Πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις από έναν ειδικό των ειδικών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του Ισραήλ. Σε μια συνέντευξη στο al-monitor με τον βετεράνο γεωλόγο Yossi Langostsky, ο οποίος θεωρείται ο θεμελιωτής των ανακαλύψεων φυσικού αερίου στις ισραηλινές ακτές ειπώθηκαν σημαντικά στοιχεία που προκαλούν μεταξύ άλλων και ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί το Ισραήλ να αποτελέσει ενεργειακή εναλλακτική για την Ευρώπη, η οποία επιζητά διακαώς απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.
Ο Λανγκότσκι διηγείται ότι η πρώτη ανακάλυψη έγινε το 1999, όταν ο ίδιος ζήτησε άδεια έρευνας-γεώτρησης για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, βαθιά στα οικονομικά ύδατα του Ισραήλ. Δέκα χρόνια αργότερα, άρχισε η πραγματική γεώτρηση, σε μια περιοχή που ο Langotsky ονόμασε πεδίο Tamar, από το όνομα της μεγαλύτερης εγγονής του.
Ο διάσημος γεωλόγος εξηγεί ότι το κοίτασμα Ταμάρ θα μπορούσε να προμηθεύσει το Ισραήλ με όλο το φυσικό αέριο που χρειάζεται για μια περίοδο 25 ετών. Πιστεύει επίσης ότι υπάρχει δυνατότητα ανακάλυψης πετρελαίου στην ίδια περιοχή. Παρόλα αυτά, μια τέτοια εξερεύνηση, λέει, θα απαιτούσε πολύ βαθύτερες γεωτρήσεις και πολύ πιο δαπανηρές διαδικασίες.
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι τέτοιες μέρες η Delek Group και η Delek Drilling ανακοίνωσαν ότι πούλησαν το υπόλοιπο μερίδιό τους 22% στο κοίτασμα Ταμάρ του Ισραήλ στην εταιρεία Mubadala Petroleum του Άμπου Ντάμπι έναντι 1,025 δις. δολαρίων συν άλλα 75 εκατ. για το αέριο που θα παραχθεί από τις αρχές του 2021 μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Το κοίτασμα και οι έρευνες είχαν βρεθεί στο επίκεντρο αναταραχών πέρυσι, όταν τον Μάιο του 2021 η Chevron έκλεισε την πλατφόρμα του κοιτάσματος Tamar στα ανοικτά του Ισραήλ με αφορμή είχαμε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες από την Χαμάς στην πλατφόρμα άντλησης φυσικού αερίου.
Με την αναβίωση του East Med το κοίτασμα Ταμάρ μας ενδιαφέρει σφόδρα λοιπόν.
Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ από τον Ιούνιο είχε προϊδεάσει πως ΕΕ-Ισραήλ-Αίγυπτος υπέγραψαν για την προμήθεια ισραηλινού αερίου αφήνοντας εκτός την Τουρκία, κι η πληροφορία μας επιβεβαιώθηκε.
Επιπλέον αναλύοντας την ενεργειακή συμμαχία ΕΕ-Αιγύπτου-Ισραήλ είχαμε γράψει: Ποιες πρέπει να είναι οι 2 άμεσες κινήσεις της Ελλάδας για να μπει για τα καλά στο παιχνίδι
Αξίζει να σημειωθεί πως στις 15 Ιουνίου, στο Κάιρο, ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kadri Simson, ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας Tarek El Molla και η ισραηλινή υπουργός ενέργειας Karine Elharrar υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας (MoU) με το οποίο το Ισραήλ θα πωλούσε αέριο στην Ευρώπη μέσω των τερματικών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αιγύπτου. Ωστόσο η συμφωνία δεν προσδιορίζει ποσότητες που πρέπει να εξαχθούν από το Ισραήλ. Δεδομένης αυτής της τελευταίας παραμέτρου οι αναφορές του ειδικού των ειδικών Yossi Langostsky χρήζουν επιτακτικής μελέτης.