Ενέργεια

Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε αγωγό φυσικού αερίου Αιγύπτου-Ελλάδος που θα “τέμνει” το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο

Όλα φέρονται να αλλάζουν με καταιγιστικό ρυθμό πλέον, μετά το αμερικανικό non paper που αφορούσε τον αγωγό East Med, και οδηγούμαστε σε άλλο επίπεδο φέρνοντας την ενεργειακή προσέγγιση Ελλάδος-Αιγύπτου ακόμα πιο κοντά.

Με δεδομένες τις εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο, φέρεται να έχουμε πλέον κινητικότητα στον σχεδιασμό ενός Ελληνο-αιγυπτιακού υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου με βάση την Κρήτη, που θα "κόβει" την Α. Μεσόγειο στην μέση, ακυρώνοντας στην πράξη το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, για το οποίο και η Ουάσιγκτον είναι αντίθετη.

Πληροφορίες στον ελληνικό τύπο, αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ, μέσω γνωστού Αμερικανού ειδικού, βλέπουν με καλό μάτι έναν αγωγό Αιγύπτου-Κρήτης-Ηπειρωτικής Ελλάδος-ΕΕ, που θα προσδώσει πραγματική ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.

"Οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν επηρεάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ΗΠΑ για τα έργα ενεργειακής υποδομής στην Ανατολική Μεσόγειο", τονίζει ο ειδικός για θέματα ενεργειακής ασφάλειας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Άμος Χόκσταϊν.

Ο Χόκσταϊν ανέφερε ότι θα " ξεκινήσει  η συζήτηση για νέες μορφές ενέργειας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου για την Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θα προωθήσουν την περαιτέρω ενεργειακή διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Σε αυτό το σημείο υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πράξουν το σωστό, ανεξαρτήτως από τις αντιδράσεις που ενδέχεται να προβάλλει η Τουρκία".

Ο Αμερικανός ειδικός, εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα υιοθετήσει την ίδια ακριβώς προσέγγιση για μικρότερους αγωγούς, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης ενός αγωγού που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Κρήτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν τον Νοέμβριο του 2021,  να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και να εξετάσουν τη δυνατότητα κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, όπως είχε ανακοινώσει το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας.

Η Ελλάδα, η οποία εισάγει κυρίως φυσικό αέριο από την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία και την Τουρκία, προσπαθεί να διαφοροποιήσει τους πόρους της και να γίνει ενεργειακός κόμβος στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τον Οκτώβριο, Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυά τους ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι θα άλλαζε στην Α.Μεσόγειο εφόσον υλοποιηθεί ο αγωγός αυτός

Η Αίγυπτος προωθεί αποφασιστικά πλέον την αμυντική συνεργασία με Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τις προσπάθειες προσέγγισης με την Τουρκίας, αφού πιστοποιήθηκε ότι η τουρκική ελίτ προωθεί σαφώς σχέδια "ελέγχου" της Α.Μεσογείου.

Το Κάιρο φιλοδοξεί να διασυνδεθεί με την ΕΕ μέσω Ελλάδος για να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, με βάση πιθανότατα το νησί της Κρήτης "κόβοντας" την Α.Μεσόγειο στην μέση.

Περιττό να τονίσουμε ότι αυτή η ενεργειακή διασύνδεση θα φυλάσσεται μέρα-νύχτα από τις ένοπλες δυνάμεις Αιγύπου-Ελλάδος, τόσο πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και κάτω από αυτήν.

Είναι φανερό ότι αυτή η ολοένα και στενότερη συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί βούληση και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας του από το 2014, αλλά και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος έχουν ήδη εντείνει τον στρατιωτικό συντονισμό τους στην Ανατολική Μεσόγειο έως τώρα με κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με την ονομασία ΜΕΔΟΥΣΑ.

Αυτός ο στενός στρατιωτικός συντονισμός αφορά σαφέστατα τα τουρκικά προκλητικά σχέδια για τα δικαιώματα στα θαλάσσια οικόπεδα στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία εκτός από τις διαφωνίες της με Ελλάδα και Κύπρο σχετικά με τα δικαιώματα υδρογονανθράκων στην Α.Μεσόγειο, βρίσκεται επίσης σε έντονη διαμάχη με την Αίγυπτο για ιδεολογικούς και κυρίως για πολιτικούς λόγους.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε δύο αντίθετες πλευρές του ιδεολογικού φάσματος στο Ισλάμ, με την Άγκυρα να φλερτάρει την αποκυρηγμένη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ( πρόκειται για το ισλαμικό κίνημα της Αιγύπτου που ξεκίνησε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ