Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Μας περιμένουν άνω των 250 δισ. ευρώ λόγω υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα-Τι κάναμε τελικά τόσα χρόνια;

Η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Δυτικής Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δις. Ευρώ, αναφέρει ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ -της εταιρείας που έχει την ευθύνη επίβλεψης για την ανάπτυξη του κλάδου Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Αν σε αυτά προσθέσουμε άλλα 250 δις ευρώ, ίσως και παραπάνω για τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης, θα είχαμε ένα τεράστιο ποσό της τάξεως των 500 και πλέον δις ευρώ, για την “βασανιζόμενη” χώρα μας σε βάθος 5ετίας-8ετίας, δίνοντας μια τρομερή ανάσα στην οικονομία μιας χώρας που πραγματικά δοκιμάστηκε όσο καμία άλλη χώρα στον κόσμο.      

Σύμφωνα με ανακοίνωση, “η διεθνής εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων Shearwater ολοκλήρωσε σήμερα με επιτυχία γεωφυσικές έρευνες σε θαλάσσιο οικόπεδο στο Ιόνιο Πέλαγος. Στόχος των ερευνών ήταν να αξιολογηθούν το μέγεθος και οι προοπτικές των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

https://www.youtube.com/watch?v=49MOUai-ioA

Οι έρευνες έλαβαν χώρα σε μια συγκυρία κατά την οποία το φυσικό αέριο βρίσκεται στην κορυφή της ενεργειακής ατζέντας της Ευρώπης εξαιτίας των ελλείψεων στην τροφοδοσία που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να συμπεριληφθούν οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο στη νέα ταξινομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως βιώσιμες «πράσινες» επενδύσεις που στηρίζουν τη στρατηγική απανθρακοποίησης της ΕΕ και την επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών της στόχων.

Ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ -της εταιρείας που έχει την ευθύνη επίβλεψης για την ανάπτυξη του κλάδου Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα- καλωσόρισε την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, δηλώνοντας ότι «πρόκειται για το πρώτο απτό βήμα μετά από περισσότερο από μισή δεκαετία προκειμένου να αποκτήσουμε σαφήνεια αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα θαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου της».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, εκτέλεσαν τις έρευνες ακολουθώντας τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, ξεπερνώντας ακόμα και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές».

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων. Από προηγούμενες μελέτες και εκτιμήσεις Ελλήνων και διεθνών αναλυτών έχει προκύψει ότι η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δις. ευρώ, στηρίζοντας τη διαδικασία αντικατάστασης του άνθρακα από φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή και επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα χαμηλών ρύπων.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της Ελλάδας (ΕΣΕΚ) προβλέπει σημαντική αύξηση στη χρήση φυσικού αερίου, αναδεικνύοντας τον ρόλο του φυσικού αερίου ως κρίσιμης τεχνολογίας-«γέφυρας» στις προσπάθειες οικοδόμησης ενός ενεργειακού συστήματος που θα κυριαρχείται από τεχνολογίες ΑΠΕ".

Οι χερσαίες έρευνες αφορούν τις περιοχές:

        ◦ Αιτωλοακαρνανίας (Repsol, Energean Oil & Gas)
        ◦ Ιωαννίνων (Repsol, Energean Oil & Gas)
        ◦ Άρτας – Πρέβεζας (Ελληνικά Πετρέλαια)
        ◦ Βορειοδυτικής Πελοποννήσου (Ελληνικά Πετρέλαια)
ενώ οι θαλάσσιες έρευνες αφορούν τις περιοχές:
        ◦ Κατάκολου (Energean Oil & Gas)
        ◦ Πατραϊκού Κόλπου (Ελληνικά Πετρέλαια, Edison)
        ◦ Θρακικού Πελάγους (Calfrac well Services, Ελληνικά Πετρέλαια)
        ◦ Δυτικά της Κρήτης (Total, Exxon Mobil, Ελληνικά Πετρέλαια)
        ◦ Νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total, Exxon Mobil, Ελληνικά Πετρέλαια)
        ◦ Περιοχή 1 Βορειοδυτικά της Κέρκυρας (Ελληνικά Πετρέλαια)
        ◦ Περιοχή 2 Δυτικά της Κέρκυρας (Total Edison, Ελληνικά Πετρέλαια)
        ◦ Περιοχή 10 Δυτικά της Πελοποννήσου (Ελληνικά Πετρέλαια)
        ◦ Ιόνιο (Repsol, Ελληνικά Πετρέλαια)

Υπενθυμίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις όλες οι προηγούμενες προσπάθειες ήρθαν αντιμέτωπες με τη σκληρή ελληνική γραφειοκρατία, τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών, τις οποίες οι κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να διαβεβαιώσουν για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την απουσία υποδομών που θα υποστηρίξουν τις έρευνες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF