Σύμφωνα με κυπριακές δημοσιογραφικές πηγές (Φιλελεύθερος), η χώρα μας αν και δεν προτάσσει σοβαρές διαφωνίες σχετικά με την δημιουργία του αγωγού East Med, δεν είναι ενθουσιώδης με το όλο σχέδιο, θέτοντας σε προτεραιότητα την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου με την Αίγυπτο, σε συνδυασμό με το έτερο σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την χώρα των Φαραώ.
Η Ελλάδα, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, επιθυμεί την διοχέτευση του φυσικού αερίου από τις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις και απ’ εκεί να μεταφέρεται προς Ελλάδα και Ευρώπη, χωρίς να γίνεται λόγος πουθενά για την εξόρυξη υδρογονανθράκων νοτίων της Κρήτης, με τα οποία φυσικά η χώρα θα καθίσταντο ενεργειακά αυτάρκης και όχι μόνο.
Υπενθυμίζουμε παλαιότερες δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Νίκου Δένδια προς Σαουδάραβα αξιωματούχο, οι οποίες ανέφεραν ότι, "η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για εξορύξεις αυτήν την περίοδο", εγείροντας ερωτηματικά για το ελληνικό σχέδιο, αν αυτό υπάρχει τελικά.
Οι Κύπριοι μας “καρφώνουν” αναφέροντας, ότι η Αθήνα δεν θέλει να προκαλέσει την Τουρκία επουδενί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.
Πραγματικά πρόκειται για ένα αρνητικότατο σενάριο, το οποίο κυοφορείται στην Λευκωσία, για την στάση της Ελλάδος στο πιο κομβικό και στρατηγικό ενεργειακό σχέδιο της επόμενης 50ετιας για τον ελληνισμό.
Η φοβία να μην προκαλέσουμε την Άγκυρα στην περιοχή που εφάπτονται η ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου, αποτελεί μια πολιτική την οποία παρακολουθούμε από την εποχή της διακυβέρνησης της Κύπρου από τον Τάσο Παπαδόπουλο, και Κώστα Σημίτη στην χώρα μας, όταν είχαμε την ανακήρυξη της κυπριακής ΑΟΖ, και κυπριακό αίτημα για ανακήρυξη από ελληνικής πλευράς, ώστε να εφάπτονται οι δύο θαλάσσιες ζώνες.
Τότε η ελληνική πολιτική ηγεσία, είχε αναφέρει και πάλι την ύπαρξη προσκομμάτων, που αφορούσαν την δημιουργία πρόκλησης στην Τουρκία.
Μέσα σε όλα αυτά επισημαίνουμε ότι το 2019, το Υπουργείο Ενέργειας (Bureau of energy Resources) των ΗΠΑ, είχε παρουσιάσει τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από την Κύπρο αλλά και τις υποδομές αξιοποίησής του, παρουσιάζοντας ένα χάρτη.
Ο συγκεκριμένος χάρτης όπως είχε αποκαλυφθεί, σε δηλώσεις του πρώην Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Θέματα Ενέργειας Άμος Χοκστάιν, είχε δοθεί προσωπικά στον ίδιον τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ήταν στην κατοχή τόσο της Κύπρου, του Ισραήλ και του Λιβάνου.
Εκεί είχαμε την δημιουργία τουρκικής ΑΟΖ, ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, Ελλάδος και Κύπρου.
Επιθυμεί τελικά η Ελλάδα την δημιουργία του αγωγού East Med ή όχι, και αν ναι, τι κάνουμε για αυτό το επόμενο διάστημα;
Η διέλευση οποιαδήποτε αγωγού από το τουρκικό έδαφος, δεν αποτελεί καν συζήτηση από Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο, ενώ στο θέμα όπως όλα δείχνουν συμφωνεί και η Γαλλία ( συμμετέχει στο φόρουμ της Α.Μεσογείου), αλλά και οι ΗΠΑ.
Γιατί λοιπόν δεν έχουμε εξελίξεις ακόμη στο σχέδιο ενός αγωγού που θα μεταβάλλει την εικόνα της Α.Μεσογείου, περιορίζοντας την Τουρκία, στην περιοχή;
Δεν νομίζουμε ότι οποιαδήποτε λάθος σε αυτό το θέμα να το συγχωρήσει η ιστορία και ο ελληνισμός, ο οποίος παλεύει με τα μνημόνια και εδώ και δύο χρόνια με την πανδημία, σε καμία περίπτωση, και αυτό ας το κατανοήσουν όλοι οι Έλληνες πολιτικοί.