Δεν ήταν τυχαίο το χθεσινό δρομολόγιο ενός δουλεμπορικού πλοίου από το ελεγχόμενο από το Χαφτάρ Τομπρούκ προς την Ελλάδα και την Πύλο, δυστυχώς με την τραγική κατάληξη που είχε, στοιχίζοντας την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους με ευθύνη Αιγυπτίων διακινητών και αυτό έχει την δική του σημασία.
Μάλιστα στην εξίσωση εισέρχονται και οι Τούρκοι σύμφωνα με λιβυκές πηγές, διότι όπως ανέφεραν "επιβεβαιώνοντας τα όσα αναφέρθηκαν από τις διεθνείς και τοπικές λιβυκές εφημερίδες, οι βομβαρδισμοί των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σταμάτησαν μετά την επίσκεψη του Al-Dabaiba στην Ιταλία, μετά από συντονισμό με την τουρκική πλευρά για βομβαρδισμό τοποθεσιών δήθεν λαθρεμπορίου για να παραπλανηθεί η ιταλική κυβέρνηση ότι ο Al-Dabaiba πολεμά το λαθρεμπόριο. να ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση να τον στηρίξει στη συνέχιση της εξουσίας".
Η χώρα μας, λόγω εκλογών είναι απούσα από μυστικές συμφωνίες και σχέδια, που εκτυλίχθηκαν αρχές Μαΐου ανάμεσα στο τρίγωνο Ντειμπά-Χαφτάρ-Μελόνι.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι συναντήθηκε αρχές Μαΐου με τον Στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, τον ισχυρό άνδρα στην περιοχή της Κυρηναϊκής στην Λιβύη, από όπου αναχωρούν χιλιάδες μετανάστες στην προσπάθεια να φτάσουν στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου.
Ο στρατηγός Χάφταρ είναι ο ισχυρός άνδρας της Κυρηναϊκής, της περιοχής της Λιβύης από όπου αναχωρούν οι περισσότεροι μετανάστες διασχίζοντας τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ιταλία.
Για το λόγο αυτό η δίωρη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Τζιρότζια Μελόνι και του Χαλίφα Χάφταρ που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου στα κεντρικά γραφεία της ιταλικής κυβέρνησης θεωρήθηκε από τους παρατηρητές στρατηγικής σημασίας.
Η τετ τετ συνάντηση με τον Χάφταρ από την Μελόνι, ήταν συνέχεια αυτής με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπτνούλ Ντειμπά λίγο πριν με κύριο μενού το προσφυγικό και τις ροές προς την Ιταλία.
Το διακύβευμα είναι περίπου 860 χιλιάδες άτομα θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκτοπιστούν λόγω της αυξανόμενης σύγκρουσης στο Σουδάν σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η εξέλιξη των συγκρούσεων στο Σουδάν προκάλεσε ανησυχίες στην ιταλική κυβέρνηση, και η Μελόνι ζήτησε και προφανώς πέτυχε από τους δύο ηγέτες της Λιβύης να διακοπούν οι ροές παράνομων μεταναστών από την Λιβύη στην Ιταλία με ειδικές συμφωνίες, δίνοντας βοήθεια και στους δύο.
Πριν από δύο μήνες η ιταλική κυβέρνηση απηύθυνε πολλαπλές κατηγορίες εναντίον της Wagner δηλώνοντας ότι «διευκόλυνε» τις μεταναστευτικές ροές, που χρησιμοποιούνταν ως υβριδικό όπλο στην ιταλική χερσόνησο.
Τώρα και η Ιταλία ζήτησε και πέτυχε την συνεργασία του Στρατηγού, του αρχηγού του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) που τους τελευταίους μήνες έχει επιστρέψει ως ένας από τους βασικούς συνομιλητές στη χώρα, ένα μέρος όπου η Ρώμη έχει σημαντικά συμφέροντα συνδεδεμένα με φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Ο Μελόνι υπογράμμισε την άνευ προηγουμένου αύξηση της μετανάστευσης προς την Ιταλία: 42.405 άτομα έφτασαν στην Ιταλία από τις αρχές του 2023, τέσσερις φορές περισσότερα από αυτά που έφτασαν κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η Μελόνι είχε συναντήσει τον Ντειμπά και τον Ιανουάριο, ζητώντας έναν εθνικό πολιτικό συμβιβασμό, ενώ επιβεβαίωσε στον Χάφταρ ότι η Ιταλία υποστηρίζει τη δράση του ΟΗΕ στη Λιβύη με στόχο την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας που απαιτείται για τη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών έως το τέλος του 2023.
Η ουσία είναι ότι η Μελόνι πέτυχε την μεταστροφή πιθανότατα των ροών προς την Ιταλία, οι οποίες με την βοήθεια της Wagner έβαλαν στο μάτι την Ελλάδα, για αυτό και οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τόσο με αποτρεπτικά μέτρα, όσο και με την διπλωματίας μας.