Ενώ ο Κ.Μητσοτάκης κατά την συνεδρίαση στην έδρα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με τη συμμετοχή και της διοίκησης των ΕΛΠΕ, έθεσε την έναρξη των ερευνών σε περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, οι Αλβανοί ενοχλούνται όπως φαίνεται και πιθανότατα ετοιμάζονται να προκαλέσουν.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη, επισημαίνοντας ότι «προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο με εγχώριους ενεργειακούς πόρους», ωστόσο «προτεραιότητά μας είναι πάντα η πράσινη μετάβαση και στόχος οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, “όλα αναμένεται να συμβούν στα ύδατα κοντά στην Αλβανία, ενώ οι δύο χώρες βρίσκονται στη Χάγη για το θέμα της ΑΟΖ στην περιοχή απέναντι από τους Αγ Σαράντα και την Χιμάρα.
Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον λόγω του Ρωσικού πολέμου και της ανάγκης για ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τα νέα σχέδια της χώρας για επανέναρξη των εξερευνήσεων στην περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης", τονίζουν οι ίδιοι.
Η Ελλάδα δεν θα αφήσει αναξιοποίητους υπάρχοντες πόρους, μετά από χρόνια απραξίας και ψευδαισθήσεων πολλών εμπλεκομένων.
Αυτό που ενοχλεί την αλβανική πλευρά είναι ότι η χώρα μας δραστηριοποιείται αρχικά στο Ιόνιο, όπου τους προηγούμενους μήνες έγιναν θαλάσσιες έρευνες και η διαδικασία των σεισμικών ερευνών έχει προχωρήσει πιο γρήγορα.
Επίσης, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, για την περιοχή στα νότια της Κρήτης, συνεργάζονται η γαλλική Total, η αμερικανική ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ.
Αρμόδιες πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει εμπλοκή και άλλων εταιρειών, με τις οποίες έχουν γίνει επαφές τους τελευταίους μήνες.
Ρεαλιστικά, όμως, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, ακόμα και στο καλό σενάριο, καθώς αρχικά θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες, κάτι που θα διαρκέσει μέχρι το 2024, ενώ θα γίνουν ερευνητικές γεωτρήσεις, κάτι που θα διαρκέσει κατά μέσο όρο άλλα δύο χρόνια.
Η περίοδο εκμετάλλευσης προσδιορίζεται το 2028-2029, σε ορισμένες περιοχές αδειοδοτημένων οικοπέδων, όπου τα πράγματα είναι πιο έτοιμα.
Οι Αλβανοί όμως κόπτονται για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα στην περιοχή μεταξύ Κέρκυρας και Βορείου Ηπείρου, και πολλοί εκτιμούν τυχόν δυσκολίες, λόγω της απόλυτης προσήλωσης του νυν Αλβανού πρωθυπουργού Ε.Ράμα προς τον Ερντογάν.
Στρατηγική συμμαχία Τουρκίας-Αλβανίας
“Η Τουρκία δεν είναι τρίτος παράγοντας, είναι στρατηγικός μας εταίρος”, δήλωσε σήμερα ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
«Στα μάτια μου, η Τουρκία είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο ασφαλείας για όλη την Ευρώπη», τόνισε ο ίδιος.
Η δήλωση πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του Ράμα με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η επιρροή κρατών όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία ή οι αραβικές χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ράμα δήλωσε ότι δεν είναι πολλές χώρες που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στα Δυτικά Βαλκάνια.
Τονίζοντας ότι η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή είναι σοβαρό ζήτημα, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, ο Ράμα είπε ότι αυτό δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να φέρει όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στον εαυτό της.
«Στα μάτια μου, η Τουρκία είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο ασφαλείας για όλη την Ευρώπη», είπε ο Ράμα, ενώ υπογράμμισε ότι η Αλβανία έχει φιλικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Γερμανός καγκελάριος Scholz είπε ότι η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική και ότι η υλοποίησή της είναι ένα από τα μεγαλύτερα καθήκοντα της ΕΕ.
"Για τη Γερμανία, τα Δυτικά Βαλκάνια είναι στρατηγικής σημασίας. (Τα Δυτικά Βαλκάνια) είναι μέρος της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής οικογένειας", δήλωσε ο Σόλτς.
Η Αλβανία προσπαθεί να εισέλθει στην ΕΕ, και σε αυτό σιγοντάρει η Γερμανία και άλλες χώρες. Η Ελλάδα όμως που έχει άμεσα συμφέροντα στο γειτονικό κράτος, είτε στο ζήτημα της ΑΟΖ, είτε στο ζήτημα της ελληνικής μειονότητας δεν έχει προβεί σε ανάλογες κινήσεις που θα “κλείδωναν” τα ελληνικά συμφέροντα, επιτρέποντας στην Τουρκία να κινείται ανεξέλεγκτη στην χώρα αυτή.