Ο πρωθυπουργός της χώρας μας Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο αμερικανικό Κογκρέσο την Τρίτη ότι η Ρωσία προμηθεύει σήμερα περίπου τα μισά από τα 10-11 δισ. κυβικά μέτρα που καταναλώνει ετησίως η νοτιοανατολική Ευρώπη. Η προτεινόμενη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) Αλεξανδρούπολης θα διπλασιάσει την ικανότητα υγροποίησης της Ελλάδας.
Η ελληνική εταιρεία κοινής ωφέλειας Gastrade SA σχεδιάζει να τοποθετήσει το πλοίο περίπου 11 μίλια ανοικτά του ελληνικού λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για να προμηθεύει με υγροποιημένο φυσικό αέριο την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία). Η εγκατάσταση των 5,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2023.
Θα είναι η δεύτερη πύλη εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθιστώντας τη χώρα κόμβο φυσικού αερίου για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
"Καθώς επιδιώκουμε την ταχεία διαφοροποίηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, η επένδυση στις απαραίτητες υποδομές που θα καταστήσουν δυνατή την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων και ΥΦΑ καθίσταται κρίσιμη. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους Βαλκάνιους γείτονές μας", δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στους Αμερικανούς νομοθέτες.
Η Gastrade αναπτύσσει ένα δεύτερο έργο ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Θράκης (INGS). Η δεύτερη FSRU θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκτείνει την παροχή LNG στη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Δύο ακόμη ελληνικά έργα LNG βρίσκονται υπό ανάπτυξη.
Η ελληνική πετρελαϊκή εταιρεία Motor Oil Hellas Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε. αναμένει να λάβει τελική επενδυτική απόφαση για το έργο LNG 2,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως της Διώρυγας μέχρι το τέλος του έτους. Εν τω μεταξύ, μια θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων ΑΕ και η ιταλική Edison SPA έχουν σχέδια για ένα FSRU στα ανοικτά της Θεσσαλονίκης στον Θερμαϊκό Κόλπο που προβλέπεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2025.
Αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, αγωγών
Η Ελλάδα προμηθεύει τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο από τότε που η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες μέσω του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας στα ανοικτά της Αθήνας στο νησί της Ρεβυθούσας. Η Βουλγαρία αναμένει να συνάψει περισσότερες συμφωνίες LNG με την Ελλάδα και την Τουρκία.
Η Βουλγαρία πρόκειται επίσης να λάβει προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ιούνιο. "Πραγματικές παραδόσεις LNG στη Βουλγαρία σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της Gazprom έχουν συμφωνηθεί από τον Ιούνιο", δήλωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.
Στην Πολωνία, ο τερματικός σταθμός LNG Swinoujscie στη Βαλτική Θάλασσα επεκτείνεται από την ικανότητα εισαγωγής 5 δισ. κυβικών μέτρων σε 7,5 δισ. κυβικά μέτρα.
Στο πλαίσιο της απομάκρυνσής της από τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, η Πολωνία έχει επεκτείνει τις σχέσεις της με προμηθευτές αγωγών και εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ιδίως εκείνους της Νορβηγίας, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η νέα πρόσβαση σε αγωγούς φυσικού αερίου τόσο στην Πολωνία όσο και στη Βουλγαρία αναμένεται να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τη χειμερινή ζήτηση φυσικού αερίου φέτος.
Ένας νέος αγωγός, ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) μεταξύ της ελληνικής πόλης της Κομοτηνής και της βουλγαρικής Στάρα Ζαγόρα, θα συνδεθεί με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) για την παράδοση φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία.
Η Βουλγαρία πρόκειται να αρχίσει να λαμβάνει 1 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν την 1η Ιουλίου, το οποίο θα καλύπτει το ένα τρίτο της ετήσιας ζήτησης της χώρας. Οι παραδόσεις θα γίνουν χρησιμοποιώντας εναλλακτικές διαδρομές εάν ο IGB δεν ολοκληρωθεί μέχρι την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του το καλοκαίρι, δήλωσε η βουλγαρική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.