Εσωτερική Ασφάλεια
Ενημερώθηκε στις:

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ για να συλλάβει όσους πάνε φυλακή

Σε 24ωρη επιφυλακή βρίσκεται πλέον το ειδικό τμήμα της Ασφάλειας, το Τμήμα Αναζητήσεων, προκειμένου να κινηθεί άμεσα στην περίπτωση που η Εισαγγελία εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τα μέλη της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ήδη στα αρχεία της Ασφάλειας καταχωρημένα τα στοιχεία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης όπως η διεύθυνση κατοικίας όμως οι αστυνομικοί είναι σε θέση να γνωρίζουν τις κινήσεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να μην υπάρξουν απρόοπτα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τις αρχές ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τον λόγο αυτό, έχει συσταθεί ομάδα άμεσης επέμβασης που όταν πάρει στα χέρια της τα εντάλματα σύλληψης θα κινηθεί παράλληλα και ταυτόχρονα για να τους εντοπίσει.

Ειδικά για τους επτά κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο και Γιάννη Λαγό, οι ενέργειες είναι συγκεκριμένες.

Όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι ειδική περίπτωση αποτελεί ο Γιάννης Λαγός ο οποίος είναι ευρωβουλευτής και έχει ασυλία. Αν βέβαια, καταδικαστεί σε φυλάκιση, τότε θα κατατεθεί επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή για να εξετάσει το αίτημα και στη συνέχεια θα γίνει ψηφοφορία.

Ειδικά κελιά στον Κορυδαλλό

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι στις φυλακές Κορυδαλλού, γίνονται ήδη εργασίες έτσι ώστε αν το δικαστήριο κρίνει ότι οι ποινές είναι άμεσα εκτελεστέες να υπάρχουν οι υποδομές για να μεταφερθούν εκεί τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συγκεκριμένοι, θα οδηγηθούν σε ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού ενώ αυτό που οι επιτελείς λαμβάνουν υπόψη στον σχεδιασμό είναι το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ τους, έχουν διαρραγεί.Η απόφαση του  δικαστηρίου που αναμένεται να βγει σύντομα, θα καθορίσει τις εξελίξεις. 

Στις 12:30 θα συνεχίσει η συνεδρίαση του δικαστηρίου που διεκόπει χθες στις 12:30 τη νύχτα

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως και θα ακολουθήσει η εξέταση των αιτημάτων των κατηγορούμενων, που ζήτησαν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Στο τέλος της διαδικασίας αναμένεται να γίνει η ανακοίνωση των ποινών καθώς και το ποιοι θα μπουν στη φυλακή από τους καταδικασθέντες για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής ομάδας.

Η ποινή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης προβλέπει από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης (με ελαφρυντικό 2 έως 8) και αφορά τους 7 χρυσαυγίτες που κατά το δικαστήριο αποτελούν το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. Για την κατηγορία αυτή η ποινή που προβλέπεται είναι 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5).

Ενοχος κρίθηκε και ο Γιώργος Ρουπακιάς για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και εκτιμάται πως η ποινή του θα είναι ισόβια φυλάκιση.

Τρία ελαφρυντικά ζητάει ο Μιχαλολιάκος 

Η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. «Είναι δεδομένος ο σύννομος βίος του. Αν δεν τον έχει ο Μιχαλολιάκος ποιος τον έχει;», είπε ο δικηγόρος του σημειώνοντας πως «προκλήθηκε, αλλά δεν αντέδρασε».


«Εχει τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε» σημείωσε επίσης ο δικηγόρος του που αναρωτήθηκε αν γίνεται «ιδεολογικό δικαστήριο».

Σε ό,τι αφορά στο σύννομο βίο, η υπεράπιση Μιχαλολιάκου ανέφερε πως ο εντολέας της δεν έχει καμία καταδίκη, σημειώνοντας πως «έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό», ενώ για την μετέπειτα καλή συμπεριφορά, η υπεράσπιση, είπε: «Εν αγνοία του τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε».

Τα ελαφρυντικά που ζητούν να αναγνωριστούν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διαδικασία κράτησε χθες ως αργά το βράδυ, καθώς έγινε η ακρόαση των δικηγόρων των κατηγορούμενων, οι οποίοι ζήτησαν να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά τα οποία επικαλούνται.

Η πλευρά υπεράσπισης του Ρουπακιά ζητά να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο συνήγορος του ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου αναφέροντας πως «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».

Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά και αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στον νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής λέγοντας πως δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012 και ότι «τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκισή του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις».

Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου, καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η Ελένη Ζαρούλια ζήτησε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου. «Είναι μητέρα ενός παιδιού, δεν έδωσε ποτέ αφορμή, έχει λευκό ποινικό μητρώο, όλες οι δραστηριότητές της είναι σύννομες», είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος της. Επίσης, ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι Κασιδιάρης, Λαγός, Μίχος, Μπαρμπαρούσης 

Η πλευρά του Ηλία Κασιδιάρη που κρίθηκε ένοχος ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης. «Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικά προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών», υποστήριξε ο δικηγόρος του.

Από την πλευρά του Ιωάννη Λαγού, ζητήθηκαν να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ο συνήγορος του ανέφερε πως ο Λαγός «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ