Οι τομείς των αρμοδιοτήτων της τουρκικής Διοίκησης ασφαλείας ακτών είναι πολλοί με σπουδαιότερους αυτούς της παράνομης μετανάστευσης, της έρευνας-διάσωσης και της διαφύλαξης και παροχής ασφαλείας στις ακτές τα τουρκικά χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ.
Η Τουρκία έχει ορίσει ως περιοχή ευθύνης της Διοίκησης ασφαλείας ακτών της το μισό Αιγαίο και τη μισή ΝΑ Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα η όριος γραμμή ευθύνης της σε σχέση με την Ελλάδα ξεκινάει από το Δέλτα του έβρου ποταμού, διέρχεται μεταξύ Ν.Θάσου και Ν.Σαμοθράκης, μεταξύ Ν.Λήμνου και Αγίου όρους, εφάπτεται σχεδόν με τις ανατολικές ακτές της Σκύρου, της Μυκόνου, της Αστυπάλαιας, μεταξύ Ν.Καρπάθου και Ν. Ρόδου, στέφεται στη συνέχεια ανατολικά μέχρι Ν. Κύπρο στα κατεχόμενα, για να καταλήξει μέσω Αμμοχώστου στην Αλεξανδρέττα.
Ειδικότερα και αυτό ίσως είναι "προφητικό" για τις περαιτέρω εξελίξεις αναφορικά με τη διευθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και Κύπρου, η περιοχή ευθύνης της Διοίκησης ασφαλείας ακτών της Τουρκίας, περιλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή ΝΑ της Ν. Ρόδου και ανατολικά της Ν. Καρπάθου και στη συνέχεια συνεχίζει έως τα κατεχόμενα της Ν. Κύπρου ακολουθώντας παράλληλη πορεία με τις τουρκικές ακτές.
Οι τομείς των αρμοδιοτήτων της τουρκικής Διοίκησης ασφαλείας ακτών είναι πολλοί με σπουδαιότερους αυτούς της παράνομης μετανάστευσης, της έρευνας-διάσωσης και της διαφύλαξης και παροχής ασφαλείας στις ακτές τα τουρκικά χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ.
Για την εκπλήρωση της αποστολής της έχει στη διάθεσή της κορβέτες, πλοία πολλαπλών αποστολών, σκάφη διαφόρων τύπων, ελικόπτερα, αεροσκάφη, UAV και κινητά ραντάρ.
Το προσωπικό της είναι 6500 συνολικά (επαγγελματικό στρατιωτικό προσωπικό-προσωπικό θητείας-πολιτικό προσωπικό).
Περιλαμβάνει 7 Διοικήσεις οι οποίες είναι:
- Διοίκηση περιοχής Μαύρης θάλασσας με έδρα τη Σαμψούντα
- Διοίκηση περιοχής Μαρμαρά και Στενών Ελλησπόντου με έδρα την Κω/πολη και με νότιο όριο τον Άγιο Ευστράτιο
- Διοίκηση περιοχής Αιγαίου θαλάσσης με έδρα τη Σμύρνη και περιοχή ευθύνης, βορείως Ν. Λέσβου και νοτίως Αγίου Ευστρατίου, Δυτικά τις ανατολικές ακτές Ν.Σκύρου, Ν. Μυκόνου, Ν. Αστυπάλαιας, μεταξύ Ν.Ρόδου και Ν.Καρπάθου και Ανατολικά γραμμή μεταξύ Φετχιγιέ και Ν.Ρώ
- Διοίκηση περιοχής Μεσογείου θαλάσσης με έδρα τη Μερσίνα και περιοχή ευθύνης από Ν.Ρώ και ανατολικότερα
- Διοίκηση εκπαιδεύσεως με έδρα την Αττάλεια
- Διοίκηση κέντρου ανεφοδιασμού με έδρα την Κων/πολη
- Διοίκηση Αεροπορίας ασφαλείας ακτών με έδρα τη Σμύρνη
Η περιγραφή που έκανα είναι λεπτομερειακή και καταδεικνύει ότι αναφορικά με το Σύμπλεγμα του Καστελορίζου (με κυριότερα νησιά τη Ρώ, Καστελόριζο, Μεγίστη) είναι υπεύθυνη η Διοίκηση περιοχής Μεσογείου θαλάσσης, ενώ για τη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά και νότια της Ρόδου η Διοίκηση περιοχής Αιγαίου.
Συνεπώς η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ν. Ρόδου και Συμπλέγματος Καστελορίζου είναι ιδιαίτερα "φορτωμένη" από πλευράς μέσων της Τουρκικής Διοίκησης Ασφάλειας ακτών.
Τέλος στην περιοχή του Αιγαίου βρίσκονται το Συγκρότημα Αεροπορίας Ασφαλείας ακτών της Αττάλειας, 3 ομάδες ειδικών επιχειρήσεων ακτών (Κων/πολης, Σμύρνης, Μερσίνας) και 8 Συγκροτήματα (Κων/πολης, Bursa,Canakkale,Αϊβαλί, Σμύρνης, Mugla, Antalya, Μερσίνας).