Εσωτερική Ασφάλεια

"Βράζει" ξανά η Μόρια: Επεισόδια μεταξύ μεταναστών στο κέντρο υποδοχής - Ασφυκτική η κατάσταση στα νησιά

"Καζάνι" που βράζει είναι ξανά η Μόρια, καθώς αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη επεισόδια από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Η περίοδος που ξεσπούν ξανά τα επεισόδια δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με εκ νέου αυξημένες ροές και μπροστά από την "έκρηξη" μιας νέας προσφυγικής κρίσης.

Αναστάτωση επικρατεί αυτή την ώρα στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Εν τω μεταξύ, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη όλων των Δημάρχων Βορείου Αιγαίου, για την διατύπωση κοινής διακηρύξεως και πολιτικής για την ασφυκτική πλέον κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα Κέντρα Ταυτοποίησης αλλά και στις δομές φιλοξενίας των νησιών αγγίζουν πλέον τους 24.000, με τη Μόρια να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, καθώς εκεί βρίσκονται «εγκλωβισμένα» τουλάχιστον 9.130 άτομα.

Η κατάσταση όμως δεν είναι ιδανική ούτε στις δομές της ενδοχώρας. Πρόκειται για συνολικά 26 δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και δύο δομές – εκτός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) – στα νησιά, τη Λέσβο και τη Λέρο.

Οπως άλλωστε δήλωσε προχθές σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, οι δομές στα νησιά είναι υπερχειλίζουσες, αλλά και αυτές στην ενδοχώρα είναι σε απολύτως οριακή κατάσταση.

Πάντως, ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους (στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και στην ανατολική Φθιώτιδα) σχετικά με τις μετακινήσεις, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διευκρινίσει πως η παραμονή των αιτούντων άσυλο δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 20 ημέρες.

«Έρχεται δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά»

«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία 12.000 αιτούντες άσυλο», γράφει η Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά».

Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί ότι οι λόγοι για την ενίσχυση των προσφυγικών ροών είναι ασαφείς. «Όλοι όμως γνωρίζουμε τις επιπτώσεις. Η άνοδος του αριθμού των προσφύγων σχετίζεται εν μέρει με τις πιέσεις που δέχονται οι περίπου 4 εκατομ. πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία. Λόγω της εντεινόμενης δυσαρέσκειας του τουρκικού πληθυσμού η Άγκυρα υιοθετεί σκληρότερη στάση έναντι, κυρίως, των Σύρων προσφύγων. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που περνούν στην Ελλάδα ωστόσο είναι Αφγανοί.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η άνοδος του αριθμού των προσφύγων έχει πολιτικό υπόβαθρο. Λέγεται μάλιστα ότι στη διένεξη με την Κύπρο με αφορμή τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα εντείνει συνεχώς την πίεση, γεγονός που αντανακλά και στην Ελλάδα καθώς και το ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Και είναι αλήθεια εντυπωσιακό ότι αυτές οι προσφυγικές ροές περνούν απαρατήρητες από την τουρκική ακτοφυλακή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προσφυγική συμφωνία αποτελεί μέσο πίεσης της Άγκυρας στην ΕΕ. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι και ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που αποτρέπουν τούρκοι συνοριοφύλακες από μια μετάβαση στα ελληνικά νησιά έχει αυξηθεί. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία αθετεί συστηματικά τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ