Την εκτέλεση νέων γεωτρήσεων στην θάλασσα του Ισραήλ, κατά την περίοδο 2022-2023, με στόχο την ανακάλυψη πάνω από 1 δισεκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, στη συντριπτική τους πλειονότητα σε φυσικό αέριο ανακοίνωσε η Energean.
Η σχετική σύμβαση, ανατέθηκε στην Stena Drilling και προβλέπει την εκτέλεση μίνιμουμ τριών γεωτρήσεων, καθώς και ενδεχομένως δύο ακόμη.
Οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την οργή τους το Σάββατο, αφού μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών φυσικού αερίου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι της είχε ανατεθεί συμβόλαιο, για την εκτέλεση μιας εκστρατείας γεώτρησης μαζί με την ελληνική εταιρεία παραγωγό ενέργειας Energean στις ακτές του βόρειου Ισραήλ.
Η Halliburton Company θα συνεργαστεί με την Energean, σε τρύπες τριών έως πέντε γεωτρήσεων και ολοκλήρωση στο πεδίο φυσικού αερίου Karish North, που βρίσκεται κοντά στα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Το πεδίο φυσικού αερίου αναμένεται να περιέχει περίπου, 1,14 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf) αποθεμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Energean.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα στηρίξουμε την ισχυρή σχέση μας με την Energean και είμαστε περήφανοι, που επιλέξαμε για άλλη μια φορά, να παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης έργων που μεγιστοποιούν την αξία των υπεράκτιων μεσογειακών φρεατίων τους», δήλωσε ο Ahmed Kenawi, ανώτερος αντιπρόεδρος της Ευρώπης, Ευρασίας και Υπο- Περιφέρεια Σαχάρας Αφρικής στο Halliburton. "Αυτή η καμπάνια θα προσφέρει μια πλήρως ολοκληρωμένη λύση, χρησιμοποιώντας την ψηφιακή πλατφόρμα Halliburton 4.0 και τις τεχνολογίες γεώτρησης για τη βελτιστοποίηση της παράδοσης καλά". είπε
Το Ισραήλ και ο Λίβανος ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους πέρυσι, αν και οι συνομιλίες σημείωσαν «πτώση» νωρίτερα φέτος, όταν ο Λίβανος αύξησε τις απαιτήσεις του με μια γραμμή που επεκτάθηκε πολύ νοτιότερα από τις αρχικές του αξιώσεις, αυξάνοντας την αμφισβητούμενη περιοχή από 860 τ.χλμ. έως 2.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το οποίο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον μέρος του πεδίου Karish North.
Το Ισραήλ απέρριψε τους εκτεταμένους ισχυρισμούς του Λιβάνου, αν και η υπουργός Ενέργειας Karin Elharrar, δήλωσε τον Ιούνιο ότι «παρά την ισχυρή νομική υπόθεση του Ισραήλ, είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε δημιουργικές λύσεις για να τελειώσει το θέμα».
Το Ισραήλ έχει γίνει ενεργειακός σταθμός παραγωγής ενέργειας στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, αφού ανακαλύφθηκαν ορισμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ. Το Ισραήλ εξάγει φυσικό αέριο, τόσο στην Ιορδανία όσο και στην Αίγυπτο.
Σε απάντηση της ανακοίνωσης του Halliburton, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Najib Mikati δήλωσε το Σάββατο ότι «δεν υπάρχει εφησυχασμός σε αυτό το θέμα, ούτε υπάρχει παραίτηση από τα δικαιώματα του Λιβάνου και ότι τα Ηνωμένα Έθνη, πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους στην αποτροπή του Ισραήλ και στην αναγκαστική παύση στις επανειλημμένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Λιβάνου και της κυριαρχίας του Λιβάνου », σύμφωνα με το Λιβανέζικο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA).
Ο πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου Nabih Berri, κάλεσε το Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου να λάβει "επείγουσα και άμεση δράση προς την κατεύθυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNSC) και της διεθνούς κοινότητας, για να επαληθεύσει την πιθανότητα μιας νέας ισραηλινής επίθεσης στην κυριαρχία και τα δικαιώματα του Λιβάνου".
Ο Berri πρόσθεσε ότι «οι αναλήψεις υποχρεώσεων της ισραηλινής οντότητας και η σύναψη υπεράκτιων συμβάσεων εξερεύνησης, για το Halliburton ή άλλες εταιρείες στην αμφισβητούμενη περιοχή στη θάλασσα συνιστά παραβίαση ή ακόμη και πλήγμα, στη συμφωνία -πλαίσιο που χρηματοδοτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τα Ηνωμένα Έθνη».
Ο πρόεδρος της Βουλής, αμφισβήτησε επίσης την αποτυχία των εταιρειών Total Novatek και Eni να ξεκινήσουν γεωτρήσεις στο τμήμα 9 των λιβανικών υδάτων, εκ των οποίων, ένα μικρό μέρος βρίσκεται σε αμφισβητούμενα από το Ισραήλ νερά, λέγοντας ότι η γεώτρηση έπρεπε να ξεκινήσει πριν από μήνες.
Η Αμάλ Μουνταλάλι, εκπρόσωπος του Λιβάνου στον ΟΗΕ, υπέβαλε επιστολή τόσο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και στην εκπρόσωπο της Ιρλανδίας στον ΟΗΕ, Τζέραλντιν Μπίρν Νέισον, σχετικά με το θέμα, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να "διασφαλίσει ότι τα έργα αξιολόγησης των γεωτρήσεων, δεν βρίσκονται σε μια αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε επίθεση στα δικαιώματα και την κυριαρχία του Λιβάνου ».
Η επιστολή καλεί επίσης «να αποτραπούν τυχόν μελλοντικές γεωτρήσεις στις αμφισβητούμενες περιοχές και να αποφευχθούν βήματα που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Το Ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας, απάντησε ότι "το Ισραήλ δεν κάνει γεωτρήσεις στην αμφισβητούμενη περιοχή. Η γεώτρηση που πραγματοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται με άδεια για το Karish και το Karish North και δεν είναι καθόλου στην υπό αμφισβήτηση περιοχή".
Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου, κατέβαλαν πολιτικές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός τριμερούς μηχανισμού, για την αντιμετώπιση της κρίσης και η πρώτη τριμερής συνάντηση μεταξύ της Νότιας Κύπρου της Ελλάδας και του Λιβάνου, πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό στις 10 Απριλίου 2019.
Αναφέρθηκε ότι ο σκοπός της συνάντησης, ήταν να δημιουργηθεί μια βάση για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των κρατών, στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, του εμπορίου και της ενέργειας.
Τον Ιούλιο του 2019, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιορδανία, η Ιταλία και η Παλαιστινιακή Αρχή ίδρυσαν με τη συμμετοχή 7 χωρών Φόρουμ για το φυσικό αέριο χωρίς τον Λίβανο.
Αν και η Ελλάδα, προσπάθησε πραγματικά να συμπεριλάβει τον Λίβανο στο Φόρουμ, δεν κατέστη εφικτό καθώς ο Λίβανος, δεν μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα φόρουμ όπου συμμετείχε το Ισραήλ.