Η Ένωση Νομικών Σπουδών για τη Μετανάστευση (ASGI) με έδρα την Ιταλία, είπε στο BIRN την Παρασκευή ότι η ελληνική αστυνομία και αξιωματικοί της Frontex εμπόδισαν παράνομα την ομάδα της να πραγματοποιήσει τεχνικο-νομική επίσκεψη στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων στις 6 Νοεμβρίου, κοντά στο χωριό Ειδομένη, από την ελληνική πλευρά.
Η αντιπροσωπεία δύο δικηγόρων της ASGI και δύο νομικών συμβούλων αναγκάστηκε να επιστρέψει πεζή στα Σκόπια, έχοντας εισέλθει νόμιμα στην Ελλάδα από εκεί, χωρίς εξηγήσεις, είπε στο BIRN την Παρασκευή ο Ιταλός νομικός σύμβουλος της ομάδας.
«Δεν λάβαμε κανένα έγγραφο που να εξηγεί γιατί μας είπαν να φύγουμε από τη χώρα. Όλα έγιναν με άτυπο τρόπο. Προφανώς δεν μας επέτρεψαν να έρθουμε σε επαφή με κανέναν δικηγόρο και κανέναν άνθρωπο που θα μπορούσε να μας παράσχει νομική βοήθεια», είπε ο Ιταλός στο BIRN.
«Επειδή η κατάσταση ήταν πολύ τεταμένη, δεν νιώθαμε εντάξει να κάνουμε τηλεφωνήματα ή να κάνουμε κάτι που θα θεωρούνταν απαράδεκτο κατά την άποψή τους», πρόσθεσε.
Την Πέμπτη η ASGI ενημέρωσε την κοινή γνώμη και καταδίκασε την αντιμετώπιση των μελών της.
«Η ASGI καταγγέλλει τη μεταχείριση που υπέστησαν οι τέσσερις Ιταλοί πολίτες που απομακρύνθηκαν από την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδικαιολόγητα, με παράνομο τρόπο και με άτυπες διαδικασίες», ανέφερε σε δήλωση Τύπου.
«Η ASGI εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων και τη συστηματική βία κατά μη ευρωπαίων πολιτών στα σύνορα της ΕΕ», πρόσθεσε.
Το περιστατικό συνέβη στις 6 Νοεμβρίου, λίγο αφότου η ομάδα διέσχισε τη συνοριακή διάβαση Ευζώνων-Μπογκορόδιτσα και εισήλθε στην Ελλάδα, έχοντας προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στις ελληνικές συνοριακές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών COVID-19.
Αφού επισκέφθηκε τα κέντρα διέλευσης μεταναστών στα Σκόπια, η ομάδα σκόπευε να επισκεφθεί το παραμεθόριο χωριό Ειδομένη και την κοντινή πόλη Πολύκαστρο στην Ελλάδα.
Μετά την επίσκεψη στο Πολύκαστρο, η ομάδα οδήγησε με ταξί πιο κοντά στην Ειδομένη, όπου βρίσκεται ο χώρος διέλευσης μεταναστών.
Αφού το ταξί τους άφησε στο σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στην Ειδομένη, «Συνεχίσαμε κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής [προς τα σύνορα με τα Σκόπια], οπότε ήμασταν κοντά στην περιοχή διέλευσης και μετά επιστρέψαμε», είπε στο BIRN ο Ιταλός νομικός σύμβουλος. .
Από το 2015, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποίησαν αυτή τη σιδηροδρομική γραμμή ως οδηγό για να διασχίσουν την Ελλάδα και στη συνέχεια τα Σκόπια στο δρόμο τους προς τα βόρεια, έως ότου έκλεισαν τα σύνορα το 2016.
«Ενώ διασχίζαμε ένα χωράφι στο δρόμο της επιστροφής μας πλησίασε ένας πράκτορας της Frontex, του δώσαμε χαρτιά και ρώτησε για τον σκοπό μας.
«Μετά από λίγο ήρθε ένας Έλληνας αστυνομικός που είχε έναν επιθετικό, αγενή τόνο, ρώτησε τι κάναμε εκεί, λέγοντας ότι πρόκειται για στρατιωτική περιοχή. Μας κατηγόρησε ότι περάσαμε [παράνομα] τα σύνορα με τα πόδια και προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι περάσαμε νόμιμα, κάτι που θα αποδεικνυόταν εύκολα με τον έλεγχο στη συνοριακή διάβαση».
Αργότερα, τα τέσσερα μέλη της αποστολής μπήκαν σε όχημα της ελληνικής αστυνομίας, παρουσία περισσότερων αστυνομικών και πρακτόρων της Frontex.
«Μετά από λίγη ώρα ήρθε το συνοριακό βαν της ελληνικής αστυνομίας, ο αστυνομικός που οδηγούσε, κατέβηκε από το φορτηγό και άρχισε να φωνάζει, οπότε οδηγηθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα στην Ειδομένη. Μόλις φτάσαμε, μείναμε έξω από το αστυνομικό τμήμα, περιμένοντας την αστυνομία να ελέγξει τα έγγραφα. Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι στο ίδιο φορτηγό βρίσκονταν επίσης έξι μετανάστες», είπε ο εκπρόσωπος.
Στη συνέχεια η ομάδα φορτώθηκε στο ίδιο όχημα και μεταφέρθηκε πίσω στη συνοριακή διέλευση των Ευζώνων, συνοδευόμενη από άλλα οχήματα της αστυνομίας και της Frontex, όπου αναγκάστηκαν να περπατήσουν με τα πόδια προς τα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας.
«Προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευγενικοί και ευγενικοί και να μην κάνουμε τίποτα που θα μπορούσε να επιβαρύνει τους αξιωματικούς, αν και πολλές φορές ρωτήσαμε ποιος ήταν ο λόγος που μας έλαβαν υπό κράτηση», είπε ο εκπρόσωπος στο BIRN.
«Η μόνη εξήγηση που έχουμε είναι ότι υπάρχει μια ατμόσφαιρα δυσπιστίας προς τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε θέματα μετανάστευσης κοντά ή κοντά στα σύνορα. Η παρουσία μας τους έκανε να νιώθουν άβολα και πιστεύουμε ότι αυτό ήταν μια προειδοποίηση για όλους τους άλλους που θα ήθελαν να συλλέξουν πληροφορίες για αυτό το θέμα», είπε.
Αξιωματούχος της ελληνικής αστυνομίας είπε στο BIRN την Παρασκευή ότι η περιοχή της Ειδομένης, περίπου 500 μέτρα από τα σύνορα με τα Σκόπια, θεωρείται στρατιωτική περιοχή.
«Χρειάζεστε ειδική άδεια από τον στρατό για να μπορέσετε να πάτε εκεί και να κάνετε έρευνα ή αναφορά», είπε ο αξιωματούχος της αστυνομίας.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για να απελαθείς από την Ελλάδα, «πρέπει να έχεις εισέλθει παράνομα στη χώρα και να έχει εκδοθεί εντολή απέλασης», κάτι που όπως είπε δεν θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση των Ιταλών πολιτών.
«Οι Ιταλοί πολίτες δεν μπορούν να απελαθούν, επειδή είναι ευρωπαίοι πολίτες», είπε.
Το BIRN επικοινώνησε επίσης με την Frontex, αλλά δεν απάντησε μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.
Αυτό το τμήμα των συνόρων, που βρίσκεται κατά μήκος της βαλκανικής μεταναστευτικής οδού, βρέθηκε στο επίκεντρο το 2016 όταν ένα κύμα κυρίως προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή εμποδίστηκε από την αστυνομία των Σκοπίων να εισέλθει στη χώρα.
Προέκυψαν βίαιες συγκρούσεις και τα Σκόπια και η Ελλάδα αντάλλαξαν κατηγορίες για το ποιος έφταιγε.
Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν αφού τα Σκόπια, η Σερβία και η Κροατία άρχισαν νωρίτερα εκείνο το έτος να περιορίζουν τη διέλευση από τα σύνορά τους, επιτρέποντας τη διέλευση μόνο σε αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα ελληνικά σύνορα με τα Σκόπια και συγκεκριμένα στην Ειδομένη.
Η Ειδομένη φιλοξένησε έναν από τους μεγαλύτερους αυτοσχέδιους καταυλισμούς της Ελλάδας που φιλοξενούσε περισσότερους από 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Τον Μάιο του 2016, οι ελληνικές αρχές εκκένωσαν τον καταυλισμό και μετέφεραν τους ανθρώπους σε εναλλακτικά καταλύματα στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, επιτρεπόταν σε μεγάλο βαθμό παρατηρητές και μέσα ενημέρωσης να επισκεφθούν την περιοχή και να αναφέρουν. Τα σύνορα είναι τώρα πράγματι αυστηρά φυλαγμένα, είπε η αστυνομία των Σκοπίων στο BIRN την Παρασκευή.
«Η συνοριακή μας αστυνομία αναπτύσσεται εκεί και υποστηρίζεται συνεχώς από τον Στρατό για την ασφάλεια της συνοριακής περιοχής… Τον περασμένο χρόνο δεν έχουμε δει μαζικές απόπειρες παραβίασης των συνόρων μας, αλλά τώρα επικεντρωνόμαστε περισσότερο στην αποτροπή παράνομων διελεύσεων των συνόρων από μικρότερες ομάδες ή άτομα που ελπίζουν να περάσουν λαθραία μέσω των Σκοπίων και αργότερα να συνεχίσουν βόρεια, προς χώρες της ΕΕ», ανέφερε η αστυνομία της γειτονικής χώρας.
Το 2019, καθώς ενισχύθηκε η ασφάλεια στην περιοχή, εμφανίστηκε ένας ακόμη γύρος συγκρούσεων, σε ελληνικό έδαφος, κοντά στη Θεσσαλονίκη, με την ελληνική αστυνομία που προσπάθησε να εμποδίσει τον κόσμο να κατευθυνθεί ξανά μαζικά προς τα βόρεια.