νομίσματος, οι διαταραχές των όρων εμπορίου και ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους που ήταν σε ξένο νόμισμα.
«Οι περισσότερες κρατικές χρεοκοπίες σε ξένο νόμισμα κατά την περίοδο 2000-2023 ήταν αποτέλεσμα αδύναμων θεσμικών, δημοσιονομικών παραγόντων και παραγόντων σύνθεσης του χρέους», έγραψε σε έκθεσή της η πιστωτική αναλύτρια της S&P Global, Giulia Filocca.
«Δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτρο που να προβλέπει με συνέπεια και αξιοπιστία τις κρατικές χρεοκοπίες», σημείωσε η αναλύτρια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Προειδοποίηση στην Ελλάδα για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Δεδομένων των εξωτερικών ανισορροπιών, πολλά κράτη που αντιμετωπίζουν χρεοκοπία σε ξένο νόμισμα, όπως η Κύπρος, η Γρενάδα και η Ελλάδα, συχνά έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες χρηματοδότησης από τις εισπράξεις του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τα συναλλαγματικά τους αποθέματα, καταλήγει η S&P.