Εσωτερική Ασφάλεια

Στο έλεος των Ταλιμπάν το Αφγανιστάν- Κίνδυνος εμφυλίου πολέμου

Σχεδόν 20 χρόνια έχουν περάσει από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που προκάλεσαν την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν, τον μεγαλύτερο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θέλει να απαλλαγεί από αυτή την εκκρεμότητα, ενώ το ίδιο επιθυμούσε και ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, την Τρίτη έδωσε μια απογοητευτική αξιολόγηση της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας της χώρας, καθώς η Αμερική τερματίζει τον λεγόμενο «για πάντα πόλεμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο στρατηγός Ώστιν Σ. Μίλερ, είπε ότι η ταχεία απώλεια περιφερειών σε ολόκληρη τη χώρα από τους Ταλιμπάν , αρκετές με σημαντική στρατηγική αξία, είναι ανησυχητική. 

Προειδοποίησε επίσης, ότι οι πολιτοφυλακές που χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν τις δυνάμεις των εθνικών δυνάμεων που ενεπλάκησαν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.

"Ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτο να συμβεί, εάν συνεχιστεί η πορεία της κατάστασης που επικρατεί τώρα, και θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία στον κόσμο", είπε.

Σε συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, την περασμένη εβδομάδα με τον Πρόεδρο Ashraf Ghani και τον Abdullah Abdullah, τον Αφγανό αξιωματούχο, που έχει αναλάβει τις καλές σχέσεις με τους Ταλιμπάν, και με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν για ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο υπουργός Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki .

Ωστόσο, ο πρόεδρος είπε επίσης, ότι «η διατήρηση Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν θα αψηφούσε μια ειρηνευτική συμφωνία ,που η κυβέρνηση Τραμπ διαπραγματεύτηκε με τους Ταλιμπάν και ότι, είναι ένας κίνδυνος που δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει».

«Δεδομένου του χρονοδιαγράμματος που είχε ορίσει η προηγούμενη διοίκηση, ότι αν δεν αποσύρουμε τα στρατεύματά μας, οι άνδρες και οι γυναίκες των ΗΠΑ θα αντιμετώπιζαν επιθέσεις και αυτό δεν είναι αποδεκτό», είπε.

Η Ουάσιγκτον, υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν, τον Φεβρουάριο του 2020. Έδωσε την υπόσχεση για απόσυρση των ΗΠΑ και δεσμεύσεις των Ταλιμπάν, για να διασφαλίσει, ότι το Αφγανιστάν δεν θα φιλοξενήσει μαχητές που μπορούν να επιτεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι λεπτομέρειες αυτών των δεσμεύσεων δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ.

Οι Ταλιμπάν, κατηγόρησαν την Ουάσινγκτον, ότι παραβίασε τη συμφωνία, η οποία προέβλεπε να αποσυρθούν όλα τα στρατεύματα, μέχρι την 1η Μαΐου, την ημερομηνία έναρξης της τελικής απόσυρσης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν, ότι οι Ταλιμπάν έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, αλλά δεν είναι σαφές, εάν η ομάδα ανταρτών έχει διατηρήσει το τέλος της συμφωνίας.

Ωστόσο, ελάχιστες είναι οι ρεαλιστικές ελπίδες για την ειρήνευση. Από τον Σεπτέμβριο οι Ταλιμπάν, διαπραγματεύονται απευθείας με αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για μία προσέγγιση, πόσο μάλλον για κατάπαυση του πυρός.

Η έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, αποτελεί μέρος της συμφωνίας που είχαν συνάψει οι Ταλιμπάν με τον προηγούμενο ''ένοικο'' του Λευκού Οίκου, τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μάλιστα είχε συμφωνήσει στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων μέχρι την 1η Μαΐου.

Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν επιμένουν στην ημερομηνία αυτή. Εκπρόσωπός τους δήλωσε μάλιστα την περασμένη Τετάρτη, μέσω Twitter, ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν την παραβίαση της συμφωνίας.

Ούτως ή άλλως οι Ταλιμπάν, δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, λέγοντας ότι αποτελεί υποχείριο και «μαριονέτα» των Αμερικανών.

Ωστόσο, ο Μίλερ επέμενε ότι μόνο μια πολιτική λύση, θα φέρει ειρήνη στο βασανισμένο από τον πόλεμο έθνος.

"Είναι μια πολιτική διευθέτηση, που φέρνει την ειρήνη στο Αφγανιστάν. Και δεν είναι μόνο τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι πραγματικά τα τελευταία 42 χρόνια", είπε.

Εν τω μεταξύ, οι μαχητές των Ταλιμπάν, υπερέχουν ταχέως σε επαρχίες, πολλές από αυτές στο βόρειο τμήμα της χώρας, στις οποίες κυριαρχούν οι μειονότητες του Αφγανιστάν. 

Ο βορράς είναι επίσης, το παραδοσιακό προπύργιο πολλών πρώην ηγετών μουτζαχεντίν, που υπήρξαν κυρίαρχη δύναμη στο Αφγανιστάν από τότε που εκδίωξαν τους Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001, μαζί με τον συνασπισμό των ΗΠΑ.

Ο Μίλερ είπε, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την κατάρρευση αυτών των περιοχών, όπως η κόπωση και η εξάντληση των στρατευμάτων αλλά και η ψυχολογική και στρατιωτική ήττα.

 Ωστόσο, είπε ότι η αυξανόμενη βία, θέτει τη χώρα σε κίνδυνο να πέσει σε έναν θανατηφόρο εμφύλιο πόλεμο.

Ο Μίλερ, αρνήθηκε να πει πού βρίσκονται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ. 

Είπε ότι ο χρόνος του, ως επικεφαλής της στρατιωτικής αποστολής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έφτασε στο τέλος του, χωρίς να δώσει ημερομηνία, αν και ο Τύπος είχε την αίσθηση του αποχαιρετισμού.

Πολλοί Αφγανοί λένε, ότι η αποχώρηση των Αμερικανών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προς τα εμπόλεμα μέρη αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για τη χώρα τους.

Οι ίδιοι οι Αμερικανοί, απλώς, βιάζονται να αποδεσμευθούν από τον μακροχρόνιο πόλεμο. Για το Αφγανιστάν πάντως, η ειρήνευση είναι πιο μακριά από ποτέ.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ