Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, που διήρκησε σχεδόν τέσσερις (4) ώρες, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου ψήφισε κατά πλειοψηφία ενάντια στην άφιξη προσφύγων στο Καρπενήσι. «Πέρασε» με 18 ψήφους η πρόταση που κατέθεσε στο Δ.Σ. ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Λερογιάννης, που τάχθηκε κατά της έλευσης, με όσα δεδομένα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα, προσφύγων στον δήμο Καρπενησίου.
Ο δήμαρχος Νίκος Σουλιώτης πρότεινε να κατατεθεί σε πρώτη φάση ένα ψήφισμα που θα εκφράζει το σύνολο φορέων, συλλόγων, τοπικής κοινωνίας και δημοτικών συμβούλων και στο οποίο θα τίθενται σαφείς προϋποθέσεις και ερωτήματα προς το Υπουργείο και σε επόμενο στάδιο να έρθει το θέμα προς ψήφιση (με «ναι» ή «όχι») στο Δ.Σ. Καρπενησίου.
Τελικά πέρασε με ευρεία πλειοψηφία δεκαοκτώ (18) ψήφων η πρόταση Λερογιάννη, με την πρόταση Σουλιώτη να αποσπά μόλις έξι (6) ψήφους -μεταξύ αυτών και του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γκορόγια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ομάδα της δημοτικής αρχής, οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι συντάχθηκαν με την πρόταση Λερογιάννη και κατά της πρότασης του δημάρχου.
Να τονιστεί, βέβαια, πως όποια και ήταν η απόφαση του Δ.Σ. Καρπενησίου, αυτή θα είχε (και έχει) μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα και πιθανόν να μην επηρεάσει ούτε κατ' ελάχιστο τις εξελίξεις που δρομολογούνται. Οι αποφάσεις κυβέρνησης και υπουργείου είναι σαφείς, προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των νησιών με μεταφορά προσφύγων-μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα.
Το θέμα με τίτλο: «Εγκατάσταση προσφύγων στον Δήμο Καρπενησίου» έφερε στο Δ.Σ. ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Λερογιάννης, με τη συνεδρίαση να ξεκινά στις 7.00 το απόγευμα της Τετάρτης (16/10) και να ολοκληρώνεται λίγο πριν τις 11.00 το βράδυ.
Η αίθουσα του Δ.Σ. Καρπενησίου ήταν πιο γεμάτη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία –αρκετά- χρόνια και στη συζήτηση συμμετείχαν ενεργά εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, επαγγελματίες του τουρισμού, του εμπορίου και δεκάδες απλοί πολίτες. Παρεβρέθηκαν και τοποθετήκαν ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός και οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Κατερίνα Καλαντζή και Μωυσής Μπερμπερής.
Σε πολύ μεγάλο (συντριπτικό, θα έλεγε κανείς) ποσοστό, όσοι πήραν τον λόγο τάχθηκαν κατά της άφιξης προσφύγων στο Καρπενήσι, επικαλούμενοι μια σειρά από λόγους, όπως τον κίνδυνο υποβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, τα κλιματολογικά δεδομένα, το επίπεδο των δομών σε υγεία, περίθαλψη, παιδεία κ.ο.κ. Σε σημεία της διαλογικής συζήτησης δεν έλειψε η ένταση και οι αντεγκλήσεις, με το Δημοτικό Συμβούλιο να θυμίζει συχνά πυκνά… αρένα.