Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Πρόταση-''μαμούθ'' Αιγύπτου: Θέλει ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο και Ελλάδα

Η Αίγυπτος επίσημα πλέον εξετάζει την διασύνδεση με ηλεκτρική ενέργεια με Ελλάδα και Κύπρο, κάτι που θα σημάνει και την αυτόματη στρατιωτική φύλαξη αυτού του έργου, από κοινές δυνάμεις των τριών χωρών υπό τον φόβο των τουρκικών προκλήσεων.        

Ο Υπουργός ενέργειας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Σάικερ, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι η χώρα του μελετά επί του παρόντος τη διασύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας με την Κύπρο και την Ελλάδα, αναφέροντας ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε όλα τα περιφερειακά έργα διασύνδεσης.

https://www.youtube.com/watch?v=MPz7_1hVT3khttps://www.youtube.com/watch?v=sCN1eoTz2H8&t=1s

Αναλυτές που ασχολούνται με την υπεράκτια ενεργειακή ασφάλεια, τονίζουν ότι αυτές οι συνεργασίες φέρνουν αυτόματα και την κοινή συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των χωρών της περιοχής, ως την μόνη ορθή λύση.

Σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εφόσον αποφασίσθηκε η δημιουργία υπεράκτιων επιχειρήσεων ενεργειακής ασφάλειας, αυξήθηκε κατακόρυφα και η ανησυχία για αυτές τις απειλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό που είναι εφικτό, είναι η δημιουργία μιας κοινής αεροναυτικής δύναμης, εξετάζοντας τις ελάχιστες ικανότητες του πολεμικού ναυτικού των παράκτιων κρατών όπως Αίγυπτος-Ελλάδα-Κύπρος και Ισραήλ.

Η Τουρκία μετά το έργο της διασύνδεσης της Ελλάδος και της Κύπρου με Ισραήλ και τώρα πιθανότατα με την Αίγυπτο, θα βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα, που “καταστρέφουν” το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και τα σχέδια κυριαρχίας στην Α.Μεσόγειο.   

Σε ομιλία του κατά την έναρξη του τέταρτου ετήσιου ενεργειακού συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Al-Ahram, ο Αιγύπτιος υπουργός πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος αναμένεται να γίνει ένας από τους κύριους κόμβους μεταφοράς ενέργειας στην Αφρική.

"Η Αίγυπτος έχει καταφέρει επίσης να επιτύχει αυτάρκεια σε φυσικό αέριο", τόνισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η χώρα του έχει  επιτύχει παράλληλα άνευ προηγουμένου ποσοστά παραγωγής πετρελαίου και επέκταση της παράδοσης φυσικού αερίου στα νοικοκυριά της χώρας.

«Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε πολλά έργα στον ενεργειακό τομέα και τώρα μελετάμε την ετοιμότητα της Αιγύπτου να εισαγάγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έχει ανακοινωθεί η παραγωγής ενέργειας από απόβλητα»,κατέληξε ο Shaker.

Έτσι θα έχουμε για όλες τις χώρες αυτού του άτυπου συνασπισμού διασύνδεσης με ηλεκτρική ενέργεια, απτές πλέον απειλές και στα σχέδια τους για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων κυρίως και από την Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο συνεχής εξοπλισμός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με αεροσκάφη, πλοία ή πυραύλους Κρουζ, έχει απομακρύνει ένα μέρος παλαιότερων επιφυλάξεων των κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής, για την δημιουργία αμυντικού βραχίονα που θα διαφυλάττει αποτελεσματικά τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους στην περιοχή.

Επίσης σήμερα, δεν έχουν τεθεί σε ισχύ πραγματικοί αμυντικοί μηχανισμοί που να μπορούν να αντιμετωπίσουν μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούν ένοπλες δυνάμεις χωρών της περιοχής αλλά και τζιχαντιστές.

Η ουσία όμως παραμένει, αφού Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος και Ισραήλ κινούνται ακάθεκτες στα ενεργειακά σχέδια τους στην Α.Μεσόγειο έχοντας την συγκατάθεση της δύσης, κάτι που εξοργίζει πλέον τα μέγιστα το τουρκικό καθεστώς, για αυτό σίγουρα θα αναμένουμε νέες εξελίξεις το επόμενο διάστημα.   

https://www.youtube.com/watch?v=uSre0Hiz9D0&t=1s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ