Εσωτερική Ασφάλεια
Ενημερώθηκε στις:

Σοκ με το μεταναστευτικό στην Χίο: 7πλάσια της ΒΙ.ΑΛ. η νέα υπερδομή που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Αποκαλυπτικά ως προς τις λεπτομέρειες της υπερδομής φιλοξενίας και καταγραφής στο Θόλος είναι τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, της 23 Φεβρουαρίου 2021, που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσω του Politischios.gr.

Από τα πρακτικά, τα οποία μέχρι στιγμής δεν είχαν δημοσιευθεί, αποκαλύπτονται οι βασικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος του Υπουργού Μετανάστευσης στο Θόλος, με δύο από αυτές να φοβίζουν μόνο στη σκέψη της δημιουργίας ενός τέτοιου τερατουργήματος ανάμεσα σε Συκιάδα- Λαγκάδα και Βροντάδο.

Το πρώτο είναι το μέγεθος της υπερδομής, η οποία αγγίζει τα 212 στρέμματα σε έκταση, δηλαδή σχεδόν 7 φορές πιο μεγάλη από τη ΒΙ.ΑΛ., η οποία στη χειρότερη στιγμή της είχε φθάσει τα 60 στρέμματα, μαζί με τις σκηνές που είχαν επεκταθεί στα τριγύρω χωράφια.

Το δεύτερο και βασικότερο είναι το γεγονός ότι, αν τελικά το Υπουργείο θα προχωρήσει σε εργασίες για τη δημιουργία δομής, τότε σύμφωνα με τα όσα διατυπώθηκαν εντός του Κ.Α.Σ., οι κάτοικοι θα πρέπει να ξεγράψουν οριστικά το τοπίο φυσικού κάλλους που γνώριζαν μέχρι σήμερα. Και αυτό γιατί η έκταση θα ισοπεδωθεί και το ανάγλυφο θα καταστραφεί σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και μετά την απομάκρυνση των οικίσκων (αν ποτέ γίνει αυτό), η ζημιά που θα προκύψει θα είναι ανεπανόρθωτη.

Ξέχασαν τον Βροντάδο και το Παντουκειός

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, τα στοιχεία που παρέθεσε η εισηγήτρια του θέματος, κάνουν λόγο για δομή εκτός αστικού ιστού (!), ξεχνώντας όμως να αναφέρουν ότι ανάμεσα στο Θόλος και στην πόλη παρεμβάλλεται ο Βροντάδος, σε απόσταση λιγότερη των 4 χιλιομέτρων από τα πρώτα σπίτια στην περιοχή του Μερσινιδίου αλλά και το Παντουκειός που είναι ακριβώς δίπλα. 

Έτσι στην εισήγηση γίνεται λόγος για τη Συκιάδα που απέχει 5 χιλιόμετρα και μόνο για την πόλη της Χίου που απέχει 12 χιλιόμετρα για να υπάρξει τελικά το συμπέρασμα ότι, η νέα δομή είναι εκτός αστικού ιστού και συνεπώς δεν θα ενοχλήσει κανέναν.

Εντός αρχαιολογικού χώρου

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι, ακόμα και η εισηγήτρια του θέματος Έλενα Κουντούρη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αναφέρει ότι:

«το προτεινόμενο έργο χωροθετείται στο ακρωτήριο Παχύ της ανατολικής Χίου, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Ρημοκάστρου» για να προσθέσει:

«ότι ακριβώς απέναντι από το ακρωτήριο Παχύ υπάρχει η θέση Παντουκιό, όπου υπάρχουν κάποιες αρχαιότητες».

Η αρχική κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου Ρημοκάστρου έγινε το 1994 και ακολούθησε η οριοθέτηση με συντεταγμένες το 2001. Η κήρυξη έγινε γιατί σε όλη την περιοχή εντοπίζονται διάσπαρτα κατάλοιπα αγροτοποιμενικών εγκαταστάσεων που χρονολογούνται στην κλασική εποχή. Στη συμπληρωματική κήρυξη του 2001 περιλήφθηκαν και λείψανα αρχαίου ορεινού ιερού της ύστερης κλασικής περιόδου, κάποια άνδηρα και άλλα κατάλοιπα της κλασικής εποχής.

Τρομάζει και μόνο στη σκέψη

Αποκαλυπτικά των προθέσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης, είναι και τα όσα αναφέρονται στην εισήγηση για το μέγεθος της δομής καθώς και την τελική του μορφή.

Η συνολική έκταση του ακινήτου ανέρχεται στα 212 στρέμματα, σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα από το οποίο προκύπτει ότι τα κτήρια θα αναπτυχθούν σε 140 στρέμματα, εντός περίφραξης. Τα κτήρια θα καταλαμβάνουν περίπου 30 στρέμματα δόμηση, ενώ προβλέπονται και 17 μεταλλικά στέγαστρα των 300 τ.μ. έκαστο, δύο μεταλλικά στέγαστρα των 150 τ.μ., ένα των 300 τ.μ. για πυροσβεστικά οχήματα, τρεις παιδικές χαρές και επτά γήπεδα volley-basket.

Κτήρια και στέγαστρα καλύπτουν ένα εμβαδόν 24 στρεμμάτων και αναπτύσσονται σε έκταση 82 στρεμμάτων.

Στα 24 στρέμματα από τα 140 στρέμματα της δομής αναπτύσσεται περιμετρικός δρόμος ασφαλείας πλάτους 8-9 μ. που προορίζεται για αποκλειστική χρήση από οχήματα πυροσβεστικής και οχήματα ασφαλείας. Η εσωτερική οδοποιία πλάτους 6 μ. καλύπτει 20 στρέμματα και προορίζεται για οχήματα τροφοδοσίας, συντήρησης και μεταφοράς προσωπικού και λοιπά υποστηρικτικά οχήματα, ενώ οι Η/Μ εγκαταστάσεις καλύπτουν μία έκταση 14 στρεμμάτων.

Υπάρχουν τέσσερα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης. Κάθε μονάδα προαναχωρησιακού κέντρου περιλαμβάνει κτήρια διαμονής, ένα κτήριο εστίασης-ψυχαγωγίας, έναν οικίσκο διαμονής 25 τ.μ. με WC για ΑμεΑ, οικίσκο με πλυντήριαστεγνωτήρια, καταστήματα, οικίσκο ιατρείου, φυλάκιο, γήπεδο, και σκοπιές υπερυψωμένες. Αυτές οι ενότητες οριοθετούνται με περίφραξη και διαθέτουν σκοπιές για φύλαξη και ασφάλεια.

Αναλυτικότερα, θα γίνει εγκατάσταση 8 διώροφων κτιρίων, 61 ισογείων κτιρίων, 69 οικίσκων, 13 φυλακίων με εμβαδόν από 10 τ.μ. έως 12 τ.μ., 7 γηπέδων, παιδικών χαρών, 20 στεγάστρων, 4 αποθηκών, 1 κτηρίου 170 τ.μ. που είναι πολυχώρος-πολιτιστικό κέντρο. Επίσης, προβλέπεται χώρος προσωρινής διαμονής, κτήρια πυροπροστασίας, κτήριο ανάπαυσης φρουράς, χώρος υπηρεσιών διοίκησης, δεξαμενές νερού πυρόσβεσης, πλήρωσης πυροσβεστικών οχημάτων, οικίσκοι πιεστικών ύδρευσης-πυρόσβεσης και greywater, υποσταθμοί και βιολογικός καθαρισμός.

Επίσης, προβλέπεται εγκατάσταση 300 WC και 250 ντουζιερών, ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές υγιεινής, καθώς και Η/Μ εγκαταστάσεις με αντίστοιχα δίκτυα κλιματισμού, ύδρευσης, greywater, αποχέτευση ακαθάρτων, όμβρια, πυρόσβεση, πυρανίχνευση, φωτισμό, ρευματοδότες κίνησης, διανομής ισχύος, και διάφορα άλλα. Θα ασφαλτοστρωθούν οι οδοί πρόσβασης και προσπέλασης, ενώ η περίφραξη θα φτάνει τα 3,5 μ. ύψος και θα έχει πλάτος 4 μ..

Η στάση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου

Στην εισήγησή της, η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου ανέφερε, εμμέσως, ότι, η ίδρυση και κατασκευή ενός νέου οικισμού 3.000 κατοίκων συνιστά αλλοίωση του προστατευμένου αρχαιολογικού χώρου και κατά κανένα τρόπο δεν θα συντελέσει στην αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος, στόχος που ορίζεται από το άρθρο 1 του Ν. 3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Η Εφορεία της Χίου εκτός των άλλων επεσήμανε ότι, αν γίνουν εκσκαφικές εργασίες τις οποίες θα παρακολουθούν υπάλληλοί της, θα προστατευθούν οι όποιες αρχαιότητες και υπήρξε κάθετα αντίθετη με τη χρήση εκρηκτικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...